spot_img

”Refracție. Dialoguri despre autism”- turneu educațional în șase orașe din țară, cu primul și singurul spectacol de teatru performativ cu valoare de document

Asociația UMA ED ROMÂNIA prezintă și pune în dezbatere publică un subiect actual al societății românești – autismul, prin organizarea unui turneu educațional în șase orașe din țară cu spectacolul de teatru document – ”Refracție”.  Este un proiect itinerant care se desfășoară în lunile septembrie și octombrie 2018 în Brașov, Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Bistrița Năsăud, Suceava și Câmpulung Muscel. Turneul începe luni, 24 septembrie, ora 19.00, la  Sala Studio a Teatrului “Sică Alexandrescu” din Brașov. Continuăm seria spectacolelor la Cluj Napoca (9 octombrie, Urania Palace), Suceava (11 octombrie, Teatrul „Matei Vișniec”), Bistrița Năsăud (12 octombrie, Centrul Cultural Dacia), Câmpulung Muscel și Câmpia Turzii.

Reprezentaţia durează 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Piesa Refracție se adresează în primul rând familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenților în formare, cadrelor didactice, specialiștilor implicați direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar și publicului larg interesat de astfel de evenimente.

În spațiul de joc vor performa: actrița Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin și elevul Andrei Ostrowski, în vârstă de 14 ani.

Refracție este un proiect unic pe scena din România și are la bază un efort susținut de cunoaștere a percepției copiilor și adulților cu autism,  oferind astfel publicului ocazia de a înțelege mai bine universul interior al acestora și modul în care fiecare dintre noi interacționează cu lumea din jur. Fiecare reprezentație este urmată de discuții cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.

Refracţie încearcă să creeze un posibil dicţionar al autismului, nu prin inventarierea termenilor, ci prin găsirea unor reprezentări – verbale, vizuale, coregrafice – ale modului de gândire şi simţire al unui copil cu autism.” – Oana Stoica, Inside autism, Dilema Veche.

Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate și prelucrate de către echipa proiectului și aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). Muzica a fost compusă special pentru acest spectacol de Alexandru Sălăgean (Dudu, 11 ani).

Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu.  Echipa de documentare și creație a fost formată din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea. Compoziție muzicală: George D. Stănciulescu

Echipa proiectului itinerant din acest an este compusă din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Andrei Ostrowski, Ioana Bodale, Florin Caracala, Alice Stoicescu, Hildegard Ignătescu, Biatrice Cosmolici.

Parteneri: Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava,  Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Asociația Autism Europa din Bistrița, Centrul Cultural Dacia Bistrița Năsăud, Asociația Autism Câmpia Turzii, Urania Palace Cluj-Napoca, Școala Gimnazială ”Sf. Iacob” Câmpulung Muscel, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, Primăria Municipiului Brașov.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați pagina noastră de Facebook

https://www.facebook.com/refractie102015/

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația UMA ED ROMÂNIA

UMA ED ROMÂNIA este o asociaţie de educaţie culturală prin mijloace audiovizuale şi comunicare prin artă, care promovează cultura activă prin proiectele pe care le propune la nivel național și internațional. Provocarea permanentă a asociației este diversificarea temelor şi lărgirea activităţilor, de la an la an, pentru noi grupuri ţintă de beneficiari. Principalele noastre obiective sunt realizarea de workshop-uri educaționale și de dezvoltare personală prin diverse arte, rezidențe artistice, producții de film, susținerea artei contemporane prin producția de obiect de artă, organizarea de expoziții, producții de spectacole de teatru pe teme sociale, proiecte artistice pe tema biodiversității.

www.umaed.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508