spot_img

Seară literară alături de ANDREJ MEDVED și MIKLAVŽ KOMELJ

Ambasada Republicii Slovenia la București organizează, cu sprijinul Universității Naționale de Arte București, o seară literară alături de ANDREJ MEDVED și MIKLAVŽ KOMELJ, doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți sloveni contemporani, laureați ai mai multor înalte distincții decernate de Republica Slovenia.

Evenimentul va avea loc pe data de 21 mai 2015, orele 19:00, la ceainăria “Ceai la Vlaicu”, Strada Aurel Vlaicu 57, București. Moderatorul evenimentului va fi doamna Carmen Mușat, redactor șef al Observatorului Cultural. Dezbaterea va fi tradusă în limba română.

Tot pe 21 mai 2015, la ora 11:00, cei doi poeți sloveni vor ține două prezentări tematice la UNAgaleria, Strada G-ral Budișteanu nr.10, București. Andrej Medved va ține o prelegere intitulată “Enigma lui Gabriel Stupica”, iar Miklavž Komelj va vorbi despre suprarealiștii iugoslavi și politica imposibilului – “Vivre l’invivable”.

ANDREJ MEDVED ( 1947) este consilier muzeal, istoric de artă, filosof, un mare maestru al cuvântului scris, publicist şi un excelent cunoscător, de reputaţie internaţională, al artelor plastice, laureat al premiului Valvasor pentru întreaga carieră şi al premiului Jenko pentru creaţia poetică. Graţie unei experienţe de 35 de ani de curator al Galeriilor Costiere din Piran, s-a afirmat ca o figură centrală a galeristicii slovene şi internaţionale. S-a îngrijit de pregătirea a circa 500 de expoziţii şi este autorul a peste 600 de texte de specialitate, majoritatea concepute ca eseuri scurte. A publicat douăzeci de cărţi şi o serie de lucrări de sine stătătoare, în care abordează teme referitoare la domeniul artelor plastice. Este un om a cărui opinie, fie profesională, fie personală, exprimată în spaţiul public, are o mare greutate. A mers până acolo încât, pentru a-şi putea publica volumul “Fantasma epohé” (operă cu adevărat epocală, ce numără nu mai puţin de 2.400 de pagini!), şi-a vândut propria pădure. Filosoful analitic sloven Matjaž Potrč este de părere că: “Nu este întotdeauna prea uşor să pătrunzi până în străfundurile pluridimensionalităţii prismatice a operei lui Medved – în care poezia, filosofia, artele vizuale şi excesul de pasiune se contopesc -, dar merită.“

MIKLAVŽ KOMELJ (1973) este istoric de artă, poet, eseist şi publicist. A obţinut titlul de doctor în istoria artei, dar s-a afirmat ca poet. Scrie poezii de dragoste şi lirică reflexivă, preferând mai degrabă structurile metrice prestabilite, ceea ce explică predilecţia sa pentru sonet. Printre distincţiile literare ce i-au fost conferite se numără: Premiul naţional al Fundaţiei Prešeren, Premiul Jenko pentru creaţia poetică, Premiul Veronika pentru cel mai bun volum de poezie al anului şi Premiul Rožanc pentru antologia de eseuri “Nevoia de poezie”. Aşa cum spune poetul însuşi, “nevoia de poezie nu înseamnă că trebuie să i se recunoască acesteia un anumit rol în această lume, ci că poezia trebuie să schimbe lumea din temelii.” Poeziile sale au fost publicate în toate antologiile de poezie slovenă apărute după 1991. Spirit prin excelenţă creativ, poetul nu rămâne nicio clipă indiferent faţă de prezent – fie el artistic, ori socio-politic -, scrierile sale fiind expresia modului său particular de a reacţiona în faţa acestui prezent.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508