spot_img

Regal de evenimente culturale în luna octombrie la Institutul Cervantes din București

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

Această reîntoarcere în spațiul fizic debutează cu o expoziție care are drept temă chiar spațiul și teritoriul. De Noaptea Galeriilor, care anul acesta se organizează în trei seri consecutive, pe 2, 3 și 4 octombrie, publicul român va avea ocazia să cunoască doi artiști spanioli inovatori în ceea ce privește reflectarea spațiului în fotografie, punând într-o lumină nouă un loc încărcat simbolic pentru români, Transfăgărășanul.

„Marcăm revenirea la sediu cu această expoziție care se înscrie perfect în direcția ideii pe care am dorit să o transmitem încă de anul trecut, când am sărbătorit cea de-a 25-a aniversare a inaugurării oficiale: să evidențiem strânsele legături umane, personale și sociale între cele două țări. Cu atât mai strânse cu cât nu este vorba doar despre relații diplomatice și economice. Această revenire o facem cu opera a doi artiști spanioli despre o construcție ce trezește încă amintiri dureroase în mentalul poporului român. O construcție plătită cu un preț ridicat în vieți, bani și în impactul asupra mediului, dar care, în prezent, pentru străini reprezintă ruta unei geografii spectaculoase, pline de emoții și provocări.” (Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București)

Expoziția de fotografie realizată de artiștii Eriz Moreno și Amaia Molinet, care va putea fi vizitată în sala de expoziții a Institutului Cervantes, scoate în evidență Drumul Național 7C ca mijloc de apropiere de un spațiu și un teritoriu. Fotografiile propuse de cei doi sunt vectori în care converg diferite aspecte ce au legătură cu actul mișcării: experiența noastră personală, drumul ca obiect și relația cu peisajul pe care acesta îl străbate. Vernisajul expoziției, în prezența celor doi fotografi, este plănuit să aibă loc pe data de 6 octombrie.

„Opera Amaiei și a lui Eriz permite nu doar să se admire peisajul grandios pe care șoseaua îl străbate, dar îl și rănește, dar consider că face direct legătura cu istoria, cu originea sa. Când privesc fotografiile, simt că ele mă poartă dincolo de simpla contemplare a unui mediu natural spectaculos. Pentru privitorii autohtoni va fi inevitabilă întoarcerea în timp la momentul, marcat de suferință, al construirii acestui drum; pentru noi, este o invitație de a ne apropia de acele trăiri, sentimentul de apropiere fiind cel care, vreme îndelungată, a creat o punte de legătură între țările noastre.” (Jorge Jiménez-Zumalacárregui)

În perioada 2-27 octombrie, Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România, continuă programul de difuzare a filmelor spaniole online cu un program de scurtmetraje de ficțiune și documentare, reprezentative pentru diferite forme de expresie și de reprezentare a grupului LGBTI+. Peliculele, excelente producții cinematografice din Spania, Columbia sau realizate în coproducție mexicano-americană, își propun să ofere o imagine a creativității acestor identități, oferind spectatorilor o mostră cinematografică ce face vizibile diferite indentități sexuale. Includerea în program a unui conținut legat de politica de a face vizibile grupurile LGTBI+ reprezintă o necesitate în demersul institutelor culturale europene de a dinamiza și a pune în evidență acele voci mai vulnerabile din cultura lor. Libertățile dobândite de multe dintre persoanele care nu se încadrează în categoria heterosexualității sunt un câștig al societăților noastre.

Astfel, pe 2 octombrie este programat Porque no/De ce nu (Columbia/Spania: Ruth Caudeli, 2016), pe 6 octombrie:  Eva menos Candela/Eva fără Candela (Columbia: Ruth Caudeli, 2018), pe 9 octombrie: Juan de las brujas (Mexic: Andrew Houchens, 2019), 13 octombrie: Princesa de hielo/Prințesa de gheață (Spania: Pablo Guerrero, 2017), pe 16 octombrie: Piscina (Spania: Carlos Ruano, 2017), pe 20 octombrie: El niño que quería volar/Băiatul care voia să zboare (Spania: Jorge Muriel Mencia, 2018), pe 23 octombrie: Visibles/Vizibili (Spania: Enrique Rey Monzón, 2018) și pe 27 octombrie: En la azotea/Pe acoperiș (Spania: Damià Serra Cauchetiez, 2016). Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.

De asemenea, programul lunii octombrie include și o selecție specială de filme dedicate dansului contemporan. Filmele vor fi difuzate online în perioada 28-31 octombrie, selecția fiind realizată în colaborare cu Festivalul de film de dans FIVER din Spania.

Și teatrul se regăsește în programul din luna octombrie al Institutului Cervantes din București: pe data de 19 octombrie, în colaborare cu UnTeatru, Institutul Cervantes prezintă „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes, în regia Marianei Cămărășan, în interpretarea actriței Florina Gleznea. Proiectul își dorește să marcheze împlinirea, pe 17 octombrie, a celor 100 de ani de la nașterea lui Miguel Delibes, unul dintre cei mai reputați și premiați scriitori spanioli ai secolului XX, membru al Real Academia Española.

Tot în luna octombrie, Institutul Cervantes din București va organiza, la sediul instituției, recitalul de saxofon solo sustinut de tânărul muzician spaniol Borja Sánchez Solis. Absolvent al Conservatorio Superior de Música Bonifacio Gil (unde l-a avut profesor pe Vicente Contador), Borja Sánchez Solis a studiat la Hochschule für Musik und Tanz Köln (cu Daniel Gauthier) și la Folkwang Universität der Künste (cu Barbara Maurer). Este membru al Schleswig-Holstein Festival Orchestra și al Junge Deutsche Philharmonie. A participat la masterclassurile ținute de Arno Bornkamp, Marie-Bernadette Charrier, Jean-MarieLondeix, Lars Mlekusch și Juani Palop.

În afara evenimentelor culturale, programul de cursuri de limba spaniolă al Institutului Cervantes din București se desfășoară în format hibrid, cu prezență fizică și online. Mai multe informații despre înscrierile la modulele din această toamnă ale cursurilor, pe site-ul Institutului Cervantes: https://bucarest.cervantes.es/ro/cursuri_spaniola/cursuri_generale_spaniola.htm.

Biblioteca nu va avea activitate cu prezență până la finalul acestui an. Toate solicitările legate de bibliotecă se vor face online, prin mesaj trimis la adresa de mail: bibbuc@cervantes.es.
Serviciul de relații cu publicul al Institutului se desfășoară online sau  cu programare în prealabil, solicitată la următoarele adrese de mail: cursosbuc@cervantes.es, acx1buc@cervantes.es

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508