spot_img

”Corpul îşi aminteşte – Psihofiziologia şi tratamentul traumei”, de Babette Rothschild

La Editura Herald, în Colecţia Psihoterapia, Categoria Citeşte Sănătos, a apărut volumul ”Corpul îţi aminteşte – Psihofiziologia şi tratamentul traumei” de Babette Rothschild. Traducător: Ramona Elena Anghel .

Această carte are o valoare inestimabilă atât pentru clinicieni, cât şi pentru clienţii lor, pentru a înţelege psihofiziologia traumei şi a şti ce să facă legat de manifestările ei. Ea face lumină asupra fiziologiei, atrăgând atenţia asupra impactului traumei asupra corpului şi a fenomenului de memorie somatică.

Se crede acum că persoanele care au fost traumatizate păstrează o memorie implicită a evenimentului traumatic în creierul şi corpul lor. Această memorie se exprimă adesea în simptomatologia tulburării de stres posttraumatic – coşmaruri, flashback-uri, tresăriri şi comportamente disociative. În esenţă, corpul individului traumatizat refuză să fie ignorat.

În timp ce reduce distanţă dintre teoria ştiinţifică şi practica clinică şi creează punţi între psihoterapia verbală şi cea somatică, Rothschild prezintă principii şi tehnici non-contact pentru a oferi corpului ceea ce i se cuvine. Atentă la relevanţa lor pentru clinicieni, ea consolidează cunoştinţele actuale despre psihobiologia răspunsului la stres atât în situaţiile normale dificile, cât şi în situaţiile de traumă extremă şi prelungită. Aceasta oferă clinicienilor din toate domeniile o bază pentru a specula asupra originii simptomelor clienţilor lor şi a încorpora în practică lor interesul pentru corp. Tehnicile somatice sunt alese având în vedere scopul de a face terapia traumei mai sigură, în timp ce creşte integrarea minte-corp.

Încorporând numeroase studii de caz, Corpul îşi aminteşte integrează corpul şi mintea în tratamentul tulburării de stres posttraumatic. Cartea va crea interes în rândul clinicienilor, cercetătorilor, studenţilor şi al cititorilor în general.

„Cartea îşi atinge scopul principal: de a construi o punte între practica tradiţională a terapiei verbale a traumei şi terapiile orientate asupra somaticului. Arată modul în care corpul este o resursă în tratamentul tulburării de stres posttraumatic (TSPT) şi face o treabă excepţională din combinarea teoriei despre cum mintea şi corpul procesează, înregistrează şi rememorează evenimentele traumatice (într-o formă uşor de înţeles) cu strategiile practice de a ajuta atât corpul, cât şi mintea.

Aşa cum remarcă Rothschild, TSPT este o tulburare a memoriei ce nu mai funcţionează cum trebuie, care trebuie tratată fenomenologic într-un cadru bine definit, ancorat, sigur în plan intern şi extern pentru a unifica memoria implicită şi cea explicită. Această carte este absolut necesară în biblioteca profesionistului!”.- Mary Beth Williams, Ph. D., LCSW, CTS, fosta preşedinte a Asociaţiei Specialiştilor în Stres Traumatic

„Babette Rothchild a îndrăznit să explice trauma psihică, folosind experienţa sa cu persoanele traumatizate, să creioneze caracteristicile şi desfăşurarea procesului traumatic, să avanseze explicaţii pentru exprimarea durerii psihice… Avem în mână o carte scrisă simplu, clar, structurat despre experienţe umane complexe, confuze, pline de incertitudine şi emoţionalitate bulversantă”.- Diana Lucia Vasile, Conf. Univ. Dr., psihoterapeut, preşedinte al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.

Babette Rothschild, MSW, LCSW, practică psihoterapia din 1976. Este membru al Societăţii Internaţionale de Studiu al Stresului Traumatic, al Asociaţiei Specialiştilor în Stres Traumatic şi al Asociaţiei Americane de Psihoterapie Somatică. Autoare a mai multor articole şi cărţi, oferă în continuare consultaţii private în cabinetul său din Los Angeles şi organizează în lume ateliere de formare în psihoterapia traumei.

Alte titluri: ”The Body Remembers Casebook: Unifying Methods and Models în the Treatment of Trauma and PTSD” (Norton, 2003), ”Help for the Helper: The Psychophysiology of Compassion Fatigue and Vicarious Trauma” (Norton, 2006), ”8 Keys to Safe Trauma Recovery: Take-Charge Strategies to Empower Your Healing” (Norton, 2010), ”Trauma Essentials: The Go-To Guide” (Norton, 2011)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508