spot_img

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” protestează împotriva numirii unui director de extremă-dreapta în unul dintre cele mai importante teatre din Budapesta

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro o scrisoare prin care îşi exprimă solidaritatea cu situaţia din Ungaria, privind înlocuirea pripită a directorului Teatrului Új Színház (Teatrul Nou), dl István Márta, cu actorul György Dörner, membru al unui partid de extremă-dreapta, un susținător al partidului anti-rromi, anti-homosexuali și antisemit Jobbik. Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova se alătură comunității de artiști, directori și manageri de teatre și instituții culturale din Marea Britanie, ca și Convenției Teatrale Europene, care au protestat împotriva abuzurilor care au loc în Ungaria, considerând arbitrară decizia de înlocuire a unor directori de teatre. Redăm integral scrisoarea prin care oamenii de teatru iau poziţie împotriva guvernului maghiar:

La 6 octombrie 2011, în ciuda recomandării unei comisii de specialiști, de prelungire a contractului a lui István Márta, directorul Teatrului Nou (Új Színház), primarul capitalei ungare a anunțat aducerea unei echipe noi la conducerea instituției.

Luare de poziție referitoare la viitorul Új Színház (Teatrul Nou), Budapesta

27 ianuarie 2012

Suntem alarmați de impunerea unui director de extremă-dreapta în unul dintre cele mai importante teatre din Budapesta și apelăm la secretarul responsabil cu relațiile externe și la comunitatea internațională să pună presiune pe guvernul ungar pentru a-și retrage decizia înainte de 1 februarie, ziua în care teatrul trebuie să treacă sub noua conducere.
Urmând alegerea Partidului Fidesz, un partid de dreapta, primarul Budapestei l-a dat afară pe directorul de la Új Színház (Teatrul Nou), și l-a numit în loc pe actorul György Dörner. Dörner este un susținător al partidului anti-rromi, anti-homosexuali și antisemit Jobbik. Partidul Jobbik a fost forțat să își demobilizeze miliția, Garda Ungurească, dar candidatul acestuia a afirmat recent că evreii sunt ”niște criminali murdari și păduchioși”. Partidul are 47 de membri în parlamentul maghiar.
În momentul de față, Teatrul Nou are în repertoriu atât piese ungurești, cât și din repertoriul internațional, de la Schiller la Shakespeare. Dörner plănuiește să anuleze ceea ce numește o ”hegemonie degenerată, bolnavă, liberal” în Ungaria, oprind producția ”gunoiului străin” și concentrându-se pe piese ungurești. Acestea include operele prietenului și sfătuitorului său, István Csurka, un anti-semit declarat, adept al teoriei conspirației evreiești, și președinte al Partidului Ungar al Justiției și Vieții. O parte dintre scriitorii unguri și-au retras piesele din teatru în semn de protest.

Schimbarea impusă Teatrului Nou ar putea să nu fie și ultima. Jobbik și alte grupuri de extremă dreapta demonstrează și susțin campanii împotriva Teatrului Național Ungar, numindu-i producțiile ”obscene, pornografice, homosexuale, anti-naționale și anti-ungurești”.
Campania împotriva unui teatru maghiar liberal, deschis către lume, este parte dintr-o mișcare generală din Ungaria împotriva intoleranței și împotriva democrației. Paralelele istorice sunt evidente și dătătoare de fiori. Noi susținem producătorii maghiari de teatru care se opun acestei numiri și facem apel la guvernul nostru să ceară Guvernului maghiar să își retragă decizia.

Dintre semnatari: Michael Attenborough, Michael Boyd, Dominic Cooke, Daniel Evans, Sir Nicholas Hytner, David Lan, Nicolas Kent, Josie Rourke, Erica Whyman (regizori), Rosalind Ayres, Eve Best, Simon Callow, Bertie Carvel, James Frain, Romola Garai, Gawn Grainger, Henry Goodman, Martin Jarvis OBE, Toby Jones, Beverley Klein, Roger Lloyd Pack, James Purefoy, Sir Antony Sher, Imelda Staunton OBE, Dan Stevens, Dame Janet Suzman, Dame Harriet Walter, Zoë Wanamaker CBE, Samuel West, Timothy West CBE (actori), Neil Bartlett, Gregory Doran, Sir Richard Eyre, Kevin Macdonald, Sir Trevor Nunn, Tim Supple (directori), Richard Bean, Howard Brenton, Moira Buffini, Caryl Churchill, April de Angelis, David Edgar, Michael Frayn, Lee Hall, Sir David Hare, Terry Johnson, Mark Ravenhill, Laura Wade, Timberlake Wertenbaker, Sir Arnold Wesker (autori dramatici) and Bernie Corbett (Secretar General al Writers’ Guild), Christine Payne (Secreatr General la Equity), Malcolm Sinclair (Președinte al Equity), Baroana (Joan) Bakewell, Don Black OBE, Geraldine D’Amico (Jewish Book Week), Jessica Duchen, Denise Epstein, Ruth Fainlight, Baron (Michael) Grade of Yarmouth, Amanda Hopkinson (PEN), Dennis Marks, Kate Pakenham, Lesley Megahey, Sharif István Horthy, András Schiff and George Szirtes.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508