spot_img

Redescoperirea tradiţiei în Ţara Oaşului

Marţi, 11 octombrie 2011, Editura Dacia XXI, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare din Satu Mare, Primăria oraşului Negreşti Oaş şi Casa de Cultură din acelaşi oraş, Muzeul Ţării Oaşului a prezentat cartea renumitului folclorist Ion Muşlea – „Cercetări etnologie în Ţara Oaşului” şi „La minerii din nordul Transilvaniei”. Aceasta a fost prezentată de Viorel Rogoz, profesor universitar, iar din partea editurii a vorbit Ion Vădan şi Nadia Baciu.

Într-o ambianţă care a reconstituit timpurile şi locurile tradiţionale oşeneşti de altădată, de pe vremea când Ion Muşlea peregrina din sat în sat culegând şi inventariind obiceiurile oşenilor, manifestarea a debutat cu expoziţia unor meşteri populari din zonă şi a continuat cu degustarea unor bucate tradiţionale. Prezentarea cărţii a fost un pretext de comparaţie dintre ceea ce a reprezentat folclorul oşenesc şi ceea ce îl reprezintă el astăzi pentru cultura tradiţională locală. Muzica Mariei Tripon şi ansamblurile folclorice Sânzienele şi Oaşul au creat acea atmosferă specifică locului.

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Tuturor celor care m-au sunat, propunandu-mi sa public discursul tinut in fata onoratei asistente, celor care mi-au marturisit ca le-au vorbit rudelor si apropiatilor despre interventia mea captivanta, recomandandu-le sa ma urmareasca la „Nord Vest TV „sau „Tv1 Samtel”, pot sa le raspund urmatoarele:

    Urmeaza , daca nu carti, macar cartulii. Doar ca oficialitatilor nu prea le-am placut, desi
    am avut un succes la public de invidiat. Am prezentat , in sarge bine dozate, mutilarile la care a fost
    supus „folclorul lui Muslea” la vremea „Cantarii Romaniei”. Nu m-au dat (inca!) nici la televiziune ., desi am vorbit vreun ceas si jumatate. Primarul Negrestiului, fost activist cu propaganda, a raspuns de reusita „Marii
    Cantate” din partea C.J.al PCR. Iar eu am mitraliat din toate unghiurile „Maretul Festival Comunist” si
    consecintele sale in coruperea gustului pentru folclor autentic al generatiei de astazi inrobite
    iremediabil de kitsch si aculturatie.

  2. Explicatie

    Aseara am avut ghinionul sa ma uit la stirile locale. Am ramas uluit cand am vazut ca tuturor oficialilor li s-a reprodus vocea si le-au fost lansate inspre public opiniile referitoare la Oas.Am fost singurul mut din cadru. Nu cred ca am spus acolo numai ineptii. De asta am postat cele cateva cuvinte. Chiar daca e un moment jenant pentru cei care au fost si activisti comunisti. Nu am nimic personal cu nimeni, dar atitudinea televiziunii imi repugna.Prof.Rogoz

  3. Domn profesor e o intreaga mafie politica si un grup de interese. Nu cred ca pot fi inlaturati numai cu argumente. Sub paravanul fals al pastrarii folclorului despre care habar nu au nici ce este si nici cum se culege sau cum se prezinta pe o scena, ei nu fac altceva decat sa indeparteze si mai mult oamenii care i asculta de lumea satului traditional, cea reala, de adevaratele valori. Nu stiu ce se poat face? Eventual de sus de pe la ministere interzis cumva acestor oameni care nu se pricep sa nu mai activeze si sa nu mai faca ghesfturi sub pretextul ca „pastreaza folclorul autentic” . Numai ca si acolo sunt foarte complicate lucrurile, iar sistemul lor mafioto-folcloric este foarte bine cladit, deci ne trebuie un buldozer puternic. Daca isi permit cu dumneavoastra sa faca asemenea lucruri, ce sa mai povestesc cate mi-au facut mie, un parlit de student. Vorba aia: comunismu n-o peritu, numa-un pic s-o hodinitu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508