spot_img

Şcoala de bune maniere literare, la Muzeul Literaturii Române Iaşi

Muzeul Literaturii Române Iaşi, în colaborare cu revista „Zona Literară”, deschide o cu totul altfel de şcoală: în lunile aprilie şi mai 2013 invită publicul să îşi cultive simțul literar-artistic la Școala de Bune Maniere Literare! Primii „profesori” vor fi Emil Brumaru, Viorel Ilişoi, Oltiţa Cîntec, Dan Doboş, Lucian Dan Teodorovici şi JUP (Lucian Amarii). Proiect coordonat de Dan Lungu și Cătălin-Mihai Ștefan.

Programul e flexibil, iar cursurile interesante: scriere creativă şi benzi desenate. Poezia, reportajul, textul dramatic, SF-ul şi Fantasy-ul, scenariul de film şi benzile desenate vor avea la dispoziţie fiecare câte 6 cursuri, de 2 ore jumătate, în care vă puteţi descoperi și șlefui talentul. Nu oricum, ci în preajma și sub îndrumarea unor profesioniști.

Emil Brumaru vă va stimula să vă exprimaţi și să vă jucaţi la „cursul” de poezie, veţi afla din secretele reportajului și din subtilităţile stilului jurnalistic de la Viorel Ilișoi, Oltița Cîntec vă va familiariza cu textul dramatic, cu Dan Doboș veţi ajunge în lumea Science Fiction și Fantasy, Lucian Dan Teodorovici vă va convinge că propria dvs. viață bate filmul la întâlniri despre scenariul de film, iar JUP (Lucian Amarii) vă va introduce în lumea fascinantă a benzilor desenate. Rezultatele personale obținute în urma cursurilor și considerate interesante vor fi promovare în mediile literar-artistice.

Cu 350 lei (pentru angajataţi) sau 250 lei (pentru elevi/studenţi) se poate obţine un loc la Școala de bune maniere literare, la unul dintre cele șase domenii. Nu există limită de vârstă, dar numărul locurilor este limitat.

Pentru cei cărora situația financiară nu le permite această taxă, avem o surpriză: există câte un loc gratuit la fiecare dintre secțiuni. Condiția este ca portofoliul de lucrări personale să convingă titularul cursului.

Dacă vreţi să faceţi parte din prima promoție, sunteţi rugaţi să aveţi „puțintică răbdare”, vorba lui Caragiale, şi să vă pregătiţi CV-ul și o scrisoare de intenție. Dacă vreţi să obțineţi unul din locurile gratuite, mai trebuie să adaugăaţi și o creație proprie (text scris sau desen) – în funcție de interesul dvs.. Trimiteţi totul la adresa de email scrierecreativalamuzeu@yahoo.com sau la Muzeul Literaturii Române Iași, Str. Vasile Pogor, Nr. 4, până pe data de 4 aprilie, specificând secțiunea la care doriţi să vă înscrieţi (poezie, reportaj, text dramatic, Science Fiction și Fantasy, scenariu de film, benzi desenate). Să fie cu noroc!

Pentru mai multe detalii, puteţi suna la 0232213210, iar noutățile despre proiect vor putea fi urmărite la http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/ și pe pagina sa de Facebook http://www.facebook.com/pages/Scoala-de-bune-maniere-literare/301772346614984?fref=ts” (organizatorii)

„Cursurile de scriere creativă şi de benzi desenate se numărau printre proiectele prioritare din planul meu de management, în calitate de director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi. Mă bucur că am reuşit să-l lansez, cu o echipă aşa de grozavă. Sper să se întâmple la fel şi cu rezidenţele pentru scriitori, traducători şi mediatori culturali. Dacă nu mă înşel, MLR Iaşi este prima instituţie publică românească de cultură care organizează astfel de cursuri. Visez ca în câţiva ani MLR Iaşi să dea imaginea de instituţie prăfuită şi provincială pe cea de promotor al înnoirii şi schimbării.” (Dan LUNGU)

„Vom vorbi despre poezie… Vom face exerciţii de creativitate… Ne vom juca… Totul va fi spontan, fiindcă altfel nu se poate” (Emil BRUMARU)

„Teatrul nu e literatură! Vino să afli de ce.” (Oltiţa CÎNTEC)

„Literatura science fiction și cea fantasy sunt percepute la noi ca fiind destinate copiilor și tineretului deși în lumea largă constituie marea masă a lecturilor tuturor vîrstelor. Vă invit să descoperim împreună mecanismele scrierii unei literaturi care îmbină explozia de fantezie cu rigorile unui canon și care se încadrează în categoria divertismentului scris fără a se feri să pună probleme filozofice și etice.” (Dan DOBOŞ)

„Oricine poate scrie un reportaj dacă vrea. Eu voi spune câte ceva despre cum se scrie un reportaj dacă trebuie. Şi mai ales despre cum nu se scrie.” (Viorel ILIŞOI)

„Banda desenată e un domeniu aflat la intersecţia dintre arta grafică, arta cinematografică şi literatură, iar deprinderea acestui meşteşug îţi poate deschide calea catre mijloace de expresie nebănuite şi miraculoase.” (JUP)

„Dacă literatura îţi oferă o imensă libertate a imaginaţiei, în cadrul căreia trebuie să înveţi să-ţi creezi şi să-ţi asumi regulile, scenaristica e un mod de a-ţi pune imaginaţia pe o tablă de şah: poţi ajunge şi aici la lovituri de maestru, dar numai respectînd cadrul oferit. E doar unul din motivele pentru care cred că sînt necesare cît mai multe iniţiative de genul acestui curs de creative writing.” (Lucian Dan TEODOROVICI)

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. As vrea sa stiu care este durata cursului si daca se poate participa la mai multe sectiuni simultan. Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508