spot_img

“Pridvor Vâlcean. Zilele Culturii Vâlcene” la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

În perioada 2-3 iulie 2011, între orele 11.00 – 19.00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, are loc manifestarea “Pridvor Vâlcean. Zilele Culturii Vâlcene”. Zilele Culturii Vâlcene, aflate la cea de-a VI-a ediţie, sunt organizate de Consiliul Judeţean Vâlcea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA.

Şi de aceasta dată, tradiţia se întrupează prin intermediul ceramicii, ţesăturilor, sculpturilor în lemn, confecţionării instrumentelor populare şi a păpuşilor, picturii icoanelor pe lemn şi sticlă, în cadrul Târgului Meşterilor Populari Vâlceni.

Duminică, 3 iulie 2911, va începe ca o zi de sărbătoare pentru toti creştinii, prin oficierea slujbei religioase la Biserica din Bezded. Slujba va fi oficiată de preotul paroh Rareş Sbera, împreună cu un sobor de preoţi şi fraţi monahi de la Sfânta Mănăstire Cozia. Sărbătoarea continuă prin jocul şi muzica oferite de ansamblurile folclorice ale elevilor din şcolile vâlcene, fiind încununată de spectacolul folcloric de pe scena de la lac, susţinut de ansamblurile diverselor aşezăminte culturale vâlcene, începând cu ora 17.00.

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (în aer liber) este cea mai mare instituţie etno-muzeală din sud-estul Europei şi unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume. Fiind organizat sub forma unui sat reprezentativ pentru românii din toate zonele ţării, muzeul propune experienţe specifice comunităţilor tradiţionale, prin organizarea de târguri populare, festivaluri, demonstraţii şi ateliere meşteşugăreşti, prin punerea în scenă a unor tradiţii şi ritualuri, prin manifestările cu specific religios, prin hanurile tradiţionale active etc.

PROGRAM

Sâmbătă, 2 iulie 2011

11,00-19,00

Târg al Meşterilor Populari Vâlceni, prezentare cu demonstraţii, a artei: ţesutului – cusutului, ceramică, a sculpturii în lemn, a confecţionării instrumentelor populare şi a păpuşilor, a picturii icoanelor pe lemn şi sticlă şi a artei decorative folosind materiale tradiţionale şi motive populare.

Duminică, 3 iulie 2011

Biserica din Bezded

9,30-11,00

Slujbă religioasă oficiată de preotul paroh Rareş Sbera împreună cu un sobor de preoţi  şi fraţi monahi de la Sfânta Mânăstire Cozia.

Curtea Bisericii Bezded

12,30-15,00 Spectacol folcloric susţinut de ansambluri folclorice ale elevilor din şcolile vâlcene după cum urmează:

– Grupul vocal şi formaţia de dansuri a Ansamblului folcloric „Mireasma zorilor” al Bisericii  Parohiale Nemoiu, comuna Amărăşti;

Instructori artistici: prof. Elena Cuculici şi PC preot Adrian Catană;

– Formaţia de dansuri a şcolii cu clasele I-VIII Suteşti;

Instructor: prof. Mariana Catană;

– Formaţia de dansuri mixte a copiilor de la clasele I-IV ale şcolii cu clasele I-VIII Pesceana;

Instructori: înv. Maria şi Ion Truşcă;

– Grupul vocal al şcolii cu clasele I-VIII Copăceni;

Instructori: Maria şi Gh. Ruiu;

– Formaţia de dansuri mixte, grupul instrumental, soliştii instrumentişti şi formaţia de căluşari a şcolii cu clasele I-VIII |epeşti-Tetoiu;

Instructori: prof. Virgil Dumitrescu, înv. Nicoleta Petre;

– Ansamblul folcloric „Strugurel de Mădulari” al Căminului Cultural Mădulari;

Instructori: Carmen Cojocaru şi PC preot Ionuţ Sichigea;

Corepetitor: Sorin Nica;

Scena în aer liber de pe lac

17,00-19,00

Spectacol folcloric  susţinut de ansambluri artistice ale aşezămintelor de cultură după cum urmează:

– Formaţia de căluşari a Căminului Cultural Fârtăşeşti;

Instructor: Ion Grigore;

– Ansamblul folcloric „Moştenitorii” al Căminului Cultural Pietrari;

Instructor: Constantin Diaconu;

– Ansamblul folcloric „Nedeia” al Căminului Cultural Tomşani;

Instructori: înv. Mioara Coman  şi Felicia David;

– Ansamblul folcloric „Brâuleţul” al căminului Cultural Bărbăteşti;

Instructor: prof. Maria Tită;

– Formaţia de dansuri „Domniţele a  Căminului Cultural Costeşti;

Instructor: înv. Floricica Mândreci;

– Ansamblul folcloric „Cununiţa Munţilor” al Căminului Cultural Vaideeni;

Instructor: prof. Felicia Pantelimon

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508