spot_img

Ziua Culturii Naționale – Nume impresionante ale picturii române, la vernisajul expoziției „Pictori români în Franța”, organizată de ICR

Nume de excepție ale picturii românești se reunesc pe 15 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în Sala Mare a Institutului Cultural Român, cu începere de la ora 18.00. Deschiderea expoziției „Pictori români în Franța”, organizată de Institutul Cultural Român și Asociația „Soleil de l’Est”, va avea loc în prezența ES doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, a conducerii Institutului Cultural Român, a unora dintre artiștii expozanți și a altor invitați de prestigiu din sfera culturii.

„Expoziția se înscrie în seria de evenimente derulate de ICR de Ziua Culturii Naționale, fiind, totodată, o continuare firească a implicării instituției noastre în organizarea de evenimente culturale de referință în cadrul Sezonului România-Franţa. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați ambasadori ai picturii române au fost apreciate și de publicul cunoscător francez. Artiști pe care avem onoarea să îi găzduim la ICR, în expoziția „Pictori români în Franța”, sunt exponenți ai unor valori culturale autentice. Aducem, cu acest prilej, un omagiu artiștilor Dan Hatmanu și Marian Condruz, plecați dintre noi în ultimele luni ale anului 2018“, spune doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

„În continuare, în 2019, ne așteaptă un ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția română la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat, și EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată. Va fi, așadar, un tur de forță instituțională”, subliniază președintele ICR.

 

În cadrul expoziției, „Pictori români în Franța”, Asociația „Soleil de l’Est” prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație, în Franța, în perioada 2001 – 2014. Pictorii expozanți ne prezintă pe simeze lucrări despre perioada rezidenței în Franța, realizate după întoarcerea acasă.

Totodată, la această expoziție sunt prezenți și pictori români seniori, prin lucrări care au fost prezentate de Soleil de l’Est în Franța, în mai multe expoziții. Pictorii expozanți la ICR sunt nume prestigioase: Ion Atanasiu-Delamare, Levente Albert, Dalia Bialcovski, Gabor Biro, Nicolae Blei, Nicolae Cațavei, Dan Cioca, Nicolae Ciochina, Gellu Costea, Augustin Costinescu, Marian Condruz, Daniel Crăciun, Horea Cucerzan, Victor Dima, Vasili Diviza, Cornel Drăgan-Târgoviște, Mihail Gavril, Daniela Grapă, Dan Hatmanu, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, Niculae Iorga, Lucian Liciu, Dumitru Macovei, Waldemar Mattis-Teutsch, Mihaela Modâlca, Costin Neamțu, Lisandru Neamțu, Ștefan Pelmuș, Vasile Pop-Negreșteanu, Marilena Preda-Sânc, Gabriel Stan, Valentin Tănase, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Daniela Zbarcea.

 

Asociația „Soleil de l’Est“, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale prin prezentarea picturii contemporane în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană. În anii de după Revoluția română din decembrie 1989, când publicul larg francez nu cunoștea decât foarte puține lucruri despre Estul european, Mariana și Michel Gavaza, alături de un grup de entuziaști franco-români, au luat decizia de a prezenta atenției acestora aspecte culturale din țara noastră. „Fiind colecționari de pictură, din anii 1980, cunoscând bine marii pictori români din acea epocă, Baba, Ciucurencu, Pacea, Piliuță, Musceleanu, Nedel, Bandac, Hatmanu, Bartok, și lista nu este limitativă, am luat împreună decizia de a prezenta din colecția personală lucrări ale acestor mari maeștri români în Franța. Prima expoziție a avut loc în galeria municipală „Maurice Mathurin” din orașul Tours, în anul 1990, unde familia Gavaza locuia atunci. Precizăm că Soleil de l’Est este o asociație nonguvernamentală fără scop lucrativ, bazată pe voluntariat“, spune Michel Gavaza, președintele Asociației Soleil de l’Est.

 

Expoziția de la ICR intră în ciclul celor peste 150 expoziții de pictură română, organizate de „Soleil de l’Est” în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia) etc.

Odinioară o adevărată Mecca a curentelor și tendințelor plastice, Franța rămâne și astăzi un loc de unde se dă tonul în arta contemporană. Asociația culturală Soleil de l’Est, care promovează stagii de creație ale pictorilor români în locuri simbolice din Franța, nu face altceva decât să continue vechea tradiție a convergențelor artistice ale picturii românești cu valorile plastice europene“, apreciază Valentin Tănase, artist plastic și participant la primul stagiu de creație „Soleil de l’ Est” în Franța – 2001.

Expoziția va rămâne deschisă la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38) în perioada 15-25 ianuarie 2019 și va putea fi vizitată între orele 10.00 – 18.00.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508