spot_img

William H.McRaven – luptătorul din trupele SEAL care nu lasă poveștile să moară

Sunt oameni care au trăit într-o viață cât alții în 100, au trecut prin experiențe pe care alții le văd doar în filme și au povești cu care să umple pagini fără număr. Un astfel de om este William H.McRaven, membru al trupelor SEAL din cadrul Forțelor Navale ale SUA și fost comandant al Forțelor pentru operațiuni Speciale ale Americii, autorul a două cărți ce se bucură de succes pe întreg mapamondul: Fă-ți patul și Povești de pe mare. Viața mea în trupele de operațiuni speciale, ambele publicate la editura Lifestyle Publishing, parte a grupului editorial Trei.

Sunt convins că ce a făcut ca această generație să fie așa de măreață a fost tocmai abilitatea ei de a se confrunta cu toate dificultățile și de a le transforma în povești pline de umor, autoironice, memorabile, uneori de-a dreptul incredibile”, spune William H.Raven la începutul celei de-a doua cărți ale sale, „Povești de pe mare. Viața mea în trupele de operațiuni speciale”. „Tata obișnuia să-mi spună: <Bill, contează doar cum îți amintești de ele.> Poveștile din această carte sunt așa cum mi le amintesc. Cred că aș putea sta la o masa din Fontainebleau chiar acum… să depăn una sau două dintre ele”, povestește autorul despre discuțiile cu tatăl său. Și într-adevăr, poveștile alese de McRaven pentru a fi spuse mai departe sunt, în felul lor, o celebrare a vieții, chiar dacă în multe dintre ele este vorba despre eroi căzuți la datorie. „Poveștile despre luptele aeriene, viața de pe linia frontului și despre evadările îndrăznețe mi-au alimentat pofta de aventură. Nu aveau niciodată în vedere durerea sau suferința. Chiar și când era vorba despre pierderea unor vieți, se ridica de cele mai multe ori paharul și se pomenea numele vreunui bun camarad care luptase vitejește și murise glorios.” Cam în această notă ar trebui citite toate poveștile și amintirile strânse în cărțile sale, ca pe o izbândă a fiecărei zile câștigate.

Prima carte a lui William H.McRaven, amiral în rezervă al Forțelor Navale ale SUA, intitulată sugestiv Fă-ți patul a fost #1 bestseller New York Times, s-a vândut în 27 de țări, iar publicații prestigioase precum Forbes, Wall Street Journal, New York Times, Washington Post sau USA Today au lăudat-o pentru forța și optimismul care transpar din ea. Cititorii s-au ales nu numai cu povești emoționante extraordinare, ci și cu 10 lecții de viață despre curaj, limite depășite, camaraderie, generozitate și refuzul de a-ți plânge de milă, iar cartea rămâne o colecție de sfaturi mărunte care pot schimba în bine viața oricui.

Cea de-a doua carte a sa – Povești de pe mare. Viața mea în trupele de operațiuni speciale” – este mai mult decât o autobiografie, mai mult decât o înșiruire de povești militare petrecute în istoria recentă și mai mult decât suma experiențelor unui om remarcabil. Este ocazia perfectă pentru cititori de a pătrunde în măruntaiele unor acțiuni despre care au citit în ziare, au aflat de la televizor, dar la care acum au posibilitatea să participe ca și când ar fi acolo. McRaven nu este doar un luptător de exepție, ci și un povestitor cu un stil extrem de captivant. Cartea se citește ca un thriller, iar cititorii au ocazia să experimenteze diverse aventuri la cârma unor soldați de elită. Mai mult,  acțiunea din filmele de gen poate păli în fața realității de la fața locului, cea care a dus deseori la schimbarea cursului istoriei. Totodată, la fel ca în cartea „Fă-ți patul”, autorul nu ratează prilejul de a împărtăși sfaturi practice și înțelepte născute în urma experiențelor trăite.

 

 

 

William H. McRaven a făcut parte timp de 37 de ani din trupele SEAL din cadrul Forțelor Navale ale SUA și a fost comandant al Forțelor pentru operațiuni Speciale ale Americii, ocupând funcții de conducere la toate nivelurile. Deciziile lui au influențat nu doar viața celor din subordine, ci și pe cele ale familiilor acestora. În calitate de amiral, ultima sa atribuție a fost de comandant al tuturor forțelor speciale americane. Din 2015 până în 2018 a fost rectorul Universității din Texas.  Amiralul William H. McRaven a intrat în istoria militară americană după ce a luat parte la unele dintre cele mai cunoscute misiuni, printre care capturarea lui Saddam Hussein, salvarea căpitanului Richard Phillips și raidul pentru uciderea lui Osama bin Laden. „Povești de pe mare” începe în 1960, la Clubul Ofițerilor Americani din Franța, unde ofițerii din Forțele Aliate și soțiile lor se întâlneau și povesteau aventuri din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acela a fost locul în care micul Bill McRaven, de numai cinci ani, a învățat care este valoarea unei povești.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508