spot_img

“Cultura turcă la drum”, cu scriitoarea Buket Uzuner

Astăzi, 13 mai 2010, ora 14.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc o întâlnire a publicului din România cu scriitoarea turcă Buket Uzuner. Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului “Yollarda: Cultura turcă la drum”. Lectura autoarei va fi urmată de o discuţie moderată de traducătorul Iffet Tosun.

“Yollarda – Literatura europeană merge în Turcia/ Literatura turcă merge în Europa”, proiect realizat de Institutul Goethe din Istanbul în cadrul programului Cultural Bridges, finanţat de Uniunea Europeană în perioada mai 2009 – iunie 2010, este cel mai amplu dintre proiectele literare internaţionale realizate de Institutul Goethe în ultimii ani.

În parcursul turc al proiectului a avut loc un turneu în 24 de oraşe din Turcia. La aceste evenimente au participat 48 de scriitori cunoscuţi şi numeroşi cineaşti, fotografi, muzicieni din opt ţări europene (Belgia, Germania, Elveţia, Italia, Ungaria, România şi Bulgaria). Printre presonalităţile invitate s-a numărat şi scriitorul Mircea Cărtărescu care a susţinut o lectură la Universitatea din Ankara în luna noiembrie a anului trecut. În oraşele care au făcut parte din proiect, pe lângă lecturi, discuţii şi concerte, au fost organizate şi expoziţii în cadrul Săptămânilor culturii europene, creându-se astfel posibilitatea de a cunoaşte şi urmări direct evoluţiile culturii contemporane din Europa. Turneul s-a încheiat în aprilie 2010 cu o gală specială, organizată în cadrul festivităţilor, care au marcat alegerea oraşului Istanbul drept Capitală culturală europeană în 2010.

Partea a doua a proiectului continuă în opt ţări europene. 16 scriitori şi numeroşi muzicieni vor merge la Sofia, Bucureşti, Viena, Veneţia, Zürich şi în celelalte două capitale ale culturii europene în 2010, Pécs şi Essen. Punctul culminant îl va constitui gala care va avea loc la Bruxelles, unde vor lua parte toţi scriitorii implicaţi în proiect.

La Bucureşti sunt programate trei lecturi ale scriitoarei Buket Uzuner, precum şi un concert rock al formaţiei Model. Concertul va avea loc vineri, 14 mai 2010, de la ora 21.00, la Clubul Ţăranului Român.

Printre partenerii proiectului se numără Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul, numeroase instituţii culturale din Belgia, Germania, Elveţia, Italia, Austria, Ungaria, Asociaţia Culturală Istanbul, Agenţia capitalei culturale europene Istanbul 2010, Centrul fotografiei moderne Contretype din Bruxelles, Fundaţia S. Fischer.

Autoare a mai multor romane, povestiri şi jurnale de călătorie, Buket Uzuner s-a născut în 1955 în Ankara. A studiat biologia şi ştiinţa mediului înconjurător la universităţile Hacettepe, Bergen (Norvegia), Michigan (SUA). A lucrat ca cercetător şi a predat la universităţi internaţionale. Povestirile scriitoarei au apărut în reviste precum Yarin, Oloşum, Varlik, Cönk, Gergedan şi Argos, iar romanele i-au fost traduse până acum în şapte limbi.

După mai multe perioade petrecute în străinătate, în Africa de Nord, Sahara, America de Nord şi Europa, scriitoarea Buket Uzuner trăieşte în prezent în Istanbul. Vals mediteraneean este un roman tulburător care descrie incendiile personale şi sociale provocate de războaiele interne atât în sufletele noastre, cât şi în afară, prin prisma unei poveşti de dragoste fără speranţă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508