spot_img

“Apel pentru memoria lui Emil Cioran”

Sorin Ilieşiu, coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa după Cioran” prezentat în aceste zile de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York, a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un „apel pentru memoria lui Emil Cioran”, adresat domnilor Emil Boc – prim-ministru, Kelemen Hunor – ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Daniel Funeriu – ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Teodor Baconschi – ministrul Afacerilor Externe şi Sorin Oprescu – primar general al Capitalei. Acesta solicită, printre altele, ca segmentul Bulevardului Dacia dintre intersecţia cu Calea Dorobanţilor şi intersecţia cu Calea Griviţei din Bucureşti, să se numească Bulevardul Emil Cioran, montarea unor plăci memoriale pe zidul clădirilor din Paris unde a locuit Emil Cioran,  iar Biblioteca Naţională a României să-şi schimbe denumirea în Biblioteca Naţională a României „Emil Cioran”. Redăm, integral, apelul domniei sale:

Apel pentru memoria lui Emil Cioran,

cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor

despre umanitate şi Dumnezeu

C ă t r e

Dl Emil Boc – prim-ministru

Dl Kelemen Hunor – ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional

Dl Daniel Funeriu – ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Dl Teodor Baconschi – ministrul Afacerilor Externe

Dl Sorin Oprescu – primar general al capitalei

Astăzi 8 Aprilie 2011, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran care este, cred, cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor despre umanitate şi Dumnezeu.

Prefer să nu comentez palma nimicitoare pe care au primit-o ieri autorităţile române de la dl George Brăiloiu care a achiziţionat din bani proprii „Arhiva Cioran” (perioada română a vieţii acestuia) pentru a o restitui patrimoniului naţional.

Domnule prim-ministru, domnule ministru al Culturii şi Patrimoniu Naţional,

Vă solicit ca statul român să achiziţioneze – din fondul de rezervă al guvernului – manuscrisele lui Emil Cioran care urmează să fie scoase la licitaţie, la Paris, în viitorul apropiat.

Domnule ministru al Culturii şi Parimoniu Naţional,

vă solicit ca Biblioteca Naţională a României să-şi schimbe denumirea în Biblioteca Naţională a României „Emil Cioran”. Menţionez că dl Gabriel Liiceanu l-a considerat pe Emil Cioran ca fiind „unul dintre cei mai te­ribili cititori ai secolului”.

Domnule ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

vă solicit ca Universitatea din Bucureşti (unde a studiat Emil Cioran) să-şi schimbe denumirea în Universitatea „Emil Cioran” din Bucureşti.

Domnule ministru al Afacerilor Externe,

vă solicit să faceţi demersurile necesare pentru montarea unor plăci memoriale pe zidul clădirilor din Paris unde a locuit Emil Cioran – rue de l’Odéon nr.21 , rue de Sommerard nr.13 (hotel Marignan), rue Racine (hotel Racine) – , precum şi pe zidul clădirii la parterul căreia se află „Café de Flore” din Bd Saint Germain nr.172 (Vreme de un an Cioran stă, cîte douăsprezece ore pe zi, asemeni unui funcţionar conştiincios, la cafeneaua „Flore”, locul de întîlnire al intelectualităţii franceze. – fragment din comentariul scris de dl Gabriel Liiceanu).

Domnule primar general al capitalei,

vă solicit ca segmentul Bulevardului Dacia dintre intersecţia cu Calea Dorobanţilor şi intersecţia cu Calea Griviţei să se numească Bulevardul Emil Cioran.

Cu încredere,

Sorin Ilieşiu coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa după Cioran” prezentat în aceste zile de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York.

Bucureşti, 8 Aprilie 2011

Sorin Ilieşiu

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Solicit ca tara sa se numeasca Romania – Emil Cioran.
    Haideti, totusi, un pic de limite nu v-ar strica. Mai ales ca nu se stie cine e vanzatorul documentelor. Sa nu avem niscai surprize! Brancusi parca n-a iscat o astfel de polemica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508