spot_img

“Balade, colinde şi bocete din Maramureş” de Ion Bârlea

La Editura Dacia XXI a apărut volumul “Balade, colinde şi bocete din Maramureş” de Ion Bârlea, cu o prefaţă semnată de Iordan Datcu.

“Se împlinesc acum, în anul 2011, 87 de ani de la apariţia, la Editura Casei Şcoalelor, a celor două volume ale lui Ion Bârlea, Balade, colinde şi bocete din Maramureş şi Cântece poporane din Maramureş. Descântece, vrăji, farmece şi desfaceri. Se împlinesc, totodată, 43 de ani de când am reeditat colecţia, în două volume, la Editura pentru Literatură.

Opţiunea mea, norocoasă, pentru reeditarea acestei colecţii a fost determinată de importanţa ei, de prestigiul autorului ei, consolidat şi de colaborarea lui cu Béla Bartók şi Tiberiu Brediceanu, toţi trei intenţionând să tipărească împreună culegerile făcute de ei în Maramureş, dorinţă care nu s-a împlinit, în primul rând pentru că Academia Română nu avea fondurile necesare. M-a întărit în convingerea mea de a o reedita şi bunele ecouri critice de la apariţie, recenziile semnate de Ovid Densusianu („Grai şi suflet”, 1925), Nicolae Iorga („Ramuri”, 1925), Artur Gorovei („Şezătoarea”, 1925), Traian Gherman („Comoara satelor”, 1925), Gh. Tulbure („Cele trei Crişuri”, 1925) şi Vasile Bogrea („Dacoromania”, 1927). A contat foarte mult că părintele Ion Bârlea era în viaţă şi mi-a dat cărţi, mai mulţi ani din „Gazeta maramurăşană”, pe care o scosese la Sighet, mi-a dat o lungă autobiografie, a corespondat cu mine, ne-am văzut de multe ori în casa sa de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Omul Ion Bârlea era de o mare distincţie sufletească şi ea i-a fost remarcată de toţi cei care l-au cunoscut. G. T. Kirileanu, care are marele merit de a fi structurat colecţia, de a-i fi găsit editură şi de a-i fi făcut corecturile, îi scria astfel lui Ion Bârlea, la 24 august/6 septembrie 1912, după ce-i făcuse, împreună cu George Vâlsan, o vizită în Maramureş: „Dar n-a fost zi în care să nu mă gândesc cu drag şi înălţare sufletească la călătoria făcută în Maramureş cu prietenul Vâlsan şi mai cu samă la cele două zile şi două nopţi petrecute în preaiubita D-stră casă, unde am fost înconjurat cu atâta dragoste frăţească. M-am întors din Maramureş cu un spor de credinţă în viitorul neamului românesc şi cu dulcea şi rara bucurie ce este inima unui om bun pe toată viaţa. Oameni ca D-stră, un soţ şi o soţie atât de potriviţi în dragoste, şi la bine şi la jertfe, rar mi-a fost dat a întâmpina şi de aceea rog fierbinte pe Dumnezeu să vă apere de toate relele şi de toţi vrăjmaşii şi să vă ajute în munca nepreţuită desfăşuraţi, precum şi în creşterea norocită a vlăstarelor D-voastră”.

Pentru ca să constat dacă cele înregistrate de Ion Bârlea între anii 1904 şi 1913 mai erau vii, am făcut, în 1967, o cercetare în comuna sa natală, Berbeşti, rezultatul acestei anchete publicându-l într-o anexă. Ediţia, a cărei tipărire a fost sprijinită de factorii de decizie de la Editura pentru Literatură, Ion Bănuţă, Ioan Şerb şi Mihai Şora, a avut norocul să apară în condiţii excelente la tipografia bucureşteană Arta Grafică, în interiorul celor două volume fiind plasate multe fotografii. Am reprodus câteva melodii din colecţia lui Tiberiu Brediceanu, 170 melodii populare româneşti din Maramureş, ale cărei texte literare fuseseră notate de Ion Bârlea.

A mai fost o mare satisfacţie a mea: părintele Ion Bârlea şi-a văzut tipărite elegantele volume. Avea să se stingă din viaţă la 13 mai 1969, la Bucureşti. Împlinise 86 de ani.

Se cuvine să menţionez că ediţia a fost întâmpinată de călduroase recenzii, semnate de Ligia Bârgu („Revista de etnografie şi folclor”, 1969, 4), Ion Apostol Popescu („Tribuna”, 1969, 4), Dumitru Lazăr („România literară”, 1969, 11), Ovidiu Papadima („Revista de istorie şi teorie literară”, 1969, 2), Valeriu Rusu („Limba română”, 1969, 2), Ion Şeuleanu („Studia Universitatis Babeş-Bolyai”, series „Philologia”, 1969, 2) şi Ion Taloş („Jahrbuch für Volksliedforchung”, 1970).

Reeditarea colecţiei lui Ion Bârlea la Editura Dacia XXI o socotesc un act de cultură, pe care îl primesc cu o deosebită satisfacţie intelectuală.”, a scris Iordan Datcu în prefaţa cărţii.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508