spot_img

Violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Horia Andreescu, la Sala Radio

Vineri, 9 martie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, Concertul Orchestrei Naţionale Radio se va bucura de prezenţa a doi cunoscuţi şi îndrăgiţi muzicieni: violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Horia Andreescu. Programul concertului va cuprinde în prima parte „Dansurile polovţiene” din opera “Cneazul Igor” de A. Borodin, urmate de “Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră” de B. Bartók. În partea a doua a concertului vor fi audiate “Simfonia nr. 3 în do minor, op. 78 – Simfonia cu orgă” de C. Saint-Saëns. La orgă: Marcel Costea.

Violonistul Alexandru Tomescu a fost distins cu peste 100 de premii obţinute în cadrul unor concursuri naţionale şi 26 primite în competiţii internaţionale, de-a lungul timpului beneficiind de îndrumarea unor distinşi muzicieni ca prof. Mihaela Tomescu, mama sa, maestrul Ştefan Gheorghiu, prof. Eduard Schmieder, Ruggiero Ricci, Igor Oistrach şi Tibor Varga. A susţinut concerte pe scenele unor instituţii importante precumCarnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Berliner Philharmoniker, Théâtre des Champs Élysées (Paris) sau Metropolitan Arts Center (Tokyo) şi a avut prilejul de a colabora cu renumiţi maeştri ai baghetei cum sunt Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach. Alexandru Tomescu a colaborat cu toate orchestrele filarmonicilor din România, este solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio şi al Filarmonicii din Piteşti.Violonistul este preşedinte al fundaţiei culturale „Remember Enescu”, printre evenimentele patronate de aceasta numărându-se şi concursul internaţional de vioară cu acelaşi nume. Celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu, datată 1702 i-a fost atribuită, prin concurs, pentru o perioadă de cinci ani, Alexandru Tomescu fiind promotorul unor turnee artistice ce valorifică alături de latura artistică şi componenta socială, prin numeroase campanii organizate în scopuri caritabile. Discografia lui Alexandru Tomescu cuprinde nu mai puţin de 11 CD-uri, care acoperă o largă paletă de stiluri şi genuri muzicale. În anul 2011 colecţia s-a îmbogăţit cu un DVD „Alexandru Tomescu. 24/24″, care cuprinde cele 24 de capricii de Niccolo Paganini şi tot atâtea înveşmântări vizuale ale acestor spectaculoase creaţii de virtuozitate violonistică. Cea mai recentă lansare este cea a unui dublu-CD, dedicat aceloraşi capricii paganiniene. Alexandru Tomescu face parte din ansamblul Trio Strad, alături de violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Toma Popovici, iar de curând a devenit prim-violonist al cvartetului Ad Libitum, din care mai fac parte Şerban Mereuţă, vioara II, Bogdan Bişoc, violă, şi Filip Papa, violoncel.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră „Virtuozii din Bucureşti” şi profesor dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Dintre premiile şi distincţiile obţinute amintim premii la concursurile de dirijat de la Copenhaga şi Geneva, Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane – Berlin şi numeroase premii şi distincţii în România, printre care cel al Uniunii Criticilor Muzicali care l-a declarat „Dirijorul anului” în 1997, Ordinul „Pentru Merit” în grad de Ofiţer în anul 2000, Premiul UNESCO-România în 2003, Premiul Uniunii Compozitorilor din România şi Ordinul „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce în 2006. A fost dirijor oaspete permanent la Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993), Filarmonica din Dresda (1983-1993) şi Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin (1981-1990). A dirijatLondon Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig. Dirijorul Horia Andreescu a colaborat cu toate vârfurile artei muzicale româneşti iar dintre soliştii străini din concertele sale amintim pe Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Michael Roll, Elisabeth Leonskaja, Dmitri Alexeev, Zoltán Kocsis, Eliso Virsaladze şi alţii.

Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508