spot_img

Sibiul în mai mulţi prieteni de poezie

Între 11-13 iulie 2014, am fost la Sibiu, în juriul Premiilor Naţionale pentru Poezie Mircea Ivănescu şi ca invitat al Festivalului Internaţional de Poezie Artgothica. Am onorat, astfel, invitaţia prietenului de poezie – Adrian Suciu, un ferment cultural tot mai imaginativ şi tot mai ludic. Juriul a fost prezidat de Nora Iuga, o scriitoare charismatică pe care o iubesc. Vitalitatea Norei Iuga este molipsitoare şi ea demonstrează o ştiinţă de a trăi resorturile interioare ale poeticului aproape în toate momentele biograficului, fie că e vorba de un recital public, fie că e vorba de frenezia cu care am urmărit semifinala Brazilia-Olanda de la Cupa Mondială. În juriu, am fost alături de Lucian Vasilescu, un senior venit să se apere cu versul în Estul sălbatic, Virgil Diaconu şi Adrian Suciu. Cazarea participanţilor la  festival a fost făcută într-un loc de poveste, Casa cu Cariatide, clădire a cărui proprietar, aflu de pe net, a fost cel mai celebru argintar din Cetatea Sibiului, Sebastian Han. Denumirea provine de la statuile din faţa casei care ,,susţin’’, asemenea unor coloane, clădirea. Arhitectura casei, în stil baroc, s-a potrivit de minune sonurilor amestecate cu versuri şi adjuvanţi lirici  ce străbăteau din curtea interioară a „cariatidelor”. Au fost trei zile minunate ce s-au dus până la răsărit, cele mai multe ore petrecându-le cu prietenul meu Robert Şerban, căruia, la Clubul Imperium, i-am dedicat un poem, în timp ce ascultam o trupă de jazz. Poemul scris la Sibiu, în rândurile ce urmează. Îi felicit pe laureaţi: Valeriu Mircea Popa, Adi Filimon, Florentina Crâsta şi Cristina Cîrnicianu!

Participanţi la Festival: Alex Anastasiu, Leonard Ancuţa, Mioara Bahna, Ani Bradea, Ciprian Chirvasiu, Dan Mircea Cipariu, Carmen Ciumărnean, Cristina Cîrnicianu, Gabriel Cojocaru, Florentina Crâsta, Dorin David,Virgil Diaconu, Gheorghe Dobre, Florin Dochia, Marius Dumitrescu, Adi Filimon, Paul Gorban, Dan Herciu, Niu Herişanu, Nora Iuga, Jana Lang (Germania), Menachem M. Falek (Israel), Claudia Minela, Raluca Neagu, Silviu Viorel Păcală, Teda Peleş, Alexandra Mihalcea, Valeriu Mircea Popa, George Precup, Oana Putina, Cezara Răducu, Rodica Rodean, Amelia Stănescu, Adrian Suciu, Emil Iulian Sude, Robert Şerban, Simona Toma, Eugenia Ţarălungă, Alexandru Uiuiu, Lucian Vasilescu Marie Vrânceanu (Italia), Dumitru Velea).

Palmaresul oficial al Premiilor Naţionale pentru Poezie Mircea Ivănescu

Premiul „Mircea Ivănescu” pentru poezie : Valeriu Mircea Popa, Cercul de camfor, Editura Herg Benet, 2013.

Nominalizări:

  1. Daniel BănulescuÎn Șerpărie, Editura Tracus Arte, 2013;
  2. Ciprian Chirvasiu, nimeni, nimic, niciodată, Editura Herg Benet, 2013;
  3. Valeriu Mircea PopaCercul de camfor, Editura Herg Benet, 2013.

Premiul „Mircea Ivănescu” pentru debut 2013: Adi Filimon, Spaimele, Editura Print ATU, 2013;


  • Teodora GheorgheMoartea era un iepure șchiop, Editura Karth, 2013;
  • Adi FilimonSpaimele, Editura Print ATU, 2013;
  • George FloareaCântec de leagăn pentru păpușa cu pleoape căzute, Casa de Editură Max Blecher, 2013.
  • Premiul „Mopete” pentru manuscris: Florentina Crâsta;

    Premiul „Grinta” pentru manuscris: Cristina Cîrnicianu.

    Festivalul Internaţional de Poezie Artgothica este organizat, în colaborare, de către Asociaţia Culturală Asociaţia Artgothica Sibiu şi Asociaţia Culturală Direcţia 9, cu sprijinul financiar şi logistic al Primăriei municipiului Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu. AgenţiadeCarte.ro a fost partenerul media al evenimentului.

    3D. Hotel Santana

    l-am invitat pe Robert Șerban
    într-o pivniță
    din cărămizi vechi
    de 300 de ani
    să stăm doar noi doi
    ca niște bătrâni pitoni
    ciocnind două beri Guinness
    tatuate cu instrumente
    de rafinat alcoolul
    în poemul cel mai scurt
    cel mai pur

    fredonăm sacadat
    dăm din mâini
    din picioare
    blues & rock’n’roll
    muzica tinereții noastre

    stăm în faţa celor patru bătrâni

    de la Joy Band

    gândim din priviri
    cât de tainic și de frumos
    știm să ne aplaudăm
    finalul

    Dan Mircea CIPARIU

    foto: Cezara Răducu

    Articole recomandate

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

    De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

    De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

    De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

    De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

    În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

    În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

    Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

    Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

    (S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

    Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

     

    Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

    ISSN: 2248 – 1508