spot_img

“Globalizare etică” de Aurica Brişcaru

De curând, la Editura Institutul European, în colecţia „Dezbateri contemporane”, a apărut volumul “Globalizare etică. Responsabilitate socială corporativă” de Aurica Brişcaru – un studiu inedit, care îşi propune să analizeze, dintr-o nouă perspectivă, conceptul – extrem de actual – de „responsabilitate socială corporativă”. „Din păcate, cred că vor trece mulţi ani până când CSR va deveni autentic în mediul de afaceri românesc. Suntem la primii paşi: marketing, imagine, wash green, filantropie parohială…” (A. Brişcaru)

Noutatea reclamată de carte constă în cheia de decodificare a stării de fapte actuale. Fără a nega rolul economicului, încerc să schimb focalizarea, insistînd şi pe alte aspecte şi riscuri colaterale ale globalizării. Responsabilitatea socială a afacerilor nu este un «trend», ci o aspiraţie firesc umană, expusă în scris cu milenii în urmă. Este un model de declinare a grijii voluntar individuale faţă de persistenţa civilizării împreună care a fost reformulat – responsabilitatea socială corporativă – adecvat timpului nostru. Interesul meu se înscrie, pe de o parte, în contextul temerilor noastre, ca fiinţe umane, legate de periclitarea habitatului şi, pe de o altă parte, subiectul intră în sfera preocupărilor mele profesionale: organizaţia şi comportamentele ei. (Aurica Brişcaru)

Adresată deopotrivă specialiştilor (psihologi, economişti, manageri, politologi şi studenţi la facultăţile de profil), dar şi publicului larg, tuturor celor interesaţi de noile abordări în domeniul ştiinţelor sociale, volumul “Globalizare etică. Responsabilitate socială corporativă” pune în discuţie conotaţiile majore ale termenului de responsabilitate socială corporativă, detaşând câteva din semnificaţiile de fond ale tendinţei curente de „socializare a afacerilor”.

Cartea analizează procesul de globalizare din perspectiva a două axe: prima face referire la aspectele mai mult sau mai puţin sincronice ale globalizării (economice, politice, culturale), cea de a doua, la raportarea dimensiunilor globalizării la referenţialul valorilor etice şi sociale generale.

“De ce afacerile din zilele noastre ar trebui să fie mai morale decît cele din alte vremuri? De ce ar trebui ele să să adopte sistematic comportamente organizaţionale responsabile social? Cum se clădesc instituţional valori şi culturi organizaţionale etic responsabile? Cum arată operaţionalizarea acestora în mediul întreprinderilor mici şi mijlocii naţionale?” – acestea sunt doar câteva din întrebările care îşi găsesc răspuns în volum.

Actualmente, A. Brişcaru este  lector la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, Senior Member în Committee of International Economics Development and Research Center, recenzor de articole pentru diferite conferinţe internaţionale şi editor-şef al International Journal of Social Science and Humanity din Singapore. A publicat numeroase articole în cadrul unor conferinţe naţionale şi internaţionale, precum şi în media naţională.

Aria de expertiză a autoarei se circumscrie domeniului comportamentelor organizaţionale, cu precădere a managementului resurselor umane. În acest sens, pentru dezvoltarea unor conduite organizaţionale optime, a oferit consiliere şi consultanţă pentru numeroase firme profit şi nonprofit, dar şi pentru instituţii guvernamentale şi ale administraţiei publice naţionale şi internaţionale. De asemenea, a gestionat peste douăzeci de proiecte, ca aplicat principal sau partener, finanţate din fonduri publice, a activat ca evaluator în diferite programe internaţionale şi naţionale, a fost director general în organizaţii neguvernamentale şi firme profit.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508