spot_img

Ştefan Agopian, Ştefan Baghiu, Daniel Bănulescu, Eugen Suciu, Gheorghe Schwartz şi Antoaneta Ralian, printre laureaţii Premiilor USR pe anul 2013

Luni, 9 iunie 2014, în Aula Bibliotecii Naţionale a României, a avut loc decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2013. Juriul acestor premii a fost alcătuit din: Livius Ciocârlie, Gabriel Coşoveanu, Dan Cristea, Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Mircea Mihăieş (preşedinte), Nicolae Oprea. Amfitrionul evenimentului a fost criticul literar Nicolae Manolescu, preşedintele USR, într-un show produs de TVR2Cultural (producător:Andrei Măgălie). Invitaţi speciali au fost cei de la „Trei Parale”. Printre premianţi, îi amintim pe poeţii Eugen Suciu, Daniel Bănulescu (care a câştigat la secţiunea…”cartea de teatru), Ştefan Baghiu (pentru debut), prozatorii Ştefan Agopian şi Gheorghe Schwartz, precum şi traducătoarea Antoaneta Ralian care a primit Premiul Naţional pentru Literatură. Premiile au fost susţinute financiar de Ministerul Culturii. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă palmaresul oficial al Premiilor USR.

Cartea de poezie

1. Emil Brumaru, Rezervaţia de îngeri, Ed. Humanitas

2. Adrian Popescu, Costumul negru, Ed. Cartea Românească

3. Dan Sociu, Vino cu mine, ştiu exact unde mergem, Ed.Tracus Arte

4. Cassian Maria Spiridon, Poeme în balans, Ed. Charmides

5. Eugen Suciu, Ţeasta, Ed. Tracus Arte

Premiul Cartea de poezie: Eugen Suciu, Ţeasta, Ed. Tracus Arte

Cartea de proză

1. Ioan T. Morar, Negru şi roşu, Ed. Polirom

2. Gheorghe Schwartz, Cei O Sută. Agnus Dei, Ed. Curtea Veche

3. Dan Stanca, Boala şi visul, Ed. Tracus Arte

4. Florin Toma, Ca la vecinul bine temperat, Ed. Brumar

5. Varujan Vosganian, Jocul celor o sută de frunze, Ed. Polirom

Premiul Cartea de Proză: Gheorghe Schwartz, Cei O Sută. Agnus Dei, Ed. Curtea Veche

Cartea de teatru

1. Daniel Bănulescu, Vrei să fii prietenul lui Dumnezeu?, Ed. Charmides

2. Alexandru Hausvater, Golem, Ed. Tracus Arte

Premiul Cartea de teatru: Daniel Bănulescu, Vrei să fii prietenul lui Dumnezeu?, Ed. Charmides

Cartea de eseu, critică şi istorie literară

1. Mircea Anghelescu, Poarta neagră, Ed. Cartea Românescă

2. Adriana Babeţi, Amazoanele, Ed. Polirom

3. Antonio Patraş, E. Lovinescu şi modelele româneşti şi europene ale criticii literare interbelice, Ed. Muzeul Naţional al Literaturii Române

4. Irina Petraş, Oglinda şi drumul, Ed. Cartea Românească

5. Andreea Răsuceanu, Bucureştiul lui Mircea Eliade, Ed. Humanitas

Premiul Cartea de eseu, critică şi istorie literară: Adriana Babeţi, Amazoanele, Ed. Polirom

Cartea de debut

1. Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Lăceni, Ed. Cartea Românească

2. Ion Buzu, 3 ml de Konfidor, Ed. Casa de Pariuri Literare

3. Vlad A. Gheorghiu, Fratele mut. La Nord apa e curată, Ed. Paralela 45

4. Ana Ionesei, Maldororiana, Ed. Adenium

5. George Neagoe, Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş, Ed. Cartea Românească

Premiul Cartea de debut:

Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Lăceni, Ed. Cartea Românească

George Neagoe, Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş, Ed. Cartea Românească

Cartea pentru copii şi tineret

1. Petre Crăciun, Cruciada pisicilor / Basme, Ed. Zorio

2. Passionaria Stoicescu, Povestioare cu ploaie şi soare, Ed. Carminis

3. Mariana Filimon, La broscotecă, într-o seară de vară, Ed. Tracus Arte

Premiul Cartea pentru copii şi tineret: Passionaria Stoicescu, Povestioare cu ploaie şi soare, Ed. Carminis

Literatura în limbile minorităţilor

Scriitori în limba maghiară:

1. Vida Gábor – Ahol az ö lelke (roman)  (Titlul în româneşte: Unde-i sufletul său)  (Premiul pentru pentru literatura în limbile minorităţilor naţionale)

2. László Noémi – Föld (poezie)  (Titlul în româneşte: Pământ)

Premiul pentru Scriitori în limba maghiară: Vida Gábor – Ahol az ö lelke (roman)  (Titlul în româneşte: Unde-i sufletul său)  (Premiul pentru pentru literatura în limbile minorităţilor naţionale)

Scriitori în limba slovacă:

1. Ivan Miroslav Ambruš – Básnické zátišie (poezie)  (Titlul în româneşte: Refugii poetice)

2. Anna Kalianková – Krištál’ová reika slov (poezie/debut)  (Titlul în româneşte: Fluviul cuvintelor de cristal) (Premiul Departamentului pentru Relaţii Interetnice acordat pentru literatura în limba maternă a minorităţilor)

Premiul pentru Scriitori în limba slovacă: Anna Kalianková – Krištál’ová reika slov (poezie/debut)  (Titlul în româneşte: Fluviul cuvintelor de cristal) (Premiul Departamentului pentru Relaţii Interetnice  al Guvernului României acordat pentru literatura în limba maternă a minorităţilor)

Scriitori în limba ucraineană:

1. Pavlo Romaniuk – Chervoni koni sertzia (poezie)  (Titlul în româneşte: Caii roşii ai inimii)

Scriitori în limba sârbă:

1. Ljubinka Perinaţ-Stankov – U jednom dahu (poezie – ed. bilingvă)  (Titlul în româneşte: Dintr-o răsuflare)

Traduceri din literatura universală

1. Cristian Bejan, Gânduri către sine însuşi / Marcus Aurelius, Ed. Humanitas (Premiul pentru Traduceri din literatura universală)

2. Bogdan Ghiu, Fiara şi suveranul / Jacques Derrida, Ed. Tact

3. Iulia Gorzo, Teatrul lui Sabbath / Philip Roth, Ed. Polirom  (Premiul acordat de Fundaţia “Andrei Bantaş”)

4. Veronica D. Niculescu, Darul / Vladimir Nabokov, Ed. Polirom

5. Al. A. Şahighian, Cuvintele fraţilor Grimm / Ed. Polirom

Premiile pentru Traduceri din literatura universală:

Cristian Bejan, Gânduri către sine însuşi / Marcus Aurelius, Ed. Humanitas (Premiul pentru Traduceri din literatura universală)

Iulia Gorzo, Teatrul lui Sabbath / Philip Roth, Ed. Polirom  (Premiul acordat de Fundaţia “Andrei Bantaş”)

Premiul Special

Ştefan Agopian, Scriitor în comunism, Ed. Polirom

Simion Dănilă, Opere complete / Friedrich Nietzsche, Ed. Hestia

Premiul Naţional pentru Literatură

Antoaneta Ralian

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508