spot_img

“Münchhausen – Stăpânul minciunilor”, primul spectacol dedicat copiilor din istoria Festivalului Internațional “George Enescu”

Miercuri, 16 septembrie 2015, ora 19.30, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, va avea loc cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera „Münchhausen – Stăpânul minciunilor”, compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu. Aceasta marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional „George Enescu”: este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.. Alte două spectacole-premieră sunt programate pe 19 şi 20 septembrie 2015, de la ora 11. Alături de compozitorul și dirijorul Dan Dediu, de regizorul Cristian Mihăilescu şi de coregraful Răzvan Mazilu, din echipa de realizatori fac parte Andreea Rotaru (decoruri) și Daniela Drăgulescu (costume). Pregătirea muzicală este asigurată de Adriana Maier.

Entuziasmul și tenacitatea regizorului Cristian Mihăilescu, care timp de doi ani a insistat să iau în considerare o nouă <<recitire>> a operei mele, căreia să îi dea o viziune imagistică hi-tech, după cum i s-ar potrivi subiectului acestei opere în epoca noastră, au fost cele două motoare ale spectacolului. Povestea lui Münchhausen, mai actuală ca oricând în era computerului, Internetului și a comunicării instantanee prin smartphone, epocă multimedia stratificată imagistic, a captivat încă de la început întreg colectivul, care a reacționat prompt, creativ și profesionist. Entuziasmul regizorului a fost îmbrățișat cu multă căldură de către cântăreți, instrumentiști, dansatori, creatorii costumelor, decorului și coregrafiei, precum și de către directoarea Operei Comice pentru Copii, soprana Felicia Filip, căreia i se datorează această producție. Iată că, după premiera berlineză din 2002 și cea bucureșteană din 2004, o nouă producție a operei de cameră Münchhausen – Stăpânul minciunilor coboară în mijlocul publicului. O operă pentru mici și mari, pentru copii și adulți, pentru optimiști și pesimiști.„, a declarat Dan Dediu, compozitorul și dirijorul operei.

Din distribuţie fac parte (în ordine alfabetică): Daniel Filipescu / Vicențiu Țăranu (Münchhausen), Plamena Anghelova / Valentin Racoveanu (Münchheim), Andreea Iftimescu (Frau Kern), Amaia Arrieta / Elena Dincă / Raluca Oprea (Lisbeth), Ștefan Schuller / Fang Shuang (Actorul) și Copiii: Jennifer Dumitrașcu, Justin Năstasă, Bogdan Șerban – inovație regizorală. Soliștilor li se alătură Ansamblul Profil, sub bagheta maestrului Dan Dediu, și Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii.

Münchhausen Stăpânul minciunilor de ce el şi nu Pinocchio? Şi Pinocchio minte şi de aceea îi creşte nasul. Dar el minte ca să scape dintr-o încurcătură. Deci minciunile lui sunt <<mici>>, din interes. În schimb, minciunile lui Münchhausen sunt <<măreţe>>, gigantice, cosmice. El nu minte pentru un avantaj personal, ci pentru a crea poveşti, fantasme, neadevăruri care, de ar fi adevărate, ar face lumea mai frumoasă, o lume a tuturor posibilităţilor. Pentru regizor, un astfel de personaj constituie o provocare dar şi o eliberare de constrângeri. Lumea pe care o descrie el este parcă o lume a desenelor animate, în care totul e posibil, în care îţi poţi da frâu liber fanteziei. Iar când această poveste e susţinută de o muzică a zilelor noastre cu lirismul, umorul, dar şi tensiunea şi sarcasmul ei, nu-ţi rămâne decât să-ţi spui: <<Ce şansă am!>>. Şi-acum spectacolul poate să înceapă! Legaţi-vă centurile de siguranţă!„, a declarat Cristian Mihăilescu, regizorul noii montări.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii a reușit până în prezent performanța de a câștiga 70 de premii naționale și internaționale la festivalurile de profil. Cu 60 de titluri de operă, operetă, musical și balet în repertoriu, instituția susține anual peste 200 de reprezentații, atât la sediu, cât și în turneele naționale și internaționale.

Anul acesta, Opera Comică pentru Copii pregătește patru noi producții: “Mam’zelle Nitouche” (operetă, premiera în luna decembrie), “Poveste de Crăciun” (spectacol extraordinar, premiera în luna decembrie), “Viva la mamma” (musical, premiera în luna martie) şi “Jack și vrejul de fasole” (balet, premiera în luna aprilie). Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro – cu 48 de ore înainte de spectacol – și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) – cu o oră înaintea începerii spectacolului – în limita locurilor disponibile.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508