spot_img

Sezonul femeilor regizor la Cinemateca Românească de la ICR Londra debutează cu „Luna de miere” şi „Afterparty”

Duminică, 17 martie 2019, programul Cinematecii Româneşti de la Institutul Cultural Român din Londra continuă cu două filme prezentate în premieră britanică: „Luna de miere”, filmul de debut în lungmetraj al Ioanei Uricaru şi scurtmetrajul „Afterparty”, regizat de Ivana Mladenovic.

Cele două pelicule reprezintă debutul Sezonului dedicat femeilor regizor, sezon ce se va desfăşura la Cinemateca Românească pe parcursul lunilor martie şi aprilie, şi care reuneşte cele mai cunoscute regizoare românce, printre care Anca Damian, Monica Lăzurean-Gorgan, Ivana Mladenovic, Adina Pintilie, Iulia Rugină şi Ioana Uricaru.

„Luna de miere”/”Lemonade” (2018), filmul Ioanei Uricaru, este primul film românesc produs și filmat în America de Nord. Sursa de inspirație a filmului se regăsește într-un articol de presă, iar pelicula surprinde câteva zile tensionate din viața Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecție despre visul american cu realitatea de pe teren. Odată cu premiera sa de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, „Luna de miere” a fost descris drept un film dramatic cu accente de thriller. Cu acest lungmetraj, Ioana Uricaru a obţinut „Premiul pentru cel mai bun regizor” la ediția din 2018 a Festivalului de Film de la Sarajevo. În distribuție îi regăsim pe Mălina Manovici, Dylan Smith, Steve Bacic și Ruxandra Maniu.

„Afterparty” (2009) este un film de scurtmetraj în regia Ivanei Mladenovic. Acțiunea se petrece într-o sâmbătă seara, când Ioana este lovită de o mașină. Aceasta se trezește pe drumul spre spital în mașina a doi tineri ce gonesc prin oraș. Drumul se dovedește a nu fi foarte rapid, așa că până la finalul cursei, adevărul iese la iveală. Pe lângă Cristina Casian, în distribuție îi mai regăsim și pe Tudor Istodor și Andrei Runcanu. Scenariul este semnat de Jiri Olteanu și Raluca Mănescu.

Ioana Uricaru este absolventă a Facultății de Regie de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a studiat alături de Cristian Mungiu. În 2001 se înscrie la University of Southern California, School of Cinematic Arts, unde urmează cursurile unui program de master în film și televiziune. Câțiva ani mai târziu obține diploma de doctor în critică de film în cadrul aceleiași universități. A fost bursier în cadrul secțiunii Cannes Cinefondation și a regizat un episod din seria „Amintiri din Epoca de Aur”, produsă de Cristian Mungiu – „Legenda activistului în inspecție”, serie ce a fost selecționată la Festivalul de Film de la Cannes în 2009.

Ivana Mladenovic a studiat Dreptul în Belgrad, iar apoi s-a mutat în România unde a absolvit Secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (2010), precum și Masterul în regie de film (2011). Cu o filmografie bogată, aceasta reușește să obțină mai multe premii la diverse festivaluri de film din întreaga lume. Cu filmul “Pizza Love” (2008), Ivana câștigă Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor Străin la Porto Film Festival, iar în 2013, documentarul său “If 6 Was 9”, realizat în cadrul Aristoteles Workshop, este inclus în selecția oficială a Astra Film Festival. Debutul său în documentarul de lungmetraj, “Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca, în aprilie 2012 și a câștigat trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul Gopo.

Cinemateca Românească este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile. Începând cu anul 2017, Cinemateca prezintă o serie de filme românești recente, care nu au intrat în rețelele de distribuție britanice.

Pentru mai multe detalii  vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.
 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508