spot_img

Zilele filmului „Memoria Holocaustului”, la Cinema Muzeul Țăranului

În data de 27 ianuarie 2020 se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, locul în care milioane de vieți au fost distruse pe criterii arbitrare. Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează în perioada 24-26 ianuarie 2020, la Cinema Muzeul Țăranului, programul Zilele filmului „Memoria Holocaustului”. Cea de-a treia ediție a proiectului aduce în atenția iubitorilor de film și istorie, documentare premiate cu Oscar, filme artistice și de animație care ne prezintă un trecut ce și-a pus amprenta asupra celor care au  supraviețuit Holocaustului, asupra familiilor lor și generațiilor care le-au urmat.

Vineri, 24 ianuarie, începând cu ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, va avea loc deschiderea evenimentului la care sunt așteptați să participe reprezentanți ai Guvernului României, ai Corpului Diplomatic.

Seria ecranizărilor începe cu L’Origine de la violence/ Originea violenței o dramă franco-germană inspirată din fapte reale, în regia lui Elie Chouraqui. Producția artistică aduce în prim-plan aventura căutării asidue a trecutului de către tânărul Nathan Fabre, personajul principal. Un trecut pe care familia refuză să i-l dezvăluie pentru că uitarea este cea mai bună variantă pentru a supraviețui.

Ziua de sâmbătă, 25 ianuarie este rezervată documentarelor și filmelor de animație pentru copii.

Deși un subiect greu de înțeles și cu atât mai dificil de explicat copiilor, Holocaustul reprezintă o realitate pe care toți trebuie să cunoaștem. The Star of Andra and Tati/ Steaua Andrei și a lui Tati,  o producție italiană în regia lui Alessandro Belli și Rosalba Vitellaro, prezintă povestea surorilor Andra și Tatiana Bucci. La vârsta de patru și șase ani cele două surori au fost luate prizoniere la Auschwitz. Animația ne aduce, astfel, mai aproape de experiența copiilor evrei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și mai aproape de a introduce subiectul în sfera de înțelegere a tinerelor generații. Filmul rulează sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 16:00.

Tema supraviețuirii și a modului în care viața a continuat după Holocaust, pentru supraviețuitori și pentru familiile lor este prezentată prin intermediul documentarelor care rulează în cadrul ediției de anul acesta.

În The Lady in Number 6: Music Saved My Life/ Doamna de la numărul 6: muzica mi-a salvat viața, producție canadiană în regia lui Malcom Clarke, Alice Sommer Herz, fostă prizonieră a lagărului de la Theresienstadt, vorbește despre supraviețuire, despre cum și-a găsit un punct de sprijin în muzică și cum percepe viața:  „Fiecare zi în care trăim este frumoasă. Este frumoasă!”- Alice Sommer Herz. Sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 16:45.

Despre cicatricele care rămân pe viață și cât de mult contau sau cum erau reduși oamenii la simple numere în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, ne împărtășesc supraviețuitori ai lagărului de la Auschwitz în documentarul Numbered/Numerotați, o producție israeliană regizată de Dana Doron și Uriel Sinai. Sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 17:45.

Duminică, 26 ianuarie, începând cu ora 16:00, documentarul Dor de tine, produs și regizat de Mireille Abramovici ne prezintă povestea de dragoste dintre Sylvia și Isaac Abramovici, evrei români aflați la studiu în Franța și drama prin care trec în perioada războiului. Mireille descoperă corespondența părinților și pornește pe urmele tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată, acesta murind într-un lagăr nazist cu zece zile înainte ca ea să se fi născut.

Sobibor, o producție rusească în regia lui Konstantin Khabenskiy, încheie seria ecranizărilor pe tema Holocaustului, duminică, 26 ianuarie, de la ora 17:30. O narațiune de impact care aduce în prim-plan istoria singurei revoltei reușite din lagărul de exterminare Sobibor, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Ofițerul sovietic Alexander Pechersky, simbol al rezistenței, face imposibilul, organizând în 1943 o revoltă și o evadare în masă a prizonierilor din Sobibor.

Accesul la eveniment este LIBER, dar cu rezervarea locurilor pe eventbook.ro

***

Zilele filmului „Memoria Holocaustului” este un proiect cultural inițiat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și se află la a treia ediție.

Ediția de anul acesta este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român. Filmele sunt ecranizate cu sprijinul: Federation Entertainment,  Reed Entertainment, Cinema Production & Alexander Pechersky’s Memory Foundation (Federația Rusă) și prin bunăvoința doamnei Mireille Abramovici și a domnului Elie Chouraqui.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508