spot_img

”Spiritul şi litera şi Eleganţa ca armă” de Alexandru Paleologu, dublă lansare-eveniment semnată de Casa Paleologu şi Editura Casa Radio

Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 18:00, sunteţi invitaţi la Teatrul Metropolis din Bucureşti, sala „Olga Tudorache”, spre a participa activ, afectiv şi discursiv la dubla lansare Alexandru Paleologu: Spiritul şi litera, acum la o nouă ediţie editată de Casa Paleologu şi, în premieră, albumul Eleganţa ca armă, un dublu-CD de interviuri cu Alexandru Paleologu, înregistrări din Arhivele Radio România, apărut la Editura Casa Radio.

Vor conferenţia Theodor Paleologu, Petre Guran şi invitaţii lor speciali, despre spiritul creator al autorului pe care l-au cunoscut foarte bine şi despre valoarea intelectuală a cărţii Spiritul şi litera, titlu de debut al lui Alexandru Paleologu care, în 1951, se năştea astfel ca scriitor.

Anca Mateescu, realizatoare Radio România Cultural, autoarea interviurilor cu Alexandru Paleologu ce se regăsesc pe albumul Eleganţa ca armă, va evoca prezenţa marelui cărturar la microfonul Radio România.

Theodor Paleologu afirmă despre cartea tatălui său: „Reeditând Spiritul și litera am sentimentul că fac dreptate unei cărți excelente, că atrag atenția contemporanilor asupra unei capodopere de inteligență și stil”. Volumul cuprinde în paginile sale preocupările unui secretar literar al Teatrului „Nottara” și ale unui cercetător al Institutului de Istorie a Artei, mai mult de jumătate din eseurile scrise fiind consacrate teatrului și artei plastice.

Editura Casa Radio şi Casa Paleologu vor lansa şi audiobook-ul Eleganța ca armă, interviuri cu Alexandru Paleologu. Primul CD al audiobook-ului cuprinde o seamă de evocări ale unor mari contemporani sau prieteni precum N. Steinhardt, Constantin Noica, Marin Preda, Tudor Arghezi ş.a. Pe cel de-al doilea CD poate fi ascultată o serie de sclipitoare interviuri cu Alexandru Paleologu în care mărturiseşte despre literatură, memorie și farmecul discret al vieții de detenție. Eleganța ca armă face parte din colecţia „Vocile memoriei” a Editurii Casa Radio – Radio România.

Dubla lansare-eveniment se înscrie în seria manifestărilor prin care Fundația Paleologu celebrează cei 100 de ani alături de Alexandru Paleologu.

Despre Fundația Paleologu

Fundația Paleologu continuă o tradiție familială, construiește o comunitate de prieteni în jurul casei și actualizează modelul școlilor antice de filozofie și retorică. Tradiția familială este cea a intelectualului angajat și responsabil față de comunitate.
Suntem, firește, eclectici în asumarea modelelor antice, începând cu marii sofiști precum Protagoras sau Gorgias și cu școlile ateniene ale lui Isocrate și Platon. De la toate școlile antice de filozofie preluăm ideea filozofiei ca mod de viață, ca ansamblu de exerciții spirituale cu finalitate practică. Pe de-altă parte, ca filozofie a educației, Casa Paleologu se revendică de la şcolile antice de retorică şi filozofie, pentru care educația constituie un proces neîntrerupt de împlinire a personalității.

Tot de la antici preluăm ideea comunităţii de prieteni dedicate cunoașterii: o astfel de prietenie este virtute.

În aproape șapte ani de existenţă, am avut 6000 de participanţi la cursuri, dintre care 1500 de bursieri.

Întregul proiect editorial al Fundației Paleologu este susținut de Gabriel Pricop – Men in Black, Dorin Belei – Class Trading Co, Bogdan Stanciu – Mobexpert, Familia Gârmacea – Asociația Barrier, Mihaela Vidopol – Kufner și de câțiva stâlpi ai Casei care au contribuit ca persoane fizice.

Despre Editura Casa Radio

Editura Casa Radio reprezintă binecunoscutul nume de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spatiul românofon.
Beneficiind de experienta dobândită de una din cele mai mari întreprinderi culturale autohtone – Radio România – polul editorial „Casa Radio” propune peste 30 de colecții și serii de carti, CD-uri și cărți cu CD incorporat, dedicate celor mai valoroase și apreciate creații radiofonice din domeniile publicisticii, literaturii, teatrului și muzicii.
Editura Casa Radio este unica pe piata de carte din România. Şi, daca privim la nivel european, ea se înscrie printre putinele proiecte editoriale internationale care au complicatul, riscantul rol de a pune în circulatie astăzi vocile de ieri; de a așeza într-un raft al noutatilor acele înregistrări și acele personalități care au trasat istoria culturală a secolului XX românesc.

Albumul „Alexandru Paleologu, Eleganța ca armă“ este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temisana nr. 31, Bucureşti, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508