spot_img

”News from Polska” – performance polonez la București

În perioada 31 martie-9 aprilie 2017, pe scena Centrului Național al Dansului din București (CNDB) vor urca cei mai interesanți creatori polonezi ai tinerei generații. Mișcarea, dansul și experimentul vor fi vedetele celei de-a treia ediții a festivalului de arte performative „News from Polska”. Ediția din acest an a festivalului poartă titlul „The Tickler and the Ticklee”. Spectacolele și performance-urile selectate în programul „News from Polska” de curatoarea Larisa Crunțeanu folosesc dramaturgii complexe bazate pe dialogul sau monologul interior. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul festivalului.

În timpul festivalului, la CNDB vor putea fi văzute cinci performance-uri, de la monodrame la forme mai complexe. A fost important pentru noi ca artiștii polonezi invitați la București să abordeze teme apropiate omului contemporan, indiferent de locul în care acesta trăiește și de contextul cultural”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, inițiatorul festivalului.

Festivalul începe pe 31 martie cu performance-ul Daughters of Lust”, un duet coregrafiat de Zuzanna Ratajczyk, în care artista performează alături de Eoghan Ryan. O formă de experiment în colaborare, performance-ul celor doi extenuează dansul, care devine astfel platformă pentru alienare, acționând ca un catalizator al expresiei umane în replică la drama existențială.

Mi-am dorit ca aceasta să fie piesa de deschidere a festivalului pentru că ea oferă cheia de înțelegere a conceptului propus, atât prin subiect (deconstrucția unui text religios prescriptiv), cât și prin includerea în dramaturgia lucrării a ideii de discurs interior ca formă de acțiune. Așa cum anunță numele „The Tickler and the Ticklee”, conceptul festivalului este bazat pe un aparent paradox – incapacitatea omului de a se gâdila singur”, explică Larisa Crunțeanu. „Aceasta se datorează faptului că sistemul central nervos analizează acțiunea motorică atât în baza informațiilor senzoriale, cât și în baza unei forme de anticipare a inputului nervos, care ne alertează că stimularea este auto-indusă. Deși situația e clară în cazul distincției între propriile acțiuni și cele ale altora, nu suntem confruntați niciodată cu problema distincției între gândurile proprii și cele ale altora. În interiorul propriei minți, separarea dintre cel care gâdilă și cel care este gâdilat se dovedește a fi mai dificilă, iar acesta este terenul conceptual pe care cred că se plasează lucrările participante în festival”, adaugă curatoarea.

În același weekend (1-2 aprilie) va fi pus în scenă și performance-ul „Offering What We Don’t Have to Those Who Don’t Want It”, conceput de Ania Nowak. Piesa este o interpretare scenică a unor teme aparținând unei cercetări de lungă durată asupra dragostei ca gen politic. Nowak este interesată printre altele și de iubirea nenormativă, ca practică a trupului și limbajului. După cele două reprezentații de la CNDB, pe 3 aprilie artista va susține un artist talk la tranzit.ro/București, în care va prezenta o parte din documentare și va vorbi despre felul în care această cercetare artistică a dus la crearea mai multor piese de performance live. Accesul la artist talk este gratuit.

Tot în weekend, în timpul zilei, artiștii Zuzanna Ratajczyk și Eoghan Ryan vor susține workshop-ul „New Breed Tournament”. O explorare în grup a diferitelor fațete metafizice ale dansului contemporan și conceptual, workshopul propune exerciții de mișcare și interacțiune între participanți în relație cu performance-ul „Daughters of Lust” și diverse coregrafii de supunere a corpului, de la culturi religioase la culturi muzicale hardcore. Accesul la workshop se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail ana.papadima@cndb.ro (maxim 20 participanți) și este gratuit. Workshop-ul se adresează performerilor cu (minimă) experiență scenică.

Joi, 6 aprilie, pe scena CNDB va putea fi văzut Piotr Wach. Performance-ul său „Richard. Un trup din furie” este o analiză a personalității lui Richard al III-lea și se inspiră din piesa lui William Shakespeare și din „Anul lui Richard” al dramaturgei spaniole Angélica Lidell. Punând față în față două lucrări – cea istorică și cea contemporană – actorul construiește un erou monumental și înspăimântător.

O tematică complet diferită tratează spectacolul „Make Yourself” (7-8 aprilie). Lucrarea concepută de Marta Ziółek, în care aceasta performează pe scenă alături de 6 alți coregrafi și o cântăreață, creează un univers futuristic în care corpurile și vocile personajelor se abandonează unei voințe corporate-pop. În cuvintele autoarei, ne aflăm undeva între o sală de gimnastică, o biserică și o corporație.

Festivalul se încheie duminică, 9 aprilie, cu performance-ul „pURe” al Ramonei Nagabczyńska. Lucrarea abordează prin coregrafie ideea de corp natural, de stare ce precede iluzia reprezentării și este inspirată de renumitul regizor de teatru și pictor polonez Tadeusz Kantor. Spectacolul va fi urmat de proiecția video a filmului-operă „The Tower”, în care regizoarea Karolina Breguła prezintă povestea absurdă a unui colectiv de oameni care decid să construiască un turn de zahăr. Seara de duminică se va încheia cu performance-ul „Exit Promises”. Oaspetele de origine australiană ZONE-L renegociază natura spațiilor de artă printr-un experiment video și sonor ce propune o experiență comunală la limita dintre petrecere și conferință de dezvoltare personală.

Organizatorii festivalului „News from Polska” sunt Institutul Polonez din București și Centrul Național al Dansului București, în al cărui sediu vor avea loc toate spectacolele. Anul acesta, festivalul se bucură, de asemenea, de sprijinul tranzit.ro/București, care va fi gazda unui artist-talk pe data de 3 aprilie.

În timpul festivalului, Lente Café va completa serile cu gustări și băuturi.

Programul festivalului News from Polska 2017:

31 martie (vineri) – performance „Daughters of Lust” (concept Zuzanna Ratajczyk)

1-2 aprilie (sâmbătă și duminică) – performance „Offering What We Don’t Have To Those Who Don’t Want It” (concept Ania Nowak) și workshop „New Breed Tournament” cu Zuzanna Ratajczyk și Eoghan  Ryan

3 aprilie (luni) – artist-talk cu Ania Nowak (la tranzit.ro/București – str. Gazelei nr. 44)

6 aprilie (joi) – performance „Richard. Un trup din furie” (concept și performance Piotr Wach)

7-8 aprilie (vineri și sâmbătă) – performance „Make Yourself” (concept Marta Ziółek)

9 aprilie (duminică) – performance „pURe” (concept și performance Ramona Nagabczyńska), proiecția filmului „The Tower” (regia Karolina Breguła) și concert „Exit Promises” (ZONE-L aka Laura Hunt)

Biletele costă 35 de lei (preț întreg) sau 20 de lei (preț redus) și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la Sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului București (bd. Mărășești nr. 80-82) înainte de începerea fiecărui spectacol. Accesul la workshop și artist talk sunt gratuite.

Programul complet „News from Polska” 2017 poate fi găsit pe paginile de internet culturapoloneza.ro și www.cndb.ro

Event Facebook: www.facebook.com/events/1721183388172443/

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508