spot_img

”Maraton Bartók”, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

Vineri, 25 septembrie 2015, începând cu ora 16.00, la sediul din str. Gina Patrichi nr. 8, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizeză ”Maratonul Bartók”. Majoritatea protagoniștilor acestei seri sunt laureați ai Festivalului Muzicii Maghiare, însă și-au manifestat dorința de a participa la acest maraton și alți tineri muzicieni. Programul cameral va fi foarte variat, cuprinzând aproape toate perioadele componistice ale lui Bartók.

Cu 70 de ani în urmă, pe data de 26 septembrie s-a stins din viaţă Bartók Béla, considerat o personalitate marcantă a culturii maghiare, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului XX, care a determi-nat evoluţia istoriei muzicii europene. La cele 11 ediții ale Festivalului Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, s-au prezentat numeroși tineri care au avut în repertoriul de concurs compoziții de Bartók Béla. Din dorinţa de a scoate în evidenţă şi latura educativă a operei bartokiene, ce se conştientizează mai puţin în rândurile melomanilor şi a dascălilor, prima parte a programului maratonului este structurat după acest criteriu.

16.00 Din ciclul Pentru copii

Acest ciclu cuprinzând 85 de piese scurte pentru pian, reprezentând a.n. direcţie de educaţie în domeniul muzicii tradiţionale, a fost compus în perioada 1908–1909 şi poate fi considerată o piatră de temelie a şcolii pianistice moderne. „… să le oferim copiilor în primii ani de studiu piese pătrunse de puritatea şi simplitatea muzicii tradiţionale, cu specificul ei melodic şi ritmic” – declara Bartók despre scopul pedago-gic al acestui ciclu interpretat şi de către mari artişti în cadrul unor recitaluri. De aceea dedicăm acest calup deopotrivă melomanilor, cât şi tuturor celor care sunt preocupaţi de studiul pianului.

17.00 Piese pentru pian şi transcripţii ale acestora

Unele dintre opusurile pianistice au fost transcrise pentru alte instrumente sau orchestră de însuşi Bar-tók, dar din dorinţa de a interpreta capodopere bartokiene au apelat şi alţi instrumentişti de excepţie la transcrierea unor piese. Poată cea mai cunoscută piesă cântată în cele mai multe variante este cea care poartă titlul de 6 dansuri româneşti, un opus compus iniţial pentru pian, apoi transpus de însuşi Bartók pentru orchestră de coarde, şi pe care-l oferim astăzi publicului în patru variante. Dar acest calup cuprin-de şi Sonatina pentru pian, interpretată şi la flaut cu pian, respectiv o altă piesă de rezistenţă a repertori-ului pentru flaut, 15 cântece ţărăneşti maghiare, transcrisă de Arma Pál.

18.15 Horváth Bálint: Bartók şi colindele româneşti – prelegere

Tânărul compozitor, doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta prezintă în prele-gerea sa rolul colindelor în opera bartokiană, respectiv efectul acesteia asupra creaţiei compozitorilor români şi maghiari de după Bartók.

19.30 Din literatura pianistică şi violonistică

În acest bloc figurează opusuri fără de care pregătirea artiştilor ar avea lacune, dar şi piese mai tehnice, precum Sonata pentru vioară solo sau Sonata pentru pian, roade din ultima perioadă componistică a lui Bartók Béla.

20.30 Recital Munkácsi Dóra

Tânăra pianistă îşi desăvârşeşte studiile doctorale la Universitatea de Muzică din Iaşi, şi cercetează crea-ţia pianistică a lui Bartók. Ea va susţine o serie de recitaluri Bartók în acest an comemorativ, bucurându-se de o bursă din partea Fundaţiei Communitas. În cadrul programului ei prezintă toate curentele stilisti-ce care caracterizează creaţia pianistică bartokiană, oferind o imagine generală a întregii opere.

În parcurgerea acestui maraton, Institutului Maghiar din Bucureşti îi este alături doamna Ecaterina Stan, critic muzical.

AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul detaliat:

16.00 Din ciclul Pentru copii

Ambrus Sándor – pian

1. Játszó gyermekek, 2. Gyermekdal, 3. Quasi adagio, 4. Párnatánc, 5. Játék, 6. Hej, tulipán, 9. Fehér liliomszál, 10. Gyermektánc, 13. Ballada, 14. Allegretto, 15. Allegro moderato, 17. Kis kece lányom, 18. Katonadal, 20. Bordal, 21. Allegro robusto

Munkácsi Dóra – pian

8. Allegretto şi 11. Molto sostenuto din vol, I; 37. Poco vivac, 38. şi 42. Allegro vivace din vol. II; 2. Andan-te, 3. Allegretto, 8. Táncdal (Allegro), 9. Gyermekdal (Andante), 11. şi 12. Poco andante din vol. III; 24. Andante, 26. Furulyaszó (Andante molto rubato) şi 31. Betyárnóta (Allegro din vol. IV.

Filip Dorka / Filip Zsombor – voce / chitară

1. Játszó gyermekek, 2. Gyermekdal, 3. Andante, 5. Játék, 6. Balkéztanulmány, 16. Andante sostenuto

Daniela Valerica Munteanu / Ambrus Sándor – voce / pian

Panasz şi Régi keserves din ciclul 20 de cântece populare

Három őszi könnycsepp (Trei lacrimi de toamnă) din ciclul 5 cântece pe versuri de Ady Endre

17.00 Piese pentru pian şi transcripţii ale acestora

6 dansuri româneşti BB. 68, Sz. 56

Interpretează:

Ambrus Sándor – pian

Ioana Ghioc / Ambrus Sándor – flaut / pian

Filip Ignác / Filip Zsombor – flaut / chitară

Aron Cavassi / Ambrus Sándor – vioară / pian

Sonatina BB. 69, Sz. 55

Interpretează:

Munkácsi Dóra – pian

Elida Elena Tîrţopan / Munkácsi Dóra – vioară / pian

15 cântece ţărăneşti maghiare, BB. 79, Sz. 71

Interpretează:

Munkácsi Dóra – pian

Elida Elena Tîrţopan / Andra Demidov – flaut / pian

18.15 Horváth Bálint: Bartók şi colindele româneşti – prelegere

La pian: Bálint Réka

Program: Colinde româneşti BB. 67, Sz. 57

6 dansuri bulgăreşti din ciclul Mikrokozmosz

3 rondouri BB. 92, Sz. 84

19.30 Din literatura pianistică şi violonistică

Program:

3 burleşti op. 8c

2 dansuri româneşti op. 8a

Cătălin Răducanu – pian

Suita op. 14

László Berta-Bianka – pian

Sonată pentru vioară solo BB. 124, Sz. 117, o parte

Rapsodia nr. 1 Sz. 86, Partea I

Alexandra Tănase / Dolores Chelariu – vioară / pian

Sonata Sz. 80

Ioana Ionescu – pian

20.30 Recital de pian Munkácsi Dóra

Program:

15 cântece ţărăneşti maghiare, BB. 79, Sz. 71

Improvizaţii pe cântece populare maghiare BB. 83, SZ. 74

Suita În aer liber BB. 89, Sz. 81

Allegro Barbaro BB. 63, Sz. 49

DESPRE INTERPREŢI:

Ambrus Sándor – student în anul IV la Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Muzică, clasa de pian a prof. Corina Ibănescu. Câştigător al Premiului I la Festivalul Muzicii Maghiare, ediţia 2013.

Munkácsi Dóra – doctorand la Universitatea de Muzică din Iaşi, câştigătoare a Premiului I la Festivalul Muzicii Maghiar, ediţia 2010.

Filip Zsombor – elev în clasa a X-a la clasa de chitară clasică a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe.

Filip Dorka – elevă în clasa a V-a la Gimnaziul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe.

Daniela Valerica Munteanu – studentă în anul III la clasa de canto a sopranei Cristina Radu, la Universita-tea Transilvania din Braşov, Facultatea de Muzică.

Ioana Ghioc – studentă în anul I la flaut, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Filip Ignác – profesor de flaut la Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Muzică, director artistic al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc.

Aron Cavassi – student în anul II la Universitatea de Arte şi Muzică din Berlin.

Ioana Ionescu – absolventă la Hogeschool voor de Kunsten Codarts Rotterdam, câştigătoarea Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare, ediţia 2015.

Elida Elena Tîrţopan – doctorand în anul II clasa prof. univ. Éerban Dimitrie Soreanu la Universitatea Na-țională de Muzică Bucureșit, câştigătoare a Premiului II la Festivalul Muzicii Maghiare, ediţia 2010. Andra Demidov – absolventă a studiilor doctorale la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, câşti-gătoarea Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare, ediţia 2015.

Horváth Bálint – compozitor, doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc.

Bálint Réka – masterand la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof. Csiky Boldizsár, câştigătoarea Premiului Publicului la Festivalul Muzicii Maghiare, ediţia 2014.

Cătălin Răducanu – student la clasa de pian a prof. Viniciu Moroianu, la Universitatea Naţională de Muzi-că Bucureşti, câştigător al Premiului III la Festivalul Muzicii Maghiare, ediţia 2014.

László Berta-Bianka – studentă la Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Muzică, clasa de pian a profesoarei Corina Ibănescu.

Alexandra Tănase – absolventă a studiilor de master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, clasa de vioară a prof. Csendes László.

Dolores Chelariu – profesor de pian la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508