spot_img

Svetlana Cârstean, la Festivalul de Poezie „Miłosz” de la Cracovia

În perioada 6-9 iunie 2019, Svetlana Cârstean se va afla la Cracovia, ca invitată a Festivalului de Poezie „Miłosz”, cea mai importantă manifestare de gen din Polonia, denumită după numele remarcabilului poet și gânditor Czesław Miłosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980.

Un nou prilej de bucurie pentru ICR Varșovia și pentru publicul polonez iubitor de poezie – cu ocazia Festivalului Miłosz, la Cracovia va fi lansată traducerea poloneză a volumului Trado, ale cărui autoare sunt Svetlana Cârstean și poeta suedeză de origine iraniană, Athena Farrokhzad. Volumul a fost publicat de Editura Lokator în traducerea Joannei Kornaś-Warwas și a Justynei Czechowska.

 

Svetlana Cârstean va participa la o serie de evenimente la Cracovia. În data de 6 iunie, poeta româncă se va afla alături de poeții invitați la Festival la o seară poetică multilingvistică și multiculturală, moderată de Olga Brzezińska, directoarea Festivalului, și cunoscutul jurnalist cultural, Michał Nogaś. Poeții vor citi fragmente de autor în limba maternă, acompaniați de muzica lui Hubert Zemler, unul dintre cei mai cunoscuți artiști-percuționiști ai scenei poloneze de improvizație. Evenimentul a fost pregătit în colaborare cu Festivalul Unsound.
În data de 8 iunie, Svetlana Cârstean va participa, împreună cu Athena Farrokhzad, la o întâlnire sub semnul înrudirii poetice, prilej de lansare a volumului comun de versuri. Întâlnirea va fi găzduită de Teatrul Vechi „Helena Modrzejewska” din Cracovia, iar moderatoarea întâlnirii va fi poeta, traducătoarea și jurnalista culturală, Marta Eloy Cichocka. Un al doilea eveniment de lansare a volumului Trado va avea loc la Librăria Lokator, în seara de 8 iunie, cu participarea autoarelor, a traducătoarelor și a editorului polonez.

 

Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008) a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. În 2015, scriitoarea și-a lansat la Editura Trei volumul Gravitație.

Svetlana Cârstean a coordonat, timp de cinci ani, la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, „Cercul Poeților Apăruți”. Din toamna lui 2016, coordonează o nouă colecție de poezie la Editura Nemira, „Vorpal”.

Scriitoarea a făcut parte, în calitate de manager cultural, din Curatoriumul care a realizat dosarul Bucureștiului pentru competiția „Capitală Europeană a Culturii 2021”, în perioada 2015-2016.
Svetlana Cârstean este inițiatoarea proiectului „Intersecțiile de miercuri”, realizat în parteneriat cu BRD.

Volumul Floarea de menghină a fost publicată în Suedia la editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, Svetlana Cârstean a lansat în Suedia volumul comun de poezie-eseu, Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira. În 2019, volumul, în traducerea poloneză, semnată de Joanna Kornaś-Warwas și Justyna Czechowska, apare la Editura Lokator din Cracovia.

 

Festivalul Miłosz, organizat anual la Cracovia, este cea mai mare sărbătoare a poeziei din Polonia și Europa Centrală. Fiecare ediție are în program staruri ale literaturii mondiale. Festivalul s-a născut din „Întâlnirile Cracoviene ale Poeților Orientului și Occidentului”, organizate în 1997 și 2000 de nobliștii Wisława Szymborska și Czesław Miłosz. Din 2014, Festivalul este organizat de Biroul de Festivaluri al Cracoviei și Fundația Miasto Literatury (Orașul Literaturii).

Derulat în acest an în perioada 3-13 iunie, sub deviza „Cucerirea puterii”, Festivalul Miłosz este în primul rând un forum viu al dialogului purtat în multe limbi și la răscrucea mai multor culturi. Cine îi furnizează acestui dialog combustibilul liric, cu cifră octanică mare? La Festival vor fi prezente nume importante ale poeziei mondiale, creatori dinamici, provocatori, neliniștitori, curajoși, precum britanicii Simon Armitage și Denise Riley. Printre invitați vor fi și cei care își vor împărtăși experiența născută în locuri unde libertatea este confiscată de cenzură, unde destinul cetățenilor este dictat de violență și unde au avut sau au loc conflicte armate. Este cazul bosniacei Ferida Duraković, a rusoaicei Elena Fanailova, a lui Saleh Diab, născut în Aleppo, a Athenei Farrokhzad, poetă suedeză născută la Teheran, a poetei cipriote-australiene Koraly Dimitriadis.

Festivalul Miłosz înseamnă, de asemenea, prezentarea creației autoarelor și autorilor ale căror voci încântă și surprind, trezind curiozitatea cititorilor poeziei poloneze contemporane.

Programul bogat al Festivalului Miłosz cuprinde, printre altele, întâlniri cu autori, dezbateri, ateliere de traducere poetică, dar și o secțiune OFF care prezintă poezia experimentală și performativă.

ICR Varșovia derulează un program susținut de evenimente având în centru literatura română și traducerile apărute pe piața poloneză. Alături de participarea cu standuri românești la marile târguri de carte din Polonia, colaborarea cu festivalurile literare creează un context prețios de evidențiere a valorilor literare românești, totodată de atragere a editorilor, mass-mediei și publicului larg spre cunoașterea și aprofundarea mediului literar din România.

 

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508