spot_img

”Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect”, ediția I, 2018

Luni, 15 ianuarie 2018, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Romfilatelia și Fundația Colegiului Național de Apărare, având ca partener strategic Teatrul Dramaturgilor Români, organizează ”Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect”, ediția I, 2018. ”Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect” se va desfășura în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2018, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66, în sălile de expoziții amenajate recent, unde vor fi prezentate peste 200 de exponate, cărți bibliofile și de artist. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Dublul vernisaj și va consta în deschiderea expozițiilor din cadrul Bienalei:

  • Expoziția Mihai Eminescu, reper al spiritualității românești, expoziție de carte bibliofilă, ora 13.00, Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125.
  • Expoziția de Carte Bibliofilă și Expoziția de Carte-Obiect, ora 14.00, Muzeul Național al Literaturii Române – Sala de spectacole „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64-66.

Invitați: Mircia Dumitrescu și Pavel Șușară
Amfitrion: Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române
Curatori: Gabriela Dumitrescu, Monica Vasinca, Mirela Trăistaru, Pavel Șușară
Coordonator proiect: Dalina Bădescu

Evenimentele organizate în data de 15 ianuarie 2018 își propun să marcheze Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la începutul săptămânii viitoare, când este aniversată și nașterea poetului Mihai Eminescu, printr-o nouă serie de proiecte permanente inițiate de instituțiile partenere cu acest prilej. În aceeași zi, Biblioteca Academiei Române organizează și lansarea volumului Slujebnicul arhieresc al Mitropolitului Ștefan al Ungrovlahiei, coordonator: Gabriela Dumitrescu, Cuvânt înainte: Acad. Răzvan Theodorescu, Editura Sapientia Principium Cognitio, prezentat de Acad. Răzvan Theodorescu.

Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect se va desfășura anul acesta în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2018, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66, în sălile de expoziții amenajate recent, unde vor fi prezentate peste 200 de exponate, cărți bibliofile și de artist. Pe lângă cele două expoziții, MNLR va organiza pe parcursul întregii perioade patru conferințe despre fenomenul carte-obiect, dar și ateliere pentru copii și adulți, desfășurate cu prilejul zilelor aniversare de 24 ianuarie, 14/24 februarie, 1 și 8 martie. Tema selectată pentru prima ediție a Bienalei este chiar tema care oferă coerență întregului an cultural, Unitate, înscriindu-se astfel printre proiectele care își propun să aducă în atenția publicului larg valorile culturale naționale, prin prezentarea lor prin intermediul unui discurs inter- și multidisciplinar.

Curatorii Bienalei au încercat să orienteze participanții în selecția lucrărilor cu care urmau să participe, sugerând această temă, dar fără să o limiteze la un anumit context istoric sau social. Selecția lucrărilor s-a desfășurat simultan în două planuri: pe de o parte, curatorii au invitat artiști consacrați, cu opere recunoscute în care Cartea Obiect avea un rol marcant, pe de altă parte, s-a lansat un apel de participare către toți artiștii interesați, în urma căruia juriul Bienalei a selectat mai mult de 80 de participanți din totalul de peste 150. Aceștia provin preponderent din spațiul românesc sau sunt artiști români stabiliți în străinătate, dar există și un număr semnificativ de participanți străini, din țări precum Ungaria, Statele Unite ale Americii, Egipt, Liban, Iordania, Japonia, Republica Moldova, Elveția și UK.

În urma selecției participanților, juriul format din specialiști în arta plastică, artiști și scriitori va acorda trei premii celor mai bune lucrări. Premiul I va primi 700 euro, premiul II – 500 euro si premiul III – 300 euro, iar primele 10 lucrări diplome și premii din partea sponsorilor. Partenerii proiectului, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România, vor acorda două premii speciale. Premiile vor fi anunțate în cadrul vernisajului.

Programul integral al evenimentelor va fi anunțat pe site-ul www.mnlr.ro
și pe pagina de Facebook a Bienalei:
https://www.facebook.com/BienaladeCarte/

Program de vizitare:
Marți – Duminică, intervalul orar 10.00 – 18.00
Intrare liberă

Proiect cultural organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române și partenerii săi.
Co-organizator: Biblioteca Academiei Române
Parteneri: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Artiștilor Plastici, Romfilatelia, Fundația Colegiului Național de Apărare
Partener strategic: Teatrul Dramaturgilor Români
Sponsor oficial: Casa de Avocatură „Șerban & Asociații”
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, RFI, Modernism.ro, Observator Cultural, Cultura, TV City, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508