spot_img

Târgul de carte GAUDEAMUS Craiova, ediţia a XI-a

În perioada 29 februarie – 4 martie 2012, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Organizat de Radio România, prin echipa GAUDEAMUS, în parteneriat cu studioul teritorial Radio România Oltenia – Craiova, evenimentul deschide ediţia din acest an a Caravanei GAUDEAMUS, serie de evenimente cultural-expoziţionale desfăşurate în oraşe cu tradiţie culturală şi universitară din ţară. GAUDEAMUS Craiova 2012 – evenimentul cu numărul 67 din cadrul Programului LECTURA – aduce în prim-plan actualitatea vieţii culturale printr-un program de 30 de evenimente cuprinzând lansarea noutăţilor editoriale, dezbateri, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură. Târgul se adresează publicului larg, dar şi publicului profesional, cadrelor didactice şi elevilor din toate nivelurile de studiu. Amfitrion şi preşedinte de onoare al ediţiei va fi actorul şi regizorul Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional Shakespeare. Deschiderea oficială a Târgului va avea loc miercuri, 29 februarie 2012, ora 12.00 şi va fi transmisă în direct pe postul Radio România Oltenia – Craiova.


Propunând un concept unic în peisajul evenimentelor expoziţionale de profil – acela al târgului itinerant de carte – Caravana GAUDEAMUS formează, alături de Târgul Internaţional „GAUDEAMUS – Carte de învăţătură” şi de Târgul Gaudeamus Manuale Şcolare, Programul LECTURA, program iniţiat şi realizat de Radio România din 1994 cu scopul de a susţine cultura scrisă şi piaţa de carte din România.

În premieră în acest an, Târgul propune publicului o întâlnire insolită cu lumea cărţii din perspectivă fotografică prin organizarea expoziţiei „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului”, aparţinând fotografului francez Jean Marc Godès. Expoziţia a fost găzduită la Târgul Internaţional GAUDEAMUS din toamna anului trecut şi va parcurge în 2012 traseul Caravanei GAUDEAMUS, ajungând la Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa-Mamaia. La graniţa dintre artă fotografică şi poezie, creaţiile lui Jean Marc Godès au un singur protagonist: Cartea ca prezenţă magică, revelatoare, în lumea contemporană. A organizat peste 40 de expoziţii personale itinerante în Franţa, Elveţia, Brazilia, Canada, Italia şi România. Una dintre fotografiile semnate de Jean Marc Godès – cărţile pe patine, sugestie jucăuşă a cărţilor călătoare – a devenit imaginea din acest an a Caravanei GAUDEAMUS.

GAUDEAMUS Craiova 2012 va găzdui etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, competiţie care vizează promovarea interesului pentru lectură în rândul tinerilor. Concursul este deschis liceenilor din clasele terminale, iar câştigătorul locului I va reprezenta judeţul Dolj la etapa finală a competiţiei, care va avea loc în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură (21 – 25 noiembrie 2012, Pavilionul Central Romexpo, Bucureşti). Concursul va avea loc vineri, 2 martie, începând cu ora 14.00 şi va fi transmis în direct pe Radio România Oltenia – Craiova.

Excelenţa în ştiinţă premiată la GAUDEAMUS Craiova 2012! Cel mai recent proiect al Programului LECTURA, Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, lansat cu prilejul Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2011, îşi propune să acorde vizibilitate şi să promoveze tinerii români medaliaţi la concursurile internaţionale pluridsciplinare. Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Craiova vor fi aşadar olimpicii doljeni, care vor primi premii acordate de editorii şi sponsorii Târgului.

Campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă”, derulată în parteneriat cu Fundaţia „Noi Citim”, continuă la GAUDEAMUS Craiova 2012: vizitatorii şi expozanţii prezenţi la Târg sunt invitaţi să doneze cărţi care vor fi direcţionate către biblioteci rurale din Oltenia. De la demararea acestei campanii în anul 2010, au fost colectate peste 35.000 de volume care au fost donate unor biblioteci româneşti din mediul rural.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Craiova 2012 vor fi decernate duminică, 4 martie, ora 12.00 astfel:
*Trofeele GAUDEAMUS (acordate editorilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite pe întreg parcursul Târgului;
*Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile presă scrisă, radio, TV şi on line;
*Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale în contextul Târgului GAUDEAMUS;
*Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg.

Program de vizitare:
miercuri – sâmbătă: 10.00 – 18.00
duminică: 10.00 – 14.00
Intrarea este liberă pentru toate categoriile de vizitatori.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508