spot_img

”Rimbaud – poetul cu pingele de vânt”, la Teatrul Naţional Craiova

„La 10 noiembrie s-au împlinit 125 de ani de la moartea tragică, pentru că a fost precoce și în chinuri, a unuia dintre cei mai mari aventurieri ai poeziei universale: Arthur Rimbaud. Precoce a fost și vârsta lui de poet, precoce și despărțirea definitivă de poezie. Destinul acestui poet modern poate fi comparat cu al altuia, mare poet medieval, tot francez – François Villon. Rimbaud s-a născut la 20 octombrie 1854, la Charleville, un orășel din Ardenii francezi. Deși venea oarecum din nord, din vecinătatea frontierei franco-belgiene, turbulentul, teribilul Arthur s-a dovedit a fi un temperament fulgurant, magmatic, exploziv, imprevizibil, asemenea unui vulcan de la tropice. Trecerea lui prin poezie ca și prin viață a fost asemenea unei cutremurătoare erupții. Nu în van a fost el numit „un considerabil pasager” prin poezia franceză tocmai de către un contemporan nu mai puțin faimos, dar opus ca temperament: Stéphane Mallarmé. Aventura poetică și aventura existențială sunt unice și încă nedescifrate în întregime până astăzi.”

Ioan Lascu, fragment din conferinţa Rimbaud – poetul cu pingele de vânt, vineri, 18 noiembrie 2016, ora 17.00, Adunarea Poeţilor, Teatrul Naţional Craiova

Lascu Ioan s-a născut la 9 ianuarie 1951 la Petroșani, judeţul Hunedoara. Aurmat studiile gimnaziale şi liceale în municipiul Petroşani, judeţul Hunedoara, între anii 1962-1970.

Studiile universitare au fost absolvite la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filologie, în perioada 1970-1974, în domeniul limba şi literatura română-limba şi literatura franceză, cu o teză de licență despre poezia lui Lucian Blaga, profesor îndrumător: Ovid S. Crohmălniceanu. Este doctor în filologie din ianuarie 2001, cu o teză despre Albert Camus: raporturi dintre opera literară și jurnalism, profesor îndrumător: Irina Mavrodin.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din noiembrie 1994. Este poet, critic literar și traducător. A debutat în presa literară în 1981, iar în volum, cu poezii, în 1988. Debutul absolut s-a petrecut în 1970, cu o recenzie despre Patul lui Procust de Camil Petrescu. A publicat următoarele cărţi:

–   poezie – Contrar aşteptărilor,1993; MareaÎntârziere,1994; O groapă în timp,1998; Incantaţii metalice, 2003;Un neloc unde eu scriu, 2010; Augustă transparenţă, 2012.

–  studii şi eseuri: Un aisberg deasupra mării. Eseu despre opera postumă a lui Ion D. Sârbu, 1999; ediţia a II-a, 2009; Albert Camus şiexigenţa unităţii, 2002; Tradiţii care dispar, 2004; Stil şi expresivitate în presa de astăzi, 2004; Existențialismul francez: gândire și literatură, 2005; Despărţirea de cultură, 2005; Actualitateacapodoperei şi trecutul recent al literaturii, 2007,Actualitatea capodoperei şi trecutulrecent al literaturii, ediţia a II-a, 2008, Satul de la capătul vremii, 2010; Ion D. Sîrbu așa cum a fost (2014); Diversitatea literaturilor, diversitateatraducerilor, 2015 ş. a.

–   proză scurtă: Sublima persiflare.Represalii 1984, 2001, Începutul cuvintelor, 2013.

–    traduceri: Declinul Occidentuluivol. I-II, de Oswald Spengler (prima versiune în limba română), 1996; Tratat de filosofie pozitivă, tomurile IVV, VI, de Auguste Comte (prima versiune în limba română), 2002, 2003, 2004; Milenarisme şireligii moderne, de Jean-Pierre Sironneau, 2006, antologii de poezie francofonă etc.

–  A publicat sute de articole, recenzii, cronici literare, interviuri, documentare etc. în presa literară și cotidiană.

Dintre premiile obţinute de Ioan Lascu pot fi menţionate: Premiul pentru critică literară alrevistei„Ramuri”, Craiova, 1988; Premiul pentru traduceri al Uniunii Scriitorilor, Filiala Craiova,1997; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, Filiala Craiova, 1999; Premiul pentru proză scurtă al Uniunii Scriitorilor, Filiala Craiova, 2002; Premiul pentru eseu al revistei „Scrisul Românesc”, Craiova,  2004; Premiul pentru eseistică al revistei „Convorbiri literare”, Iaşi, 2004;Premiul „Ramuri” pentrucritică literară şi eseistică, Craiova, 2006, Premiul jubiliar „Scrisul Românesc” pentru eseu, Craiova, 2007, Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor, Filiala Craiova, 2011, Premiul revistei „Argeș” pentru critică literară, 2013, Premiul revistei „Scrisul Românesc” pentru eseu, 2016 etc.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508