spot_img

Traian Dobrinescu despre ”Nu te opri, nu te întoarce”, la Cafe Verona

Marţi, 29 martie 2016, de la ora 19:30, la Cafe Verona (Str. Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea romanului Nu te opri, nu te întoarce, semnat de Traian Dobrinescu, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Vor vorbi, alături de autor: Eugen Negrici, Alex. Ştefănescu şi Răzvan Voncu.

O carte scrisă fără inhibiţii, într-un ritm alert. Nu te opri, nu te întoarce este un bildungsroman picaresc despre viaţa fabuloasă a unui bărbat puternic în căutarea unui ţel.

Autorul nu ascunde nimic din ce i-a oferit viaţa: muncă, riscuri, aventuri de tot felul, frustrări, împliniri, îndîrjire. Totul se amestecă într-un creuzet din care ies întîmplări şocante, caractere viguroase, satul arhaic, lumea urbană care, încet-încet, metabolizează personajul. Acţiuni pe muchie de cuţit, o căutare devoratoare, o devoalare sinceră a momentelor intime, şi nu puţine, o naraţiune care antrenează realităţi complexe şi poveşti tulburătoare.

„Traian Dobrinescu ne surprinde cu o carte de amintiri dinamică, vie, intensă. Sînt  amintirile unui «copil frenetic», atras de provocări, neştiind să se oprească ori să pregete, lăsîndu-se ademenit, cu voluptate, de hăţişuri, capcane şi primejdii. Autorul are darul de a istorisi ca pe nişte «chestii» banale şi de la sine înţelese fapte uimitoare, întîmplări frisonante. Şi are ce povesti. Această primă parte este dedicată imaturităţii fermecătoare şi tinereţii năprasnice şi pătimaşe care se sfîrşeşte odată cu «intrarea în cîmpul muncii» a junelui năbădăios şi în rîndul lumii, prin căsătorie, a haiducului. Necruţător cu sine şi cu alţii, Traian Dobrinescu are un spirit de observaţie uluitor, dublat de o memorie a concretului stupefiantă, iar remarcile lui sînt pregnante tocmai pentru că nu insistă asupra amănuntelor spre a le dărui şi un parfum literar. Amintirile nu se aştern delicat, ca frunzele îngălbenite ale toamnei. Un iureş al faptelor preschimbă totul în cavalcadă narativă de neoprit.” (Eugen Negrici)

„Anii de ucenicie ai unui fiu de oltean: o carte uimitoare prin poezie şi adevăr.” (Nicolae Manolescu)

Traian Dobrinescu s-a născut în comuna Orleşti, judeţul Vâlcea, la 23 mai 1949. Şcoala generală o face în comuna natală, apoi urmează cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu”, Râmnicu Vâlcea. În 1967 intră la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, pe care o termină în 1972. De la absolvire pînă în 1989 este profesor de limba română. Din ianuarie 1990 este, pe rînd sau în acelaşi timp, jurnalist, director de teatru, om de afaceri, corespondent de război în Transnistria, are două exploatări forestiere în Siberia, cutreieră taigaua siberiană într-o aventură tumultuoasă de patru ani, scrie cărţi şi devine parlamentar liberal în 2012. Debutează ca scriitor în volumul colectiv de proză Preludii epice (Editura Eminescu, 1990), iar în 2002 şi 2004 îi apar două culegeri de texte lirice, Cîntec de violoncel (Editura Ziua) şi Urme (Editura Cartea Românească). A mai publicat două romane, Cînd Dumnezeu îmi spunea pe nume (Editura Paralela 45, 2008) şi Cei morţi înainte de moarte (Editura Aius, 2013; Premiul „Cartea anului” al USR, filiala Craiova), şi volumul de poezii Şi urme vor rămîne toate (Editura Aius, 2014).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508