spot_img

”M-am apucat să spun o poveste şi mi-am dat seama că spun 50 în acelaşi timp”

După două volume de poezie, ”Mov” (editura Prier, 2004) și ”Lavinucea” (editura Cartea Românească, 2007), Lavinia Bălulescu debutează și în roman, cu volumul ”La mine-n cap”, editura Cartea Românească, 2013. Dorina Cioplea a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu autoarea, scriitoare și jurnalistă, despre acest prin roman, foarte bine primit de critici și lansat deja în mai multe orașe din țară.


Nu știu dacă aceasta ar trebui să fie întrebarea de început sau de final de interviu, dar nu mă pot abține: ce este, de fapt, la tine în cap, Lavina Bălulescu? Și cât din ”capul” din volum îți aparține ție și cât personajului tău?

La mine în cap, ca şi la tine în cap, sunt toate lucrurile frumoase şi urâte şi bune şi rele ale acestei lumi şi ale tuturor celorlalte lumi paralele. Toate crimele, toate învierile, toate lucrurile fără sens. Mai mult de atât, habar n-am, om vedea noi 🙂 În ceea ce priveşte volumul, cel puţin partea din mijloc, sfârşitul lumii, e un lucru pe care l-am visat într-o noapte. A doua zi m-am trezit, am scris, apoi mi-am dat seama că ar putea ieşi ceva mult mai mare. De fapt aşa am început să scriu cartea: în jurul episodului central. În rest, probabil că Aprilie are ceva din temperamentul meu, dar cred că, mai degrabă, are ceva din sarcasmul şi din nepăsarea genului de om care mi-ar fi plăcut să fiu. E mult mai curajoasă ca mine, oricum.

Pe mine titlul volumului m-a incitat, mereu curioasă să aflu ce se întâmplă în mintea altora. De ce ți-ai ales acest titlu, acest subiect, această radiografiere a imaginației, temerilor și angoaselor femeilor contemporane?
Titlul a venit foarte simplu: e un tic verbal al meu. Eram într-o zi cu un prieten căruia îi spuneam că nu am titlu şi el a remarcat că, orice aş zice, când explic ceva folosesc sintagma asta: „la mine-n cap“. Apoi am recitit cu atenţie textul şi am observat că o folosesc şi în scris. L-am reţinut, o vreme, ca pe un titlul provizoriu, până când mi-am dat seama că nu are ce altceva să apară. Că nu pot inventa ceva. Că asta este.

Ai debutat în urmă cu câțiva ani în poezie cu ”Mov” și ai continuat cu ”Lavinucea”. Când ai început să ”gândești” și în roman și care sunt provocările pe care ți le oferă?
Pe mine, ca cititor, mă vrăjeşte mult mai mult romanul decât poezia. Ajunge mai uşor la mine. Mi-am dorit mereu să trec la roman, dar până acum nu am fost îndeajuns de disciplinată. A fost ceva care a venit natural. În rest, nu-mi dau seama care sunt provocările. Pur şi simplu îmi place să povestesc lucruri. De altfel, sunt un om care vorbeşte foarte mult şi, în aceeaşi măsură, un om care ascultă foarte mult, care stă şi cască gura la vieţile altora. Aşa a fost şi cu romanul. M-am apucat să spun o poveste şi mi-am dat seama că spun 50 în acelaşi timp.

Deși este o ficțiune și titlul te poate duce cu gândul la o narațiune strict subiectivă, despre cartea ta s-a spus că este ”de un acut realism psihologic” (Ionuț Mareș). Ce părere ai despre această perspectivă asupra romanului tău de debut?
Este o ficţiune, dar asta nu înseamnă că nu poate fi de un acut realism psihologic. Deşi nu mi-am propus asta. De fapt nu mi-am propus nimic. Asta a ieşit. Nu ştiu mai multe. Trebuie să ne jucăm şi să ne bucurăm, nu?

Aprilie, personajul din cartea ta, nu se mai simte singură din momentul descoperirii femeii din tavan, iar realitatea mizerabilă este împărtășită sub forma unor monologuri-dialog cu proiecția (proiecțiile) de pe tavanul său.
Suntem destul de singuri. Vorbim cu noi. Ne speriem. Apoi, mai suntem şi destul de egoişti. Am vrea o persoană numai a noastră, pur şi simplu numai a noastră. Un om pe care nu ţi-l poate lua nimeni. Asta e una din variante. Probabil mai sunt şi alte explicaţii pentru femeia de pe tavan. Aşa am gândit iniţial persoanjul. Între timp, lucrurile s-au mai transformat. Unul din personaje l-a înghiţit pe celălalt. Mi-a trebuit şi mie o vreme să-mi dau seama ce se întâmplă. Nici acum nu sunt sigură că am înţeles cum trebuie lucrurile 🙂

Chiar dacă debutul tău în roman a fost primit foarte bine de critici, într-un fel nu poți scăpa de eticheta de poetă, ”La mine-n cap” fiind numit, nu de puține ori, roman-poem. Bianca Burța Cernat chiar a spus că vede o oarecare continuitate între ”Lavinucea” și ”La mine-n cap”.
Ştiam că va veni eticheta asta, de roman-poem. Sunt conştientă de ea şi mi-o asum 🙂 Nu vreau să scap de ea, sunt poetă. Mi-a făcut plăcere să scriu în felul ăsta şi, deocamdată, nici nu pot scrie altfel. Aşa a fost la mine în cap în ultima perioadă, proababil. Şi cu poveşti, şi cu poezii. Aşa o fi la noi la toţi în cap. În funcţie de zi, în funcţie de presiunea atmosferică. Uneori suntem prinţese, uneori suntem vânzători de varză, iar uneori suntem vânători de crocodili. Mâine, de exemplu, s-ar putea să fiu o fată obişnuită. Pentru poimâine, nu bag mâna-n foc 🙂

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508