spot_img

Scriitorii Cornel Mihai Ungureanu şi Silviu Gongonea, invitaţi în cadrul proiectului cultural Scriitori la Tradem

Marţi, 19 noiembrie 2013, ora 17:00, la sediul Casei de Cultură “Traian Demetrescu” a Municipiului Craiova, Cornel Mihai Ungureanu şi Silviu Gongonea vor citi proză şi poezie. Cornel Mihai Ungureanu va susţine conferinţa „Dincolo de geamandură – scriitor în largul lui”, în timp ce Silviu Gongonea va vorbi „Despre poezie”. Proiectul cultural Scriitori la Tradem a fost iniţiat în anul 2010 de Nicolae Coande, cu sprijinul Casei de Cultură Traian Demetrescu a Municipiului Craiova.

În cadrul întâlnirilor desfăşurate începând cu anul 2010 sub auspiciile literaturii de calitate au fot invitaţi până în prezent numeroşi scriitori români, care au susţinut recitaluri poetice sau conferinţe despre literatură, artă,cultură: Gheorghe Grigurcu, Nichita Danilov, Radu Aldulescu, Marian Drăghici, Mircea Bârsilă, Claudiu Komartin, Sorin Vidan, Vasile Baghiu, Peter Sragher, Paul Vinicius, Bogdan Ghiu, Adrian Mihalache, Michael Astner, Dumitru Ungureanu, Ioan Es. Pop, Radu Vancu, Dragoş Varga, Dan Sociu, Peter Waugh, Dan Stanca, Anton Jurebie, Liviu Ioan Stoiciu.

Cornel Mihai Ungureanu s-a născut în Alexandria, la 6 decembrie 1965. A debutat cu scrisori în revista Dilema şi, cu proză, în revista Ramuri (în 1999). Prima carte pe care a publicat-o a fost una electronică “Treptele din faţa casei” (2002, editura LiterNet). Au urmat volumele pe hârtie “Paşii Şarpelui” (roman, Editura Timpul, 2003), “Un future albastru” (proză scurtă, Editura Ramuri, 2003), “Noi, doi-trei la zece mii” (proză, Editura Ramuri, 2005), “Recreaţii cu Babi” (publicistică, Editura Brumar, 2008).
A primit Premiul „Petre Pandrea” pentru literatură al revistei Mozaicul, în 2003, şi pe cel al Filialei
Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, „Cartea anului 2005”, pentru volumul Noi, doi-trei le zece mii. A fost nominalizat, în 2008, la Premiile Clubului Român de Presă, secţiunea editorial – presă scrisă, iar prima sa încercare în dramaturgie, „Soţii, prietene, amante”, a fost nominalizată la concursul UNITER pentru „cea mai bună piesă a anului 2011”. Următoarea piesă, “Ultimul dans al libelulei”, a obţinut locul trei la Festco, Festivalul Comediei Româneşti, în 2013. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 2004, şi redactor-şef al revistei on-line Prăvălia culturală (pravaliaculturala.ro).

Silviu Gongonea (n.1980) este absolvent al Facultăţii de Litere din Craiova. A câştigat mai multe premii la diferite concursuri din ţară, printre careMarele Premiu la Concursul de poezie „Costache Conachi“, Premiul „Mihai Ursachi“ acordat de Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor, Tecuci, 2004.Este prezent cu versuri în mai multe antologii, printre care Caietele Colocviului Naţional al Tinerilor Scriitori şi Antologia tinerilor scriitori editate cu ocazia Colocviului Naţional al Tinerilor Scriitori, Ediţia a 2-a, Cluj-Napoca, 3-4 mai
2007, dar şi în volume colective, volumul Înjumătăţirea, apărut între aceleaşi coperte cu Ospetele impar de Petrişor Militaru, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 2006, primind Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova. Îi apar, de asemenea, poeme în revistele, „Ramuri“, „Mozaicul“, „Poesis“, „Scrisul Românesc“,„România literară“, „Dacia literară“, „Mişcarea literară“, „Sisif“, „Argos“, „Convorbiri literare“, „Autograf MJM“, „Feed-back“, „Aujourd’ hui poèmes“, „Omniscop“ etc. Debut editorial cu volumul
de versuri Încălzirea mâinilor, Ed. Aius, Craiova, 2009. Despre poezia sa au scris Cosmin Dragoste, George Popescu, Xenia Karo, Axel H. Lenn, Bucur Demetrian, Luminiţa Corneanu, Ioan Moldovan, Ion Bogdan Lefter, Ştefan Bolea, Ion Predescu, Luiza Mitu, Emanuela Ilie, Petrişor Militaru, Daniela Micu. Publică studii şi articole în revistele „Scrisul Românesc“, „Dacia literară“, „Sisif“, „Egophobia“, „Mozaicul“, la aceasta din urmă fiind redactor. În 2013 i-a apărut la Editura Aius monografia Gellu Naum: aventura suprarealistă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508