spot_img

Situaţie limită pentru Centrul Naţional al Dansului!

Am primit pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro o petiţie şi un semnal de alarmă initiaţe de comunitatea dansului (artişti, organizaţii, manageri culturali ş.a.), petiţie care poate fi semnată până la data de 4 ianuarie 2010, urmând ca, ulterior, aceasta să fie depusă la sediul MCPN, la registratură, cu semnăturile tuturor susţinătorilor CNDB. Înfiinţat în anul 2004, CNDB,  singura instituţie publică de cultură din România, creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan, este în pericol de a-şi pierde sediul din cauza lucrărilor de reconsolidare ale Teatrului Naţional din Bucureşti, unde CNDB îşi desfăşoară activitatea. Sesizat, MCPN nu a soluţionat demersurile CNDB în favoarea găsirii unor soluţii şi a unui nou spaţiu. Redăm, integral, semnalul de alarmă al comunităţii dansului. AgenţiadeCarte susţine public această petiţie.

“Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură din România, creată cu scopul de a susține, dezvolta şi promova dansul contemporan. Înfiinţat în 2004, CNDB este rezultatul unei îndelungi campanii de sensibilizare, susţinute de artişti şi de sectorul cultural neguvernamental din domeniul dansului. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane face din CNDB o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România. De la începuturile sale CNDB a fost un spaţiu care a găzduit spectacole, a finanţat producţii, a lansat concursuri de proiecte pentru artişti din zone culturale diferite, a lansat dezbateri, a susţinut ateliere de formare şi proiecte educaţionale, a invitat artişti din străinătate.

Începand din 2008, CNDB se află în pericol de a fi evacuat ca urmare a lucrărilor de reconsolidare ce trebuie să înceapă la clădirea Teatrului Naţional. Deşi instituţia a făcut demersuri pe lângă Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în favoarea găsirii unor soluţii şi a unui nou spaţiu, nici una dintre acestea nu s-a concretizat până în prezent. CNDB a primit în 27 decembrie 2010 din partea conducerii Teatrului Naţional o scrisoare de informare cu privire la faptul că lucrările de reconsolidare vor începe în ianuarie 2011 şi sunt „incompatibile cu desfăşurarea activităţii Centrului Naţional al Dansului în spaţiul ocupat în prezent”. Prin această adresă, instituţia este practic somată să-şi suspende activitatea şi să anuleze evenimentele şi proiectele programate pentru anul 2011.

Ţinând cont de reducerea drastică a bugetului CNDB în ultimii ani şi de inexistenţa unei soluţii prin care dansul contemporan să beneficieze în continuare de o sală de spectacole şi de studiouri de dans, după 5 ani de activitate, dansatorii şi coregrafii se află din nou în aceeaşi situaţie de provizorat ca la începutul anilor 2000. Activitatea lor artistică este serios perturbată, iar proiectele internaţionale în derulare sunt puse în pericol.

Ne exprimăm îngrijorarea faţă de această situaţie limită şi solicităm de urgenţă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi tuturor instituţiilor implicate găsirea unei soluţii viabile care să ofere artiştilor, publicului şi întregii scene artistice din România posibilitatea continuării misiunii cu care a fost investit Centrul Naţional al Dansului.

Dansul contemporan şi scena culturală din Romania au nevoie de CNDB pentru continuarea unor proiecte culturale care şi-au demonstrat necesitatea, legitimând acest fenomen artistic.”

Puteţi semna această scrisoare cu numele dumneavostră complet, precizându-vă calitatea de semnatar (artist, manager cultural, spectator) sau organizaţia din care faceţi parte. Scrisoarea poate fi trimisă electronic la adresele: ministru@cultura.ro,cabinet.ministru@cultura.rovasile.timis@cultura.roraduenache.i@gmail.com,  şi CC la adresele: office@cndb.ropentru.cndb@yahoo.com.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508