spot_img

“Eua”, Florina Zaharia

Florina Zaharia este una dintre cele mai elegante şi delicate prezenţe literare tinere. Stilul acesta, rar întâlnit la noi, nu numai că se răsfrânge în ceea ce scrie, dar potenţează o lume poetică autentică, cu precădere a ei, în care aproape tot ce e la fel de delicat în jur îşi găseşte un rost.

“Eua” e cartea pe care o scriu de patrusutecincizecişişapte de zile din care o sută şi ceva am abandonat-o. Am ascuns-o. Am uitat. Despărţirea ne-a tăiat în două.
Ne-am împăcat again. Jumătăţi de lumi şi poveste. Bătălie mare între eul biografic şi eul auctorial. Sânge şi cuţit înfipt. Angoasă, infinit şi revoltă. Cochetărie ţintită pe apetitul bărbaţilor. Da, şi?
Eua are trup, are pretenţia de a se pierde pe sine în lupte mute pentru a putea povesti totul. Dar eu? Ce raţionamente poetice urcă pe scena minţii mele pentru a rivaliza cu fantasmele trecutului biografic? Nu vreau să răspund, caut repede un alt loc, un alt gând. Sunt cu adevărat în altă parte. Cu travaliul în mine.
Ar trebui să mă desprind, exact ca o bucată de spate gol pe care-am crescut butonaşele cu simţuri. Să fiu absentă din toate privirile în care pierd timpul şi să am grijă doar de distanţa ucigaşă dintre mine şi cuvânt.
În schimb, florina a ales pierderea sinelui, dedublarea neputinţei, florina a devenit o blogărelnică, o călduţă, şi o jumătate din orice fără eua.”,
spune Florina Zaharia despre volumul Eua.

Florina Zaharia s-a născut la 2 decembrie 1975 în Galaţi. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Dunărea de Jos şi a urmat un master în “Teoria şi practica textului”, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi. A publicat volumele de poezie “goală pe străzi”, Ed. Eminescu, Bucureşti 1998, Premiul USR, Filiala Iaşi; “possssssster”, Ed. Prier, Craiova, 1999, Premiul Nichita Stănescu; “alextandru (manuscris de mângâiat)”, Ed. Cartea Românească, Bucureşti, 2001;“nueuflorina (jurnalul lui)”, ed. Vinea, Bucureşti 2004; “1863 – 1894 (aşteptarea fără braţe)”, Ed. Opera Magna, Iaşi, 2007, Premiul Hyperion pentru poezie.

Cărţi – obiect: Florina Zaharia şi Francisc Chiuariu: “Cartea interioară”, “Cartea trupului” şi “Cartea pietrei”, Mogoşoaia, 2009A coordonat proiectele culturale: trimbulinziipunctro; Almanahul Revistei Dunărea de Jos; O antologie a literaturii gălătene contemporane; Omagiu lui Mihail Eminescu la 20 de ani de la moarte; Opt încercări de a te naste singur; „Omul de pe… lună”; „Poeti la castel”. Mai multe info despre autoare pe: http://florina.reea.net/; http://florinazaharia.blogspot.com/; email: florinazaarina@yahoo.com

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Deşi se vrea discretă, Florina dăruieşte într-un gest inconştient bucăţi de „eua” tuturor celor deschişi să o primească. Iar oamenii aceştia când pleacă de la ea, se contagiază, o adună în senzaţii şi o depun piesă cu piesă, până devine întreagă.

  2. Tipa misto. O cunosc. are un aer de extraterestra.
    Iar poemele ei sunt o nebunie.
    Draga Florina, asteptam EUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508