spot_img

Silvia Colfescu conferențiază la TNB

Duminică, 29 aprilie 2018, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL, Silvia Colfescu prezintă conferinţa cu temaPOVEȘTI DIN BUCUREȘTI – UN ORAȘ CU VOCAȚIA SUPRAVIEȚUIRII”.

„Din 1711 până în 1916, România a fost invadată de ruși de zece ori, iar anii 1940 și 1944 au mai adăugat la această listă încă două ocupații. Ca toți invadatorii, și marii prieteni de la Răsărit au jefuit țara, i-au umilit pe locuitori, indiferent dacă erau boieri mari sau simpli țărani, s-au comportat ca orice învingător într-o țară învinsă.

O consecință a invaziei din 1828-1829, în timpul Războiului ruso-turc, a fost totuși, într-un fel, benefică: rușii au ocupat Principatele, până la plata daunelor de război de către turci. Țarul l-a însărcinat pe contele Pavel Kiseleff să conducă ambele Principate. Contele a instaurat un regim de ordine și disciplină și a dat prima Constituție a țării, Regulamentul organic. A fost o perioadă în care Principatele au făcut mari pași pe calea civilizației. Amintirea contelui este perpetuată de Șoseaua Kiseleff, numită astfel în cinstea sa. Kiseleff, un invadator îmblânzit, învins de farmecul discret al orașului. Până la urmă, asimilat într-un fel.

Asimilarea – una dintre căile de supraviețuire ale unui oraș care, de sute de ani, găsește mereu căi de supraviețuire. Și de înflorire. Pentru că lucrurile care nu cresc, mor. Iar București, mereu rănit, deseori disprețuit, în mare parte neîngrijit, este viu”.   Silvia COLFESCU

Despre conferenţiar

  • Licențiată a Facultății de Istoria Artelor, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (azi Universitatea Națională de Arte București)
  • Co-fondator (1990) și director editorial al editurii „Vremea”, București
  • Autor și ilustrator: cărți pentru copii, literatură, carte de călătorie, ghiduri turistice
  • Traducător franceză-română, engleză-română

Bibliografie selectivă

–    1982 – O familie veselă, Ed. Ion Creangă, București, republicată 1990, Ed. Vremea, text și ilustrații

1985 – Dicționarul limbii române pentru elevi, secția arte plastice, Editura Didactică și Pedagogică, republicat 1999 Ed. Cartier, București

  • 1988 – George Topârceanu – Rapsodii de toamnă, Ed. Junimea, Iași, ilustrații
  • 1991 – Plăcinta cu cireșe, Ed. Vremea, București, text și ilustrații
  • 1992 – Cele mai frumoase povești, Ed. Vremea, București, ilustrații
  • 2000 – București, ghid turistic, artistic, istoric, Ed. Vremea, București
  • 2004 – Două luni în Europa, Ed. Vremea, București
  • 2009 – Pisici din BucureștiCats of Bucharest, Ed. Vremea, București
  • 2013 – Mătuși fabuloase și alte istorioare bucureștene, Ed. Vremea, București

Traduceri din limba franceză

  • 1992 – Georges Simenon – Revolverul lui Maigret, Ed. Vremea, București
  • 1997 – Jacques Sadoul – Istoria SF-ului modern, Ed. Vremea, București
  • 1998 – Charles Perrault – Poveşti cu zâne, Ed. Vremea, București, retipărit 1999, 2000, 2001
  • 2007 – Nicolas Werth – Insula Canibalilor, Ed. Vremea, București
  • 2011 – Antoine Vitkine – Mein Kampf. Istoria unei cărți, Ed. Vremea, București
  • 2013 – Erik Orsenna – Pe drumul hârtiei, Ed. Vremea, București

Traduceri din limba engleză

  • 1993 – H.P. Lovecraft – Monstrul din prag, Ed. Vremea, București
  • 1993 – A.E. van Vogt – Soarele subteran, Ed. Vremea, București
  • 1994 – A.E. van Vogt – Rătăcitori printre stele, Ed. Vremea, București
  • 1995 – Ira Levin – O zi perfectă, Ed. Vremea, București
  • 2007 – T.J. Macgregor – Nevăzuţi, Ed. Vremea, București
  • 2008 – James Hadley Chase – Ţi-arăt eu, Ed. Vremea, București

Grafică

  • 1980-1990 – coperte de disc (design și ilustrație), Electrecord, București
  • 1980 – 1990 – coperte de carte (design și ilustrație), Ed. Medicală, Ed. Ion Creangă etc.
  • 1980-2004 – participări la expoziții colective, pictură și ilustrație

Bilete la Casa de bilete a TNB, precum şi online pe mystage.ro

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508