spot_img

Teatrul EXCELSIOR împlinește 30 de ani de activitate

Miercuri, 1 aprilie 2020, Teatrul EXCELSIOR împlinește 30 de ani de existență și de activitate dedicată publicului tânăr. Au trecut trei decenii de când fondatorul său, Ion Lucian, punea piatra de temelie a unui vis care, la începutul anilor 90, părea aproape himeric – acela de a construi un teatru pentru tineri. Visul său era animat de o misiune nobilă, aceea de a crește publicul de mâine și de a modela generațiile viitoare prin întâlnirea cu actul artistic. Aceeași misiune continuă să inspire actuala echipă a instituției și să contureze profilul unic al Teatrului EXCELSIOR – singurul din București care se adresează atât copiilor, cât și adolescenților.

„Teatrul Excelsior este un vis pe care l-am nutrit mulţi ani. De foarte multe ori, când mă gândesc la acest teatru, lacrimile o iau înaintea vorbelor. Dacă n-aş fi convins că oamenii vor respecta şi vor iubi acest locaş, aş suferi cumplit pentru că înseamnă că mi-am ratat viaţa. Dar eu am încredere. Judecând după reacţiile publicului, sunt convins că nu degeaba am muncit!”

 

„Teatrul Excelsior a fost de la început dedicat celor mai tineri spectatori, copiii și adolescenții. Având în vedere acest profil, teatrul a înscris în repertoriul său cele mai valoroase opere ale dramaturgiei românești și mondiale, crezul artistic al teatrului fiind că tânărului public merită să i se ofere numai lucruri de referință. Principiul montării spectacolelor este acesta: Spectacolele trebuie să fie concepute ca pentru publicul adult… numai că mai bine! Între adulți și teatru se stabilește o căsnicie fără divorț, dar logodna se face în tinerețe, iar dragostea începe în copilărie. Dragostea cu care noi facem spectacolele trebuie să se transforme în dragostea voastră. Noi vă așteptăm cu încredere!”

Ion Lucian, fondatorul Teatrului EXCELSIOR

 

În ciuda dificultăților întâmpinate de-a lungul anilor, Teatrul EXCELSIOR a continuat să creeze spectacole pentru publicul tânăr, în armonie cu misiunea sa și cu dezideratul înscris simbolic în semnificația titulaturii sale: „Excelsior” – „mai sus”. De-a lungul celor trei decenii de activitate de până acum, Teatrul EXCELSIOR a devenit un loc special dedicat tinerilor, grație spectacolelor și proiectelor cultural-artistice, educaționale și sociale pe care le-a dezvoltat, cu precădere în ultimii ani, rămânând mereu deschis provocărilor creative și oportunităților de a generea un dialog autentic între generații.

 

„Teatrul EXCELSIOR este, înainte de toate, cel mai mare vis al unui om: Ion Lucian. Dacă nu exista acest Visător, noi n-am fi putut astăzi să scriem istorie! Acești 30 de ani de excelență sunt… de-o seamă cu întreaga mea carieră. Și, totodată, au și vechimea visului meu! Din tot acest timp, 6 ani i-am dedicat Teatrului EXCELSIOR, însă din prima clipă când am pășit pe o scenă profesionistă de teatru, în tinerețea mea, mi-am dorit ca, într-o zi, să pot sprijini spectacole și proiecte culturale dedicate publicului tânăr.

 

Pentru mine, Teatrul EXCELSIOR înseamnă Acasă. Este locul unde, în fiecare zi, mă bucur de fascinația de pe chipul spectatorilor noștri, alături de echipa mea. Pentru că toți profesioniștii care lucrează în acestă instituție sunt familia mea: oameni pe care îi prețuiesc, pe care îi sfătuiesc sau de la care învăț eu însumi în fiecare zi, oameni pe care îi invit să viseze în continuare alături de mine pentru acest teatru unic în România! Deviza mea, «Azi e Mâine», este despre generația tânără. Suntem responsabili pentru adolescenții care astăzi ne calcă pragul, pentru că mâine vor construi România pe care o deprind de la noi. Pentru ei visez zi de zi la EXCELSIOR!”

 

Adrian Găzdaru, Managerul Teatrului EXCELSIOR

 

Teatrul EXCELSIOR vă invită să descoperiți, pe toată durata lunii aprilie, momente importante și lucruri neștiute din istoria sa, într-o retrospectivă a activității sale din aceste trei decenii: EXCELSIOR. 30 de zile pentru 30 de ani. Rămâneți alături de EXCELSIOR și urmăriți activitatea sa online pe paginile de Facebook și Instagram, pe website-ul https://www.teatrul-excelsior.ro/ și pe canalul de YouTube al instituției. Momente semnificative din istoria Teatrului EXCELSIOR, aici: https://www.teatrul-excelsior.ro/excelsior-30-momente-semnificative-din-istoria-noastra/

 

 

La mulți ani, EXCELSIOR!

 

 

 

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508