spot_img

”Sinestezia” – 5 zile dedicate artelor la Iași

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite. Începând de vineri, 26 noiembrie, și până marți, 30 noiembrie, în intervalul orar 12:00-17:00, în Pasajul Piața Unirii Iași se va putea experimenta liber ”Fluid Memory”, o instalație video interactivă marca Andrei Cozlac, realizată în colaborare cu artistul Silviu Apostol, iar interpretarea voce actor aparține Alexandrei Diaconița. Lucrarea este adaptată contextului pandemic, lichidul dezinfectant fiind parte integrantă. Prin atingerea acestuia, publicul se va conecta la ideea din spatele instalației, și anume păstrarea spiritului intact atunci când suntem privați de dinamica socială.

 

Sâmbătă, 27 noiembrie, începând cu ora 13:00, au loc workshop-uri de coregrafie și dans contemporan – Finding Freedom – la Casa de Cultură a Studenților (Sala Azur).

O invitație adresată publicului de a intra în lumea dansului contemporan și a mișcărilor armonioase și libere, workshop-urile sunt susținute de Momo Peter Sanno, coregraf și dansator cu peste 15 ani de experiență internațională și peste 2.000 de spectacole la activ.

 

Duminică, 28 noiembrie, de la ora 19:00,  la Palatul Culturii se va desfășura performance-ul Heart Cave.

Semnat de solista A-C Leonte, împreună cu saxofonistul Alex Arcuș, Heart Cave este un spectacol multimedia unic în România. Muzica live creată de cei doi performeri, cu sunete organice, vocale, va fi însoțită de light design și video-mapping special concepute pentru a pune în valoare actul artistic, dar și arhitectura Palatului Culturii. Publicul se va îmbarca într-o călătorie muzical-spirituală potențată de video proiecții și video-mapping realizate de artistul vizual Andrei Cozlac.

 

Luni, 29 noiembrie 2021, la Arte Cafe se vor explora noi teritorii muzicale în cadrul atelierului de sintetizatoare modulare Spacenoodling.

Participanții vor afla ce face acest instrument electronic împreună cu butoanele, mufele, întrerupătoarele, luminile și cablurile sale. Artistul Spacenoodles (aliasul lui Marius Ursache) va exemplifica puterea creatoare a sintetizatoarelor prin live acts și discuții interactive aplicate.

 

În ultima zi din seria Sinestezia (marți, 30 noiembrie, cu începere de la ora 19:00), la Casa Muzeelor are loc un performance în premieră care îmbină poezia, muzica și artele vizuale. Un produs cultural comun, la care contribuie nu mai puțin de 5 artiști, Noi ne-am iubit în pandemie are punctul de plecare volumul de poezie omonim, semnat de Iustinian Turcu, și propune o călătorie la limita dintre uman și abstract, o coborâre către sine și o urcare către improvizația coordonată.

Elementele de poezie, acting și mișcare sunt asigurate de actorii Ali Deac și Iustinian Turcu (Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu), universul sonor va fi creat de Sebastian Vîrtosu (violoncel) și Eduard Draude (creație muzicală electronic), iar tabloul va fi completat vizual de proiecții video armonizate de artistul Andrei Cozlac.

 

Participarea la evenimente este gratuită și în baza înscrierilor prealabile, locurile fiind limitate. Accesul va fi permis doar celor care prezintă certificatul verde.

Evenimentele vor fi transmise gratuit și online, pe pagina de Facebook Sinestezia, precum și pe paginile partenerilor.

Sinestezia este un proiect inițiat și organizat de Asociația Industrii Creative, sprijinit de Showberry și cofinanțat de Primăria Municipiului Iași.

Partenerii media sunt IQads, WINK, Ziarul de Iași, TVR Iași, Radio HIT, Ziarul Evenimentul, Suplimentul de Cultură și Viva FM.

Parteneri instituționali: Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Casa de Cultură a Studenților Iași

Mai multe detalii despre program și artiștii invitați, dar și formularele de înscriere se află pe pagina de Facebook Sinestezia și pe site-ul www.asociatiaindustriicreative.com.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508