spot_img

“URSUL CĂRTURAR DE MUSCEL”

În perioada 23-25 iulie 2010, la Câmpulung Muscel a avut loc prima ediţie a Târgului de carte “Slove”, cu prilejul Zilelor municipiului argeşean. Evenimentul a fost prezentat sub patronajul Federaţiei Editorilor din România (FER). Adrian-Nicolae POPESCU, coordonatorul standului FER la Câmpulung, a trimis la redacţia AgenţieideCarte.ro un amplu reportaj al evenimentului, pe care-l redăm mai jos:

Într-o noapte de iulie, pe când tocmai se mai potolise cumva fierberea dinaintea sărbătorilor bătrânului târg muscelean Câmpulung, la uşa primăriei locale a bătut un urs. Nimeni nu ştie de unde venea şi cum a reuşit să ajungă până în centrul oraşului, printe blocuri şi maşini. Poate că i-a fost foame şi a adulmecase oarece bunătăţi aflate în adierea vântului către pădure. Sau, mi-ar plăcea să cred – şi, la urma-urmei, de ce nu? – poate că dorea să ceară de la Primărie niscaiva subvenţii pentru a-şi cumpăra câteva cărţi… Glumesc, desigur (deşi povestea cu ursul plimbăreţ e sută la sută reală), dar cert este că, după numai câteva zile, în urbea ce mai păstrează pe alocuri un plăcut parfum interbelic s-a întâmplat un lucru nemaitrăit până atunci de localnici. Sala de sport a Şcolii nr. 3 “Nanu Muscel”, aflată la doi paşi de amintita primărie, s-a umplut – nu de scandări, urale şi fluierături asurzitoare, ca la un mare meci, ci de SLOVE. Exact acel gen de  slove înşirate pe pagini de carte şi buchisite de fiecare dintre noi, cu mai mare ori mai mică pricepere!

Revenind aşadar la ale noastre, vă voi vorbi despre Târgul de carte “Slove”, organizat în perioada 23-25 iulie la Câmpulung Muscel, cu prilejul Zilelor municipiului argeşean. Evenimentul a fost prezentat sub patronajul Federaţiei Editorilor din România (FER). „SLOVE  îşi propune să devină un eveniment de referinţă pentru piaţa de carte din România, un punct de întâlnire pentru personalităţi şi oameni de cultură ai ţării, un eveniment care să ducă mai departe tradiţia culturală a oraşului, să ajute la renaşterea spiritului zonei şi să se constituie într-un nou reper pentru pentru noua generaţie.” – afirmau organizatorii locali, înaintea începerii maratonului de o săptămână de manifestări diverse. Şi tot ei motivau astfel alegerea acestui orăşel pitoresc pentru târgul de carte: “Câmpulung Muscel a fost prima capitală a Ţării Româneşti şi punctul de plecare a primei scrisori în limba română, scrisoarea boierului Neacşu către judele Braşovului, Hans Benkner; oraşul îşi leagă, prin esenţa sa, istoria de „carte”, aici fiind construită a doua tiparniţă de carte din ţară şi prima şcoală în limba română; în perioada interbelică, oraşul Câmpulung Muscel a fost locul de naştere şi reşedinţă pentru personalităţi artistice şi culturale ale vremii, loc de inspiraţie pentru scriitori, poeţi şi alţi oameni de valoare; aerul cosmopolit al Câmpulungului se păstrează în sămânţa oraşului, în frumuseţea naturii, în înclinaţia familiilor către educarea copiilor în spiritul cărţii, în arhitectura centrului istoric, a Grădinii Mersi şi a Bulevardului Pardon.”

Toate bune şi frumoase, numai că socoteala din târg nu s-a potrivit întocmai cu cea din… sala de sport. Au pus umărul să urnească ispititorul proiect cultural (şi, să recunoaştem, cultura autentică, astăzi, are din ce în ce mai puţini suporteri adevăraţi, sinceri şi dezinteresaţi!), Universitatea Bucureşti, Universitatea din Piteşti, Biblioteca Judeţeană Argeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş şi al Primăriei Câmpulung Muscel. Federaţia Editorilor din România a fost şi ea prezentă – nici pe departe la capacităţile sale reale, însă în mod onorabil şi, îmi permit să apreciez cât se poate de obiectiv, chiar depăşind  nivelul de desfăşurare a târgului propriu-zis.

Neoficial, evenimentul s-a deschis în dimineaţa zilei de vineri, 23 iulie; oficial (cu primar, consilieri şi alţi oameni importanţi din partea locului), panglica s-a tăiat abia după orele 16.00, cu o tuşă de culoare dată de actorul (care este şi scriitor, iar în ultima vreme – vai! – om politic) Mircea Diaconu, mereu amabil, charismatic şi foarte-foarte tolerant faţă de curioşi, fani nedeclaraţi ori amatori de temenele. Ştiţi dumneavoastră la ce mă refer. Cât despre vizitatorii primei zile, aceştia au păşit foarte timid în sala de sport a Şcolii nr. 3 – vremelnic spaţiu cultural. Timid, şi ca ţinută, şi ca număr, şi ca intenţie concretizată de a achiziţiona cărţi. Au mai umplut cumva cadrul copiii asistaţi social de la Complexul de Servicii pentru Copiii în Dificultate din Câmpulung, câţiva participând bucuroşi la un concurs de integrame (cu premii) organizat la standul FER. De altfel, copiii sunt cei care au înviorat cel mai mult atmosfera Slovelor, altfel existând perioade (chiar foarte lungi) când nimeni, nici măcar capii comunităţii locale, nu a mai călcat în sală. Să zicem că de vină a fost şi ploaia cea de fiecare după-amiază, dar mai ales locaţia târgului. Deşi amintita şcoală se află la două minute de primărie, ea e înconjurată de blocuri şi oricum în afara spaţiului destinat şi rezervat de edili celorlalte manifestări ale Zilelor Municipiului Câmpulung. Capitol la care au bifat participarea multe zeci de negustori de chinezării, de obiecte aşa-zise artizanale (însă de serie), de colaci secuieşti cu diverse arome, de mici şi bere –  prezenţe dense la propriu, asezonate din plin cu atractive recitaluri muzicale de mulţi decibeli. Public, de asemenea din belşug, mii de oameni, unii veniţi de la distanţe apreciabile, să-şi vadă idolii urcaţi pe scena amenajată sub un cort uriaş.  Marele absent tocmai din această zonă a oraşului – Cartea! Şi, evident, cel pe care încă ne place să-l numim, cu iubire sinceră, “Măria Sa Cititorul”…

Veţi fi zicând că fac comentarii răutăcioase. Poate că aşa şi este, dar nu încape nicio îndoială că, la un eveniment de anvergura unui târg de carte, organizat în locul de unde a plecat în cultura noastră şi în lume prima scriere în limba română, cartea însăşi merita incomparabil mai multă atenţie şi mai ales respect, decât au fost în realitate. Altfel, intenţiile organizatorilor s-au dovedit foarte frumoase şi, oricum, de avut în vedere la ediţiile viitoare, care TREBUIE să existe. Am remarcat astfel, cu bucurie şi interes (justificat de consistenţa informaţiilor şi a mesajului), prezentarea unor realizări ale Editurii Ars Docendi, ofertele educaţionale ale universităţilor prezente în târg, scurtele spectacole cu şi pentru copii, dar şi expoziţiile (parţial, cu degustare!) de dulceţuri şi şerbeturi, de pictură şi fotografie artistică realizată de un licean bucureştean.

Dacă îmi este permis, aş zice aşadar că am participat şi am asistat – mai puţin la un veritabil târg de carte, cât la o lecţie ad-hoc despre ceea ce ar trebui făcut, pentru ca în anii următori să existe un asemenea eveniment de referinţă în calendarul cultural românesc, acolo, la Câmpulung Muscel, şi nu altundeva. Lecţie pe care, măcar o parte din organizatori, îndeosebi acei truditori care au pus mai cu seamă mult suflet în eforturile lor, sunt convins că şi-au însuşit-o şi că nu o vor lăsa să dispară sub imboldul altor “oportunităţi”.

V-aş mai putea spune multe despre acest eveniment, dar încerc să închei scurta (?!) mea cronică de târg. Cum s-o fac? Ah, da, vă vorbeam la început despre ursul venit neinvitat la primărie. Nu cred că a găsit acolo nici cărţi, nici subvenţii, nici măcar vreo coajă de “kurtos kolacs” aruncată la tomberon. De aceea, în loc să-l fugărească pădurarii şi prefectul, mai bine l-ar invita la Slove – ediţia a II-a, în 2011. Tot la Câmpulung, dar pe locul corturilor cu chinezării şi cu bere, de anul ăsta, unde cu-adevărat să domnească Măria Sa Cartea. Părerea mea!

Adrian-Nicolae POPESCU

P.S. Mă consider dator să precizez că la Târgul de carte “Slove” au fost prezente, în standul FER, editurile   Trei, CNI-Coresi, iar ca sponsori ai unor acţiuni la stand, CD Press, Maxim şi Amanda Edit.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508