spot_img

”Coast to Coast”, un proiect expozitional care ”propune ceramica drept un pod între culturi”

În perioada 15 octombrie – 10 noiembrie 2016, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia, sălile Foișor, Cuhnie, Ghețărie, va avea loc evenimentul ”Coast to Coast”, expoziția ceramiștilor nord-americani, curatoriată de Vlad Basarab. Proiectul va începe sâmbătă, 15 octombrie 2016, la ora 12.00, când, în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc, se va desfășura o conferință având drept invitați pe: Sin-Ying Ho, Quens College, City University of New York și Linda Swanson, Concordia University Montreal, moderator: Vlad Basarab, Universitatea Națională de Arte, București. Un eveniment organizat de Asociația Basarab Art & Science și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia. Vernisajul expoziției va avea loc la Cuhnia Palatului, la ora 14.00, în data de 15 octombrie 2016. Artiștii care paticipă la această expoziție sunt: Jennifer Allen, Linda Christianson, Josh DeWeese, Steven Godfrey, Sin-Ying Ho, Rober “Boomer” Moore, Shoji Satake, Brad Schwieger, Linda Swanson și Martin Tagseth. Expoziția este dedicată memoriei lui Tom Rohr, ceramist american.

”Coast to Coast ”este un concept pe termen lung care propune ceramica drept pod între culturi, între tradiții și practici contemporane, o formă de limbaj care traversează mii de ani, legând trecutul de viitor. Analizând originile și practicile ceramiștilor nord-americani incluși în această expoziție, este evident că poveștile (destinele) și influențele lor izvorăsc din America de Nord, Europa și Asia.

Expoziția de față, primul eveniment din cadrul ”Coast to Coast”, va fi compus din lucrări utilitare și non-utilitare ale unor artiști ceramiști de prestigiu din varii zone geografice ale Statelor Unite și Canadei, reprezentând un mic sondaj al ceramicii nord-americane prin viziunea curatorului. Majoritatea artiștilor din această expoziție sunt de asemenea cunoscuți ca mentori și educatori la universități prestigioase din SUA și Canada.

În contextul în care tradițiile ceramice (teracotă) din România dispar, iar ceramiștii contemporani evită în general creația de oale, există o ruptură evidentă între ceramica tradițională și cea contemporană. Expoziția evidențiază pe de-o parte că ceramica în forma de sculptură și olărit pot coexista și influența una pe cealalta, dar mai ales că tradițiile pot fi o fundație pe care se poate construi. Ambele direcții pot fi urmate în educarea publicului asupra importanței obiectelor făcute de mână, intimității lor și a felului în care ne pot îmbogăți viețile.

Ceramica de temperaturi înalte originară din China, a migrat în Japonia prin Corea. Pe când stilurile ceramice chineze și coreene sunt foarte cunoscute pentru formele rafinate, decorația și suprafețele glazurate pe porțelan devenind perfecționate și elaborate în dinastia chineză Ming, o parte din ceramica japoneză influențată de spiritualitatea budistă a celebrat imprevizibilul și imperfecțiunea ca o nouă formă de manifestare artistică. Dacă în arderile tradiționale chinezești cu lemne, vasele ceramice erau protejate de impuritățile din cuptor (cenușă, cărbune) prin recipiente din ceramică pentru a obține glazuri Celadon, ceramica japoneză din Shigaraki a celebrat imperfecțiunile și accidentele, olarii lăsând cenușa depozitată pe vase să se topească și să devină o formă naturală de glazură. Ba mai mult, japonezii au descoperit feldspar-ul și l-au adăugat lutului pentru a se topi și a mări efectul de imperfecțiune, în timpul arderii formându-se cratere vulcanice în pereții vaselor.

Influențele asiatice asupra lucrărilor expuse scot în evidență unele din tradițiile menționate mai sus prin interpretări personale. De la obiecte arse la temperaturi mari și acoperite cu Celadon la obiecte arse în atmosfere experimentale (arderi cu lemne, sare și sodă la temperaturi mici (900 – 1000 C) și înalte (1300-1350 C), expoziția oferă o paletă vastă de forme, suprafețe și culori.” Vlad Basarab

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508