spot_img

Simpozionul ”Poeți naționali și canoane culturale în literatura Europei centrale și de est”, la ICR New York

Joi, 18 februarie 2016, orele 19.00-21.00, la sediul ICR New York (200 East 38th Street, New York, NY 10016), Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu The Harriman Institute din cadrul Columbia University și Catedra de limba și cultura română “Nicolae Iorga” (Institutul Limbii Române), vă inviteă la Simpozionul „”Poeți naționali și canoane culturale în literatura Europei centrale și de est. Relecturi, reevaluări, noi orizonturi”.

Tematica simpozionului abordează comparativ noțiunile de „poet național” și de „canon cultural” în literaturile țărilor din Europa centrală și de est, cu scopul de a explora noi orizonturi, de a propune relecturi și reevaluări ale unor opere „clasice” sau mai puțin cunoscute, din perspectiva ultimelor cercetări critice, estetice și axiologice.

Participă:

Profesori de la The Harriman Institute / Columbia University, New York:

Dr. Anna Frajlich (pseudonimul literar al Annei Frajlich-Zajac) – Catedra de limba și cultura poloneză, Departamentul de Limbi Slave. De-a lungul timpului, prof. Frajlich a publicat 10 cărți de poezie, un volum de proză și două cărți de critică despre opera lui Jozef Wittlin și a lui Czeslaw Milosz. În 2015, a primit Premiul pentru întreaga carieră din partea Uniunii Scriitorilor Polonezi în exil. Poezia sa a făcut obiectul unor studii critice apărute în importante publicații. Unele dintre poemele sale au fost traduse în limba română de Alina Savin și au apărut în „Observator cultural”.
„Literatura poloneză după 1989 – calea între globalizare și descentralizare”

Dr. Mona Momescu – Catedra de limba și cultura română “Nicolae Iorga” (Institutul Limbii Române). Preocupările sale de cercetare sunt axate pe cultură și identitate, identitatea culturală a României moderne și predarea limbii prin intermediul culturii. Printre cele mai semnificative publicații ale sale se numără volumul „Canon, identitate, complexe”. De asemenea, este co-autoare, cu Sorin Adam Matei, a volumului „Idolii forului”, o culegere de studii despre rolul intelectualilor publici în România contemporană.
„Eminescu revizitat. Reevaluarea unui canon cultural”

Dr. Ivan Sanders – Catedra de literatură ungară, East Central European Center. Cercetător specializat în literatura și cultura ungară și în cinematografia est-europeană de după al II-lea Război Mondial, prof. Sanders a tradus în engleză numeroși autori ungari de renume. Traducerile sale includ volumele: “Povestea soției mele: reminiscențele căpitanului Störr” de Milán Füst, “Constructorul orașului” de György Konrád și “Carte de memorii” de Péter Nádas. Printre cele mai recente realizări ale sale, trebuie menționat amplul interviu cu Imre Kertész, un document cultural în sine.
„De la comunismul-gulaș la democrația inechitabilă – reflecții despre schimbările din cultura literară ungară”

Dr. Alan Timberlake – Director, East Central European Center, Departamentul de Limbi Slave.

Prof. Timberlake predă un curs general de culturi slave (poloneză, cehă, rusă și din spațiul ex-iugoslav) pentru studenții din ciclul de licență de la Columbia University, precum și un curs ocazional de literatură cehă. A publicat un studiu despre o povestire a lui Bohumil Hrabal, iar, în prezent, cercetările sale se concentrează asupra culturii cehe medievale.
“Cultura ca turism: romanul ceh înainte și după 1989”
&
de la Universitatea “Ovidius” din Constanța:

Dr. Angelo Mitchievici – Profesor la Facultatea de Litere. A publicat două cărți despre esteticafin de siècle: “Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene” (2011) şi „Mateiu I. Caragiale – fizionomii decadente” (2007), ambele răsplătite cu importante premii. De asemenea, a făcut o cercetare susținută despre comunism şi post-comunism în cultură, publicată în volumul „Umbrele paradisului. Scriitori români şi francezi în Uniunea Sovietică” (2011). Din 2010, este membru al USR (Uniunea Scriitorilor din România), al UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) şi al FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film).
„Poetul național și condiția geniului: construirea imaginii lui Eminescu, de la literatură la artele vizuale”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508