spot_img

”Minunata lume nouă”, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Miercuri 16 și joi 17 mai 2018, ora 19:00, Teatrul EXCELSIOR prezintă, în premieră, ”Minunata lume nouă, o adaptare a romanului omonim al lui Aldous Huxley, în versiunea regizorală semnată de Catinca Drăgănescu.Capodoperă a literaturii SF, romanul „Minunata lume nouă”, scris de Aldous Huxley în anul 1931, descrie o nouă societate, situată sensibil la granița dintre utopica „cea mai bună dintre lumile posibile” și principiile distopice care o apropie de alți clasici ai genului, „Minunată lume nouă” este descrierea minuțioasă a unei „dictaturi a fericirii”.

La nici trei decenii de la apariția cărții, Aldous Huxley era nevoit să constate că felul în care își imaginase viitorul începuse deja să devină o realitate. Animată de simțul acut al prezentului și al urgenței de a acționa, Catinca Drăgănescu aduce astăzi Minunata nouă pe scena Teatrului EXCELSIOR, într-o dramatizare de esență, care explorează natura umană la limita dintre libertate și ordinea unei noi lumi, în care minciuna poartă masca adevărului absolut. Pentru a transpune scenic universul aproape neverosimil imaginat de Aldous Huxley, Catinca Drăgănescu a lucrat alături de o echipă artistică tânără și extrem de inventivă. A rezultat un spectacol impresionant atât la nivel ideatic, cât și senzorial, care  explorează lucid-ludic noua realitate pe care omenirea o construiește astăzi, sfidând limitele spațiale și temporale.

Mai mult decât o producție care va marca – indubitabil – scena teatrală românească, spectacolul Minunata lume nouă reprezintă un semnal de alarmă necesar, datorită mesajului pe care îl transmite publicului de astăzi: trăim deja o parte din ceea ce, acum mai puțin de un secol, părea un scenariu sumbru și improbabil, iar „viitorul apropiat” a devenit un concept iluzoriu, o repetată înșiruire de borne pe drumul spre Inevitabil.

„Azi, când viitorul pare atât de aproape, azi când limitele spaţiului, timpului şi capacităţii umane de a inventa şi descoperi sunt mai performante ca niciodată, ne ȋntrebăm mai mult ca oricând: spre ce ne ȋndreptăm? Şi dacă omul, de-a lungul a mii de ani de evoluţie, a ajuns să fie creatorul propriei lumi şi să rivalizeze cu natura, cum va arăta lumea creată de el? Şi ce preţ va avea de plătit el pentru pace, fericire şi stabilitate?” (Catinca Drăgănescu)

Biletele sunt disponibile la sediul Teatrului EXCELSIOR (Strada Academiei 28) și online: https://www.bilet.ro/event.php?id=15103.

Minunata lume nouă
după Aldous Huxley
Traducerea și dramatizarea: Catinca Drăgănescu

Distribuția:
Mond – Camelia Pintilie / Oana Predescu | Bernard Marx – Alexandru Popa / Mihai Mitrea | John the Savage – Dan Pughineanu | Helmholtz Watson – Mircea Băluță | Lenina Crowne – Andreea Hristu / Ana Udroiu | Henry Foster – Ovidiu Ușvat | Tomek Chill – Bogdan Nechifor | Fanny Crowne – Dana Marineci / Loredana Cosovanu |
Linda – Mihaela Trofimov / Iulia Samson

Regia: Catinca Drăgănescu | Decorul: Andreea Negrilă | Costumele: Elena Gheorghe | Muzica originală: Silent Strike | Mișcarea scenică: Simona Deaconescu | Light design și video: Dan Băsu | Asistent regie: Alina Dumitrache

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508