spot_img

”Jazz in the Park”, la Cluj-Napoca

În perioada 26 iunie-2 iulie 2017, la Cluj-Napoca, se va desfășura cea de-a cincea ediție Jazz in the Park. Vor avea loc concerte cu mari artiști de jazz la Opera Maghiară, concerte cu intrare liberă în Parcul Central, pe scena principală de pe malul Someșului va avea loc Concursul Internațional Jazz in the Park, iar străzile din centrul orașului vor fi animate de sute de reprezentații artistice. Barcelona Gipsy Balkan Orchestra va deschide festivalul Jazz in the Park, în 26 iunie, la Opera Maghiară. Grupul vine pentru prima dată în România și e format din artiști din toate colțurile Europei: Serbia, Ucraina, Franța, Spania, Italia și Grecia. Ei se prezintă ca niște ”nomazi” ai muzicii. În 2013 au publicat primul lor album pe care l-au produs singuri, fără ajutorul niciunei case de discuri.

Marți, 27 iunie, tot la Opera Maghiară va susține un concert Dhafer Youssef. Compozitorul avangardist jazz și world music, Dhafer Youssef, este unul dintre principalii ambasadori ai muzicii jazz cu influență arabă din lume. A fost premiat la BBC World Music Awards în 2003 și în 2006 și a vândut peste 50.000 de albume în toată lumea. El a urcat pe scenele a numeroase festivaluri de jazz din lume și a colaborat cu artiști precum Paolo Fresu, Omar Sosa sau Tigran Hamasyan.

Pe 28 iunie, regina muzicii latine din Peru, Susana Baca, va concerta la Opera Maghiară. Apreciată cu distincția Latin Grammy pentru albumul anului în 2011, muzica ei foarte poetică și spirituală o ridică pe un piedestal incontestabil la nivel artistic, iar în plus, Susana Baca, se remarcă și printr-o poziție principală în revitalizarea culturii şi muzicii afro-peruviene.

Concertele din Parcul Central au acces liber, iar pe scenă vor urca C.A.L.I. QuartetSebastian Spanache TrioComa (30 iunie), Viva Vox ChoirJazzyBIT (1 iunie) și Mammal Hands (2 iulie).

Festivalul va avea o scenă de electro-jazz pe care vor concerta nume cunoscute ale genului. Jojo Mayer, unul dintre cei mai buni bateriști din lume, vine cu trupa sa, Nerve, celebră pentru modul în care combină jazz-ul cu drum&bass, muzică electronică, rock, jungle și alte stiluri.

O altă premieră locală va fi reprezentată de formația Skalpel din Polonia. Cu stilul ei original de hip-hop și jazz, Skalpel readuce la viață spiritul jazz-ului prin refolosirea unor mostre din anii ’60 și ’70 în piesele actuale. Tot pe scena de electro-jazz va concerta și trupa sZempöl Offchestra care combină teatrul, muzica, poveștile într-un mix ce conține trompetă, vioară, tobe și bass.

Unul dintre cei mai cunoscuți și originali percuționiști din lume va face senzație în cadrul Jazz in the Park. Dario Rossi, cunoscut la nivel mondial pentru reprezentațiile lui unice și pentru modul în care creează muzică din obiecte reciclate, va performa pe străzile din Cluj-Napoca.

Brum, un trio experimental electro și Alex Calancea Band, o fuziune de groove-uri drum&bass și pasaje clasice împletite cu folclorul urban, vor urca și ei pe scena festivalului, iar pianistul Bogdan Vaida va susține un recital la miezul nopții în Parcul Central.

Prima trupă care va cânta anul acesta în parc va fi C.A.L.I. Quartet, formația care a câștigat în 2016 Concursul Internațional Jazz in the Park. Abordarea lor este una proaspătă, originală și plină de vitalitate.

Sebastian Spanache Trio este un  grup cu activitate intensă, premii și numeroase live-uri, mândrindu-se cu două albume de studio.

Coma, una dintre cele mai iubite trupe de rock alternativ din România, aduce în Parcul Central un proiect acustic.

Viva Vox Choir va interpreta, în variantă acappella, ritmurile unor piese celebre ale trupelor Nirvana, Prodigy, Rammstein, Coldplay, Rage Against the Machine sau Queen. Corul e format din 38 de interpreți de muzică clasică și a devenit celebru în întreaga lume cu reprezentațiile inedite pe care le realizează cu beatbox și fără acompaniament instrumental.

JazzyBIT este un trio de loud jazz din Timișoara ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk.

Mammal Hands, un trio din Marea Britanie care combină muzica dance cu jazz, folk și electronic, se va afla pentru prima oară în România în cadrul festivalului Jazz in the Park.

Și în acest an se va desfășura competiția destinată amatorilor. Festivalul va dedica trei zile exclusiv Concursului Internațional de Jazz in the Park, ce va avea loc pe scena principală de pe malul Someșului. Concursul este adresat grupurilor de jazz, indiferent de nivelul de experiență, instrumentul la care interpretează, vârstă sau naționalitatea, scopul fiind promovarea artiștilor care abordează acest gen muzical.

Site: www.jazzinthepark.ro/

Bilete: www.eventim.ro/ro/artist/jazz-in-the-park-1562/profile.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508