spot_img

Sub semnul folclorului autentic, concert Sabin Drăgoi la Sala Radio

Miercuri, 12 decembrie 2018, ora 19.00, în luna derulată sub semnul Centenarului României, Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert care va aduce în fața publicului de la Sala Radio folclorul românesc autentic, prin creațiile compozitorului Sabin Drăgoi. Evenimentul este dedicat în întregime compozitorului român – de la al cărui deces se împlinesc 50 de ani. Sabin Drăgoi (1894, Selişte, judeţul Arad – 1968, Bucureşti) a fost unul dintre cei mai de seamă promotori ai şcolii româneşti de compoziție bazate pe prelucrarea folclorului și un apreciat culegător de folclor, ale cărui creații sunt influențate de muzica tradițională românească.

 

Sub bagheta dirijorului TIBERIU OPREA – prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti și co-fondator al instituţiei (în 2007)  și dirijor al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian – veți asculta creațiile lui Sabin Drăgoi: ”Petrecere Populară”, ”Divertisment Sacru”, ”Divertisment Rustic” și suita ”Şapte dansuri populare”.

 

La eveniment va participa și primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ce va înmâna – din partea Consiliului Județean Arad și a Primăriei Municipiului Arad – ”Ordinul Centenar” (pentru contribuția adusă la promovarea compozitorului Sabin Drăgoi). Distincția va fi acordată familiei compozitorului Sabin Drăgoi, Orchestrei de Cameră Radio, Directoarei Orchestrei și Corurilor Radio – Liliana Staicu și dirijorului Tiberiu Oprea.

Prin parteneriatul încheiat între Radio România și Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, la 50 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului văd lumina tiparului într-o nouă formulă editorială: Divertismentul sacru, Divertismentul rustic, Petrecerea populară, Dixtuorul și Suita de șapte dansuri populare, publicație ce urmează să fie distribuită tuturor filarmonicilor, conservatoarelor și liceelor de muzică din țară.

 

Tiberiu Oprea este colaborator permanent al Orchestrei de Cameră Radio, Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski – Constanța, Filarmonicii Botoșani, Filarmonicii Paul Constantinescu – Ploieşti, Orchestrei Simfonice Bucureşti, precum şi invitat al filarmonicilor Mihail Jora – Bacău, Filarmonica Banatul – Timișoara, Filarmonica Oltenia – Craiova, Filarmonica Ion Dumitrescu – Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Oradea, Filarmonica Arad, Filarmonica Transilvania – Cluj, Filarmonica Muntenia – Târgovişte ș.a.

Tiberiu Oprea a colaborat cu artişti vocali de marcă: Felicia Filip, Cezar Ouatu, Pompeiu Hărăşteanu, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Mediana Vlad, Irina Iordăchescu, Valentina Naforniţă, Alfredo Pascu, Crina Zancu, Ștefan Popov, Sorina Munteanu ș.a. și cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Răzvan Suma, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Mihai Ungureanu, Horia Maxim, Mirabela Dina, Alexandru Anastasiu, Ion Bogdan Ștefănescu ș.a.

Deși este un violonist cu un frumos palmares, bagheta este cea care l-a consacrat.  Tiberiu Oprea a debutat la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului și a fost invitat apoi să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa, în 1997.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

             Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

            Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508