spot_img

”Athanasios Hristopoulos. Viaţa, opera literară şi influenţa sa asupra unor literaţi români”, de Nestor Camariano

De curând, la Editura Omonia a apărut volumul ”Athanasios Hristopoulos. Viaţa, opera literară şi influenţa sa asupra unor literaţi români”, semnat de istoricului român cu rădăcini greceşti Nestor Camariano. Lucrarea, bazată pe numeroase surse româneşti inedite, este o monografie dedicată personalităţii complexe a scriitorului, juristului, medicului şi cărturarului Athanasios Hristopoulos (1772-1847). Lucrarea a apărut cu sprijinul unor intelectuali greci sau greco-români, care continuă tradiţia „syndromiţilor” (abonaţilor) – modalitate de editare care a funcţionat cu succes în secolele trecute – pentru lucrări considerate fundamentale pentru contribuţia lor culturală, dar care au circulaţie de piaţă maι restrânsă.

Dregător de vază la curtea domnească a Ţării Româneşti  (redactor al Legislaţiei Ţării Româneşti, cunoscută şi sub numele de Legiuirea Caragea, 1818) şi a Moldovei (unde fondează primul teatru al elenismului, pe scena căruia se joacă  drama sa eroică Ahile),  Hristopoulos şi-a scris întreaga operă filologică (autor, între altele, al unei Gramatici a limbii greceşti vorbite, care a constituit model pentru Ion Heliade Rădulescu) şi literară pe pământ românesc, unde a trăit aproape jumătate de veac.  „Unul dintre ceo mai îndrăgiţi scriitori greci din Principate”, „Noul Anacreon”, cum a mai  fost supranumit, a  exercitat o influenţă notabilă asupra scriitorilor români din primele decenii ale secolului 18. Costache Conachi, Paris Mumuleanu, fraţii Văcăreşti, Anton Pann sau Grigore Alexandrescu au imitat sau s-au inspirat tematic din opera bardului din Kastoria, „vestitul poet liric, patriot prin slujbele şi talentele sale, al Greciei şi ai Ţării Româenşti”, cum îl caracterizează Ion Heliade Rădulescu, mare admirator al lui Hristopoulos şi traducător al său.

Titlu de referinţă  în bibliografia domeniului (o ediţie prescurtată a apărut în limba franceză la Salonic în  1981), indispensabil pentru orice cercetător interesat de istoria culturală greacă şi română din Principatele Române din prima jumătate a secolului XIX, lucrarea lui Nestor Camariano rămâne, în opinia neoelenistei Cornelia Papacostea-Danielopol, „un preţios ghid pentru istoricul şi comparatistul român şi grec, o monografie completă, bogată în elemente inedite ale vieţii şi operei marelui poet”.

Nestor  Camariano (1909-1982) rămâne unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai şcolii româneşti de studii neoelene. Născut în Grecia, la Peristeri, vine împreună cu sora sa, Ariadna, la Bucureşti, unde unchiul lor, vestitul bizantinolog şi neoelenist  Demosthene Russo (1869-1938), le îndrumă amândurora paşii spre studiul elenismului din România. Paleograf la Biblioteca Academiei Române (publică, în 1940, vol. II al Catalogului manuscriselor greceşti), apoi cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”  şi la Institutul de Studii Sud-Est Europene ale Academiei Române. Prin opera sa, scrisă în română, franceză şi greacă, publicată în România şi Grecia, Nestor Camariano, renumit, ca şi unchiul şi sora sa, prin acribia cercetării,  a adus o importantă contribuţie la studiul relaţiilor româno-elene din secolele 18-19.  A editat, împreună cu sora sa, Ariadna Camariano-Cioran,  lucrarea  unchiului lor Studii istorice greco-române (2 vol., 1939) şi Cronica Ghiculeştilor (1965 ).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508