spot_img

”Poezia este forma supremă de exprimare prin noi a lui Dumnezeu”

Poetul și managerul cultural Constantin Marafet a răspuns, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, întrebărilor scriitorului Dan Mircea Cipariu despre proiectele sale literare. Un interviu despre poezie și rolul ei de acum, despre actul cultural asumat și (ne)așteptat, despre noile media și impactul lor asupra fenomenului cultural și multe altele.

Dan Mircea Cipariu: Trăim într-o lume tot mai bonavă de consumism, de tabloitizare, de virtual. O lume care îşi revendică tot mai mult ştirile rele de la televizor, minimalismul şi ,,găurile negre’’,. Ce mai poate face poezia pentru lumea noastră de azi pe mâine? Cum poate lucra ,, Penumbra trandafirului’’, (titlul celui mai recent volum de poezie semnat de Constantin Marafet) asupra realităţii fără Dumnezeu?

Constantin Marafet: Fără Dumnezeu nu există nimic. Poezia este forma supremă de exprimare prin noi a lui Dumnezeu, reprezintă emoţia umanităţii. Nu există epocă sau popor în care vraja poemelor să nu exprime esenţa lumii reale. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de poezie. Trebuie să ne salvăm sufletele. Lupta cu consumismul, cu tabloidizarea, cu virtualul, cu minimalismul şi ,,găurile negre’’ este o luptă inegală. Poezia este singurul antidot. Vom învinge.

Dan Mircea Cipariu: Ai reuşit să promovezi poezia şi chiar să vinzi cartea de poezie în judeţul Buzău, în comune şi sate. Cum s-a născut proiectul ,, Comuna (oraşul, scoala etc) X citeşte două cărţi’’ şi cu ce rezultate te poţi mândri ?

Constantin Marafet: Ideea nu este originală. Îmi povestea fratele meu, scriitorul Nicolae Dabija de la Chişinău, cum a promovat dumnealui cartea ,,Tema pentru acasă’’ în toată Republica Moldova, sub sloganul ,,Școala X citește o carte’’, ,,Comuna X citeşte o carte’’, ,,Oraşul X citeşte o carte’’, ”Chişinăul citeste o carte’’, ,,Moldova citeşte o carte’’, etc. Am preluat această idee de succes, îmbunătăţind-o, ,,Comuna x citeşte două cărţi’’. De ce două cărţi? Sincer, mi-a fost teamă. ,,Penumbra trandafirului’’ fiind o carte de poeme (căzusem şi eu în plasa celor care promovează consumismul şi tabloidizarea, inducând ideea falsă că nu se mai citeşte poezie), am adăugat proiectului un roman de dragoste ,,Ultima dragoste a lui don Petro’’, de Ana Maria Bentea. Surpriza a fost copleşitoare, s-au vândut mai multe exemplare din ,,Penumbra trandafirului’’ (1.150 ex.) decât din romanul de dragoste (830 ex.). Am întâlnit profesori de excepţie şi copii magnifici în şcolile din satele, comunele şi oraşele unde am prezentat cărţile (Topliceni, Băbeni, Grebănu, Boldu şi oraşul Râmnicu Sărat din judeţul Buzău, Vintileasca, Dumitreşti, Tâmboieşti, Sihlea şi oraşele Focşani şi Adjud din judeţul Vrancea), toţi cu dragoste pentru carte şi cu sete de citit, ei îmi dau puterea de a continua proiectul şi în anul 2014.

Dan Mircea Cipariu: Crezi că regionalizarea e un pericol pentru cultură, educaţie şi sănătate? Va fi influenţat, pozitiv sau negativ, actul de cultură pe care autorităţile regionale ar trebui să şi-l asume transparent ?

Constantin Marafet: Eu am militat şi militez pentru reînfiinţarea Judeţului Râmnicu Sărat. Revenirea la judeţele istorice de dinaintea reorganizării administrativ teritoriale din 1968 este cheia succesului. Să nu uităm că perioada interbelică a fost, din toate punctele de vedere, (economic, social, cultural etc.) cea mai luminoasă din toată istoria poporului român. Regionalizarea nu poate fi un pericol pentru cultură, educaţie sau sănătate. Oamenii care sfinţesc locul rămân şi vor continua lupta cu inerţia. Să nu ne așteptăm la minuni de la această regionalizare, e doar o nouă redesenare a hărţii în interiorul României, care poate produce efecte negative pe termen scurt şi mediu dacă se va face de dragul ,,să facem şi noi ceva’’. Mai gravă mi se pare infiinţarea de noi instituţii, care să producă nimicul. La sănătate fără profesionişti în domeniu, la educaţie fără profesori devotaţi, la cultură fără oameni de cultură. Un exemplu ar fi noul ,,Centru cutural judeţean’’, în condiţiile în care exista deja ,,Direcţia de cultură judeţeană’’. Eu consider că ar trebui desfiinţate ambele. Sunt destule ONG-uri care ar putea prelua cu succes atribuţiile acestora. Actul cultural este asumat de autorităţi doar în campaniile electorale, pentru păcălirea electoratului, apoi se fac că muncesc.

Dan Mircea Cipariu: Ai intrat de câteva luni în reţeaua Facebook. Cum crezi că va influenţa literatura noile tehnologii ale informaţiei. Ce impact au Netu-ul şi faceboook-ul asupra biografiei şi asupra creaţiei tale ?

Constantin Marafet: Eu am biografia unui om simplu. Mă lupt cu durerea mea şi cu mine însumi, încerc zilnic să devin un om mai bun. Nu reuşesc întodeauna şi strig ,,stigătul visare până la epuizare’’, câte un poem doar pentru cei ce vor să mă audă, doar pentru cei pe care durerea îi macină la fel. Am întrat în reţeaua Facebook ,,împins’’de prieteni. Prea repede cred, am constatat că ,,singurătatea vine pe facebook’’, ce realitate. Eram singur şi înainte, acum am două ,,singurătăţi’’, trebuie să scap de una. O vând. Literatura a influenţat şi va influenţa întodeauna progresul. Fără literatură, noile tehnologii nu ar fi existat. Gândeşte-te, ce ar fi însemnat pământul fără cer?!

Dan Mircea Cipariu: Suntem în anul 2014. La ce proiecte te gândeşti să pui în pagina realităţii în noul an ca editor, manager cultural şi scriitor?

Constantin Marafet: Sunt un om dinamic. Fac totul din pasiune. Iubesc cartea tipărită. Voi continua să editez cărţi şi sper să primesc cărţi din ce în ce mai bune. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a fi cât mai arătoase, voi continua cu promovarea cărţilor, atât în ţară cât şi în străinătate. Anul acesta, ediţia a VII –a Festivalului ,,Titel Constantinescu’’ se va ţine în oraşul Edineţ din Republica Moldova. Am mult de muncă, nu mă lamentez, îmi doresc o ediţie cu totul specială. Sunt un om norocos, am puţini prieteni, dar adevăraţi oameni de cultură, scriitori de excepţie, pe lucrul acesta mă bazez când spun că va fi o ediţie cu totul şi cu totul specială. Mă aştept la o participare masivă şi anul acesta. Ca scriitor aştept apariţia în Ucraina a cărţii ,,Penumbra trandafirului’’, în limba rusă. Mai am două cărţi pregătite pentru tipar, scriu la un roman de ceva vreme, când va veni timpul le voi publica. În rest, să fim sănătoşi şi să ne bucurăm de viaţa noastră.

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Felicitări, Constantin Marafet şi Mircea Cipariu, doi militanţi pentru poezie!!!
    Să vă ajute Dumnezeu în tot ceea ce v-aţi propus!
    Aşa cum bine spune domnul Marafet, fără Dumnezeu nu există nimic.. Nici poezie!

  2. daca expresivitatea (suprema) lui dumnezeu se manifesta prin versurile lui c marafet incep sa am o impresie foarte proasta despre dumnezeu. din fericire nu e asa – dumnezeu se exprima prin marii poeti cu care dl marafet e indecent daca se compara. in plus, dumnezeu a creat lumea iar marafet incearca fara spor sa creeze… judetul ramnicu-sarat! e o diferenta

  3. „Poezia este forma supremă de exprimare prin noi a lui Dumnezeu, reprezintă emoţia umanităţii.” – este una din cele mai frumoase definitii date poeziei. Poetul Constantin Marafet nu văd să fi afirmat ca Dumnezeu „grăiește” prin poezia domniei sale, ci prin poezie în general.
    ”Numai după invidia altora îți dai seama de propria ta valoare” spunea Tudor Mușatescu. Felicitări domnule Constantin Mafarafet!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508