spot_img

România, vedetă alături de Cuba și Vietnam, la Festivalul Culturii Călătoriilor de la Toruń din Polonia

Festivalul Culturii Călătoriilor „Viziunea asupra lumii” de la Toruń, Polonia, se desfășoară în acest weekend cu România țară invitată de onoare, alături de Cuba și Vietnam. Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al ediției din acest an, organizând mai multe evenimente în program. La fiecare ediție, Festivalul Culturii Călătoriilor prezintă într-o manieră complexă trei țări alese pentru promovarea călătoriilor bazate pe principiul toleranței interculturale. „Viziunea asupra lumii” reunește o serie de prezentări, realizate pe de-o parte de călători polonezi în cele trei țări și, pe de altă parte, de persoane originare din țările respective, care locuiesc în prezent în Polonia. Perspectivele sunt adesea complet diferite. Această formulă oferă un spațiu de discuție despre diversele viziuni asupra lumii și permite depășirea granițelor și combaterea stereotipurilor.

În acest an, invitatele de onoare sunt trei culturi și țări diametral opuse, provenind din trei continente, totodată destinații de călătorie atractive. Dar motivul decisiv al alegerii lor a fost faptul că în mediul polonez pot fi întâlnite din ce în ce mai des persoane aparținând acestor naționalități, de aici necesitatea de a vorbi despre multiculturalism și toleranță.

În programul românesc vor fi prezentate expoziția „Pâinea”, realizată de ICR Varșovia care prezintă modul de preparare și coacere în diverse regiuni, filmul documentar de lungmetraj „România neîmblânzită” (grație producătorului Auchan România), precum și o foto-cabină mobilă, ilustrată cu lucrările pictorului român, Emil Moise-Szalla, stabilit de mai mulți ani lângă Toruń. Cabina va porni de la Centrul „Dwór Artusa” și va circula prin Orașul Vechi ca o garderobă mobilă care include costume și obiecte de recuzită, precum și cu un sistem de realizarea a reproducerilor fotografice după picturile artistului român, înfățișând centrul vechi al orașului, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Călătorii Michał Torz, jurnalist, autorul unor ghiduri de călătorie despre România, Michał Sowa, coordonatorul proiectului Caravana Go Romania, Agnieszka Roszkowskași Ula Kalinowska, originară din Toruń, vor intra în dezbateri cu Ignat Timar, consulul onorific al României la Cracovia, Teodor Ajder, cofondator și redactor al publicației „Mamałyga Warszawska”/„Mămăliga de Varșovia”, Emil Moise-Szalla, pictor român, stabilit lângă Toruń și Sabra Daici, coordonator de programe în cadrul ICR Varșovia.

ICR Varșovia va realiza, de asemenea, un stand românesc, la care va prezenta și distribui materiale de promovarea a României și a domeniilor de activitate ale Institutului, precum și traduceri literare românești, publicate de edituri poloneze. Programul va fi îmbogățit cu acțiuni realizate în spațiul exterior, precum jocuri urbane, chestionare, ateliere de pictat steaguri.

Festivalul este organizat de Your Plan Culture, Fundația Emic și Centrul Cultural „Dwór Artusa”, în spațiile căruia se vor desfășura evenimentele din acest an, cu sprijinul financiar al Orașului Toruń și al prefecturii voievodatului Cuiavia și Pomerania.

Programul evenimentelor românești

Sâmbătă, 5 septembrie, la Dwór Artusa w Toruniu (Rynek Staromiejski 6):

11:00-13:00 Prelegeri multimedia ale călătorilor polonezi prin România
13:00-13:30 Români în Polonia – își spun povestea și istorisesc din exeperințele personale
13:30-14:30 Dezbatere cu participarea tuturor invitaților și a publicului
14:30 și 20:00 Proiecții ale filmului „România neîmblânzită”, r. Thomas Barton-Humphreys, România, 2018, 90 min. / Artus Cinema, proiecție în limba română cu subtitrări în polonă

10:00-23:00 Expoziția de fotografie „Pâinea”
11:00-14:00 și 16:00-19:00 Foto-cabină mobilă, ilustrată cu lucrările pictorului român, Emil Moise-Szalla

Intrarea este liberă. Programul se va desfășura conform regulilor sanitare actuale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508