spot_img

Regal de evenimente dedicate promovării literaturii române contemporane pentru copii și tineret

Toamna aceasta, De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, revine în forță, cu un o nouă identitate grafică, dar și cu două proiecte consistente, „Zilele LittleLIT – Împreună” și „Noi facem povești”. Ateliere de lectură și dezbateri în școlile și bibliotecile din țară, master-class-uri dedicate profesioniștilor din domeniu, lecturi publice, nenumărate recomandări de lectură, concursuri, filme de prezentare și un catalog online ce reunește autori cunoscuți de literatură pentru copii și tineret – peste 50 de activități menite să readucă în viața copiilor, a educatorilor și a publicului larg poveștile și pe creatorii acestora. 

 

Zilele LittleLIT – Împreună” continuă tradiția inițiată în 2019 de LittleLIT – Întâlnirile De Basm. Timp de șapte zile, între 11-17 octombrie, micul șoricel albastru de bibliotecă, mascota LittleLIT, va construi un  spațiu magic pentru autori și cărțile acestora, un soi de  insulă fermecată în mijloc de București, unde organizatorii își doresc ca toți cei prezenți – scriitori, ilustratori, editori, copii, părinți și educatori – să se simtă ca fiind parte a unei comunități.

 

„Tema pe care am ales-o pentru această ediție, «Împreună», nu este întâmplătoare. Ne-am gândit că, după un an marcat de separare și distanțare, în care atât creatorii, cât și publicul au experimentat poate mai mult ca oricând izolarea, Zilele LittleLIT – Împreună ar putea să reconecteze scriitorii români de literatură pentru copii cu cititorii și cu colegi în ale scrisului din alte țări. De asemenea, ne dorim să-i provocăm pe toți participanții la această sărbătoare a literaturii pentru copii să redescopere bucuria de a fi împreună, de a se oglindi în povești care vorbesc despre prietenie, solidaritate și însoțire”, au declarat Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, reprezentantele De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți.

 

Cel de-al doilea proiect, „Noi facem povești”, este o premieră atât pentru Asociația De Basm, cât și pentru piața de carte pentru copii și tineret din România, fiind primul proiect coerent și integrat de promovare a scriitorilor români pentru copii.

Proiectul se va desfășura în lunile septembrie și octombrie, pe plan național, prin evenimente online: filme de prezentare și promovare a scriitorilor de literatură pentru copii, recomandări de cărți pentru copii din literatura română și din cea internațională, un catalog de prezentare a scriitorilor din Asociația De Basm și a altor scriitori relevanți de literatură pentru copii, ateliere pentru elevi și dezbateri pentru profesioniștii din bibliotecile județene și comunale din șase județe (Argeș, Giurgiu, Tulcea, Vâlcea, Gorj și Dâmbovița), precum și un concursul național pentru copii: „CĂRȚI FERMECĂTOARE DOAR PENTRU O ÎNTREBARE”.

 

„«Noi facem povești» își dorește să îi facă cunoscuți pe scriitorii acestui gen de literatură din România, cărțile lor, să facă literatura pentru copii mai accesibilă în locurile unde scriitorii și cărțile copilăriei sunt rare sau lipsesc cu desăvârșire, să pună bazele unei mai bune colaborări dintre scriitori și bibliotecile județene și comunale din România și, nu în ultimul rând, să deschidă un dialog onest și aplicat cu profesioniștii din biblioteci despre felul în care literatura pentru copii contribuie la creșterea noilor generații de cititori, dar și cum poveștile copilăriei ar putea ajuta la sporirea numărului de utilizatori ai bibliotecilor și la creșterea relevanței acestora în comunitate”, au completat Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, reprezentantele De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți.

 

În lista scriitorilor participanți la cele două mari evenimente din această toamnă ale De Basm se regăsesc două invitate străine: cunoscutele autoare de cărți pentru copii Asa Lind din Suedia și Dana Grigorcea din Elveția, alături de nume cunoscute ale literaturii pentru copii și tineri din România: Lavinia Braniște, Ioana Nicolaie, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Cristina Andone, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Claudia Groza, Luciana Grosu, Cristina Beatrice Preda,  Simona Felicia Epure, Laura Pamfiloiu, Luminița Corneanu, Irina Mureșan, Alex Moldovan, Cosmin Perța, Iulian Tănase și Florin Bican.

 

Toți cei interesați să afle detalii despre evenimentele din cadrul proiectelor „Zilele LittleLIT – Împreună” și „Noi facem povești” sunt invitați să urmărească site-ul oficial De Basm (https://debasm.ro/), precum și paginile de Facebook (https://www.facebook.com/De-basm-1682166752079476) și canalul de YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCyCKKMdnrEeKjh2xLDg3sBQ) al asociației.

 

De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți este o organizație profesională, înființată în anul 2018, care are ca principal scop promovarea literaturii române contemporane pentru copii și tineret, susținerea creatorilor și facilitarea accesului copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. De la crearea sa, De Basm a crescut constant, atât ca număr de membri, cât și ca impact.

În acest moment, asociația numără 20 de scriitori, fiecare având cel puțin o carte publicată, iar în cei trei ani care s-au scurs de la înființare, datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri din România au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri.

Fie că a fost vorba de participările în cele trei caravane – „Caravana Nesupusele” (2019), ateliere creative și lansări de carte în 39 de localități din România; „Caravana De Basm” (2020), ateliere în comunități defavorizate, în școli rurale în care învață împreună copii romi și români; „Caravana De Basm în Oltenia de sub munte” (2021), ateliere de scriere creativă în șase sate din județul Vâlcea – de întâlnirile și dezbaterile din cadrul LittleLIT, proiect menit să conecteze literatura contemporană pentru copii și tineret din România la cea internațională, sau de participarea la târgurile naționale și internaționale de profil, scriitorii Asociației De Basm au căutat cu fiecare ocazie să demonstreze că literatura pentru copii nu reprezintă un gen minor, ci unul care își are locul său binemeritat în cadrul marii literaturi.

 

Cele două proiecte, realizate cu spirjinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508