spot_img

Scriitorul Gheorghe Schwartz, premiat pentru “cea mai bună carte străină”, în cadrul Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad

În perioada 27-29 octombrie 2010, în Serbia, a avut loc Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, ocazie cu care scriitorul arădean Gheorghe Schwartz şi-a lansat volumul “Spitalul” apărut la editura ARKA din Smeredevo, în traducerea scriitoarei Ileana Ursu. Prima ediţie a acestui volum a apărut în urmă cu treizeci de ani în România. Totodată, în cadrul Târgului, Editura ARKA i-a premiat pe scriitorii Adam Puslojic şi Gheorghe Schwartz, oferindu-le diplome de onoare. Volumele lansate şi activitatea celor doi laureaţi au fost prezentate în luările de cuvânt ale academicianului Dumitru M. Ion, preşedintele juriului Editurii “Arka”, academicianului Srba Ignjatović, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Serbia, scriitorului Eugen Uricaru, preşedintele Societăţii CopyRO, scriitorilor Miljurko Vukadinović şi Milan Nenadić, academicianului Risto Vasilevski, director al Editurii “Arka”, şi traducătoarei Ileana Ursu.

“Eu cred că Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad este mai mare decât Bookfestul de la Bucureşti sau decât Gaudeamusul. De ce cred că este mai mare? Pentru că au particpat 800 de edituri din 36 de ţări. Mie mi-a apărut o carte la o editură din Smeredevo,  editura ARKA, care se pare că este una dintre editurile importante din Serbia, unde au mai fost editaţi, în decursul timpului, câţiva scriitori români, Ana Blandiana şi Eugen Uricariu. Târgul a fost foarte bine organizat, şi ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult a fost faptul că au venit foarte mulţi tineri, a fost plin de tineri. Pe de altă parte, în Serbia- care trece şi ea prin criză, mai ales că ei au şi un motiv pentru această criză, războiul cumplit care a destabilizat ţara- toate editurile şi din ţară şi din străinătate au venit cu preţuri foarte mici. Iar o carte în Serbia, la ora actuală, costă cam cât o treime din preţul unei cărţi din România. Încă un lucru care m-a impresionat a fost faptul că, autorii care au fost editaţi, aveau fotografiile expuse pe pereţi, iar editurile din străinătate- din Suedia, de exemplu- au venit la târg cu volumele traduse în limba sârbă. (…) Am avut bucuria ca la lansarea cărţii mele să fiu înconjurat de elita scriitorilor sârbi, ceea ce a fost o onoare pentru mine, mai ales că, după această prezentare, cartea a fost premiată la târg. S-au dat două premii, unul pentru un scriitor sârb care este un prieten mare al literaturii noastre, şi binecunoscut în România- Adam Puslojic, care este şi academician în România. Al doilea premiu l-am primit eu, pentru “cea mai bună carte străină”. Au fost premiile Editurii ARKA, o editură condusă de academicianul Listo Vasilievici, un foarte bun prieten al literaturii balcanice. Editura ARKA publică cărţi nu numai în Serbia, ci şi în Macedonia. (…)  Lansarea volumului “Spitalul” a durat două ore, s-a vorbit foarte mult despre ea. Mă bucur că după 30 de ani, de când a apărut prima ediţie a cărţii, ea are acum şi o carieră internaţională. Faptul că Editura ARKA este atât de generoasă cu literaturile mici, reprezintă o rampă de lansare pentru autorii din aceste zone.”, a spus scriitorul Gheorghe Schwartz.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508