spot_img

“Anselmo” revine pe scena teatrului Nottara

Compania de teatru Dell’Arte şi Teatrul Nottara prezintă luni, 15 noiembrie 2010 şi, de asemenea, pe 22 şi 29 noiembrie 2010, ora 19:30, spectacolul de Commedia dell’Arte „Anselmo”, la Teatrul Nottara, sala George Constantin. Spectacolul „Anselmo” este bazat pe texte originale create de Mihai-Gruia Sandu şi texte adaptate după Garlo Goldoni şi se plasează într-un stil dramatic aflat între commedia dell’arte şi teatrul absurd. O comedie savuroasă ce provoacă spectatorul la bună dispoziţie, în care actorii combină într-un mod original replicile scurte şi dinamice, trecerile rapide de la o stare la alta, duelurile, mişcarea scenică.

Spectacolul este construit pe două planuri, cel al unei trupe de teatru în care actorii fac legea şi cel al personajelor pe care aceştia le interpretează. Această construcţie permite actorilor treceri surprinzătoare de la stilul bombastic al Commediei dell’Arte la momente de realism psihologic.

Distribuţia: Cosmin Şofron, Cristi Martin, Ana Cucută, Smaranda Găbudeanu, Ana Crăciun, Andra Sandu, George Constantinescu, Ninel Surdu, Radu Moldovan

Autorul piesei (Smaranda Găbudeanu), aspirând la titlul de regizor, aduce în faţa actorilor săi un text incomplet al cărui protagonist este Cavalerul Anselmo. Ca rol principal, Anselmo devine „marul discordiei”, orientând relaţiile dintre actori şi cele dintre actori şi autor.

Spectacolul oferă ocazia de a privi în culisele trupelor de Commedia, dincolo de personaje se conturează relaţiile dintre capo comico (George Constantinescu), juna prima travesti (Ana Crăciun), juna prima (Andra Sandu), farseurul trupei (Ninel Surdu), juna comică (Ana Cucută) şi tipul cavalerului (Radu Moldovan). “Drama” este că din trupă lipsesc adevăraţii eroi, juna prima este şi ea comică, junele prim lipseşte cu desăvârşire, cel mai mic din trupă este “pedepsit”sa-l joace pe Zanne, iar autorul ajunge să joace rolul subretei.

Cosmin Şofron interpretează un Pantalone atipic dincolo de care întrezărim pe  “maestro”- actorul experimentat şi avem ocazia să savuram relaţia pe care diferenţa de generaţii o stabilea în acea epocă şi o mai stabileşte încă între membrii unei trupe. Cristi Martin aduce pe scenă umorul său binecunoscut şi evoluează savuros în rolul lui Dottore şi al Poetului lăsându-ne să bănuim o orientare “neortodoxă” care caracteriza o parte din actorii vremii.

O poveste cu răsturnări de situaţie, confuzii, gaguri, tumbe, încrucişări de spade şi travestiuri, un spectacol construit cu o bucurie de joc şi un umor debordant la care o să râdeţi până o să vă cutremuraţi de teamă de Anselmo.”, a scris Ana Maria Nistor, în revista Timeout.

Parteneri media: 4arte.ro, metropotam.ro, Şapte seri, Smart FM, veiozaarte.ro

Compania de teatru Dell’Arte înfiinţată de Mihai-Gruia Sandu a adoptat stilul de joc al Commediei dell’Arte în care situaţiile dramatice sunt create prin arta improvizaţiei direct pe scenă fără un text prestabilit. Acesta tehnică este folosită în paralel cu punerea în scenă a textelor originale create de Mihai-Gruia Sandu sau de către actori. Stilul matematic utilizat în relaţia mişcare scenică – replică, sincronizarea gestului cu sunetul şi gag-urile în cascadă sunt completate de libertatea improvizaţiei într-o formulă unică de joc devenită marca Dell’Arte. Aplicând această formulă în spectacolele create, Dell’Arte reuşeşte să mulţumească atât criticul cel mai rafinat, cât şi privitorul aflat pentru prima dată în faţa unui spectacol de teatru.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508