spot_img

Zoltán Béla expune “L’espace ventriloque”

Joi, 24 martie 2016, începând cu ora 19.00, Galeria Anca Poterașu vă invită la vernisajul expoziției artistului Zoltán Béla – „L’espace ventriloque”, curator Ioana Mandeal. În aceeași zi, de la ora 18.00, va avea loc un preview al expoziției prilejuit de lansarea catalogului artistului, intitulat  ”Pictură/ Obiect” – eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Română de Artă Contemporană.

Aceasta este a treia expoziție personală a lui Zoltán Béla în spațiul galeriei Anca Poterașu din ultimii cinci ani. În cuvintele curatorului, Ioana Mandeal,  „L’espace ventriloque” va testa „modul în care gândirea se poate transforma în spațiu și spațiul în gândire, aplicând practica asociativă ce fundamentează producția vizuală a lui Zoltán Béla sub forma unei topografii bazate pe contraste, reverberații și corespondențe conceptuale.”

Programul zilei de 24 martie include la ora 18.00 o prezentare specială din partea Adrianei Oprea care va vorbi despre colaborarea cu Zoltán Béla pentru expoziţia „Instalaţie” de la MNAC (2014) si despre felul în care s-au născut imaginile catalogului.

La ora 19.00 Ioana Mandeal ne va face o scurtă introducere in expoziția „L’espace ventriloque”: „În mai mult decât un fel, demersul lui Zoltán Béla se distinge printr-un „efect de ventrilocvism”: mecanismul de vizualizare al artistului se articulează la rândul său printr-o dublă acțiune – una regresivă (de imersiune în propriul rezervor conștient/inconștient de imagini) și una extensivă (de conversie și proiectare în exterior) – care intră însă într-un sistem digestiv circular, de reciprocitate, ce anulează dihotomia dintre percepția (senzorială/mentală) și fabricarea (materială) a imaginii. Înainte să le înscrie sub orice formă fizică, imaginile sunt cele care îl posedă pe artist.”

Vă așteptăm pentru o seară de pictură, instalație și obiect, la Galeria Anca Poterașu,  à „L’espace ventriloque” de pe strada Plantelor, 56 – 58.

Zoltán Béla (1977) este un artist contemporan cunoscut mediului cultural şi publicului larg mai ales prin pictură. A absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj, iar în prezent trăiește și lucrează în București. Zoltán Béla păşeşte spre mijlocul carierei lui cu pictură, instalație şi obiect, încărcate cu referințe istorice si semnificații metafizice inspirate din biografia personală și din linia istorică recentă a Europei de Est.

Expoziții personale: Instalație (2014 – 2015), Anexa MNAC;Traces (2012), Galeria Anca Poterașu ; In meditation: Feeling the Silence (2011), Galeria Anca Poterașu, A certain time, a certain place, a certain state (2010), Little Yellow Studio; Self Reflecting 30 (2009), Point Contemporary Gallery; Transition Icons(2009), Carini & Donatini Gallery, Italia.

Expoziții de grup: Extension,RO, Triumph Gallery, Moscova, (2016); BB6 (Bienala București 6)(2014); Curators Network (2012), Muzeul Bruckenthal; The New Figurative (2011), Victoria Art Centre; Coloring the Grey (2011), The 4th Moscow Biennale of Contemporary Art; I Am a Romanian: The Bucharest – Tel Aviv Route (2011), Institutul Cultural Român de la Tel Aviv; Out Of Sacred (2010), Arezzo, Italia; Police the Police(2010), The 4th Bucharest Biennial of Young Artists; The Berlin Wall (2010), Promenade Gallery, Vlore, Albania

Catalogul Pictură/ Obiect este proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National

Sponsori: Bitdefender, Fiatest, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești

Parteneri media: Institutul Cultural Român, Revista Arta, Kontakt, Vellant

Galeria Anca Poterașu

Strada Plantelor nr. 56 – 58, București

Expoziția va fi deschisă până la data de 30 aprilie 2016.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508