spot_img

Reacţia Federaţiei Europene a Jurnaliştilor în urma aplicării normelor aberante privind modificarea Codului Fiscal

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a făcut publică reacţie Federaţiei Europene a Jurnaliştilor faţă de presiunile la care sunt supuşi jurnaliştii români în urma aplicării normelor aberante privind modificarea Codului Fiscal, ceea ce a determinat pe unii angajatori să transforme contractele individuale de muncă în contracte de drepturi de autor.AgenţiadeCarte.ro vă prezintă textul Informării de Presă MediaSind:

Vă prezentăm reacţia Federaţiei Europene a Jurnaliştilor faţă de presiunile la care sunt supuşi jurnaliştii români în urma aplicării normelor aberante privind modificarea Codului Fiscal, ceea ce a determinat pe unii angajatori să transforme contractele individuale de muncă în contracte de drepturi de autor.

Menţionăm că informaţiile care au au stat la baza  raportului menţionat de FEJ au fost publicate integral în articolul “Ziariştii, fără drept la replică”  în cotidianul Bursa, la adresa:

  http://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr=articol&id_articol=92499.

Având în vedere gravitatea acestor presiuni, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a decis să trimită în România o comisie de ancheta.

Comunicatul FEJ poate fi vizionat şi la adresa:

http://europe.ifj.org/en/articles/efj-says-romania-media-is-under-siege-after-release-of-damning-report

Departament Comunicare FRJ MediaSind

 

FEJ: Mass-media din România este sub asediu, după publicarea unui raport critic

            Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ), grupul regional al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), şi-a exprimat joi sprijinul faţă de ziariştii români, în urma publicării de către Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a unui raport devastator privind situaţia jurnalismului în România.

            Raportul arată că, de la începutul crizei economice, până la 6000 de ziarişti şi angajaţi în mass-media şi-au pierdut locurile de muncă, că jurnaliştii sunt forţaţi să renunţe la contractele lor în favoarea plăţii pe drepturi de autor, iar sindicatele se luptă în 50 de cazuri de concedieri ilegale şi făcute la întâmplare.   

”Jurnalismul în România este sub asediu din cauza problemelor economice ale ţării şi a lăcomiei angajatorilor. Viitorul acestei profesii este într-un pericol serios. Angajatorii şi autorităţile trebuie să ia imediat măsuri pentru a păstra jurnalismul profesional şi pentru a se opune crizei cu care se confruntă democraţia şi libertatea presei”, a declarat secretarul general al EFJ, Aidan White.

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a descris jurnalismul din România ca fiind ”cu un picior în groapă” şi a apreciat că înlocuirea contractelor cu plata pe drepturi de autor va avea un efect devastator asupra calităţii profesiei, permiţând ziariştilor să fie angajaţi şi concediaţi oricând.

            Raportul condamnă, de asemenea, guvernul pentru noile taxe asupra plăţii pe drepturi de autor introduse luna trecută, care vor afecta şi mai mult ziariştii care au fost forţaţi să accepte aceste tip de plată.

Raportul identifică Adevărul Holding ca fiind cel mai cunoscut contravenient în privinţa drepturilor jurnaliştilor dar critică, de asemenea, o serie de instituţii media, cum ar fi Realitatea TV, Evenimentul Zilei, România liberă, precum şi ziare care nu se mai publică, cum ar fi Cotidianul, Ziua, Business Standard, ca fiind vinovate că tratează incorect ziariştii. În plus faţă de cele cincizeci de cazuri legale, sindicatul a înaintat o petiţie Consiliului pentru Combaterea Discriminării şi este implicat într-un conflict de muncă înregistrat la Ministerul Muncii.

FEJ condamnă angajatorii din media pentru că au forţat reducerea salariilor şi înlocuirea lor cu plata pe drepturi de autor, care lasă ziariştii fără nici un fel de protecţie socială şi profesională. Condamnând aceste practici, FRJ MediaSind susţine că ”din păcate, majoritatea jurnaliştilor a acceptat compromisul deoarece se confruntă cu plata chiriei, a creditelor bancare şi a cheltuielilor legate de întreţinerea casei, uitând că plata pe drepturi de autor poate fi încheiată sau modificată oricând”.           

”Nu doar în România jurnaliştii sunt trataţi scandalos de către angajatori suprazeloşi. Recesiunea economică şi transformarea tehnologică din jurnalism este folosită ca o acoperire pentru atacuri flagrante la condiţiile în care lucrează ziariştii, ceea ce ameninţă fundaţiile democraţiei europene”, a afirmat preşedintele EFJ, Arne Konig.

FEJ ia în considerare trimiterea unei misiuni în România pentru a sprijini FRJ MediaSind şi pentru a investiga amănunţit situaţia.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508