spot_img

Radu Boroianu, președintele ICR: „Premiile Brâncoveanu trebuie să capete o dimensiune internațională”

Un parteneriat dintre Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrion pentru organizarea, în afara granițelor României, a Galei Premiilor„Constantin Brâncoveanuˮ, a fost semnat luni, 6 martie 2017, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), în cadrul unei conferințe de presă. La eveniment au participat domnul Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, și domnul Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion. „Relația dintre Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrion se bazează de multă vreme pe împărtășirea unor valori culturale solide. Acest parteneriat s-a născut din necesitatea ca proiectul Premiilor Brâncoveanu să capete o dimensiune internațională”, a declarat domnul Radu Boroianu, președintele ICR.

„Continentul acesta a avut, în primul rând, granițe spirituale înainte de a avea granițe politice. Noi credem că ceea ce a făcut Fundația Alexandrion în domeniul cultural, dar cu precădere în proiectul Brâncoveanu, este ceva ieșit din comun, ca inițiativă a mediului privat. Credem că avem capacitatea, prin prezențele noastre instituționale în străinătate, să venim în sprijinul și în lărgirea orizontului acestei acțiuni”, a subliniat președintele Institutului Cultural Român. Prima ediție a Premiilor Brâncoveanu acordate în străinătate va fi organizată la Londra, prin intermediul ICR Londra, în parteneriat cu Fundația Alexandrion.

Nawaf Salameh, președintele Alexandrion: Premiile Constantin Brâncoveanu trebuie exportateˮ.

Premiile au fost inițiate în 2014, când Fundaţia Alexandrion a lansat prima ediţie a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanuˮ. „Am considerat că un lucru foarte bun trebuie exportat, și cred că Europa, și alte capitale ale lumii au nevoie să învețe istoria lui Constantin Brâncoveanu. Singuri nu puteam realiza acest lucru, așa că s-a impus semnarea acestui parteneriat cu Institutul Cultural Român”, a declarat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

„Am lansat Premiile Constantin Brâncoveanu pentru a onora personalitățile din viața artistică, culturală și științifică din România și pentru a le sprijini în demersuri creative ulterioare. Premiile poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru că figura acestuia, în istoria României, este reprezentativă, este cel sub a cărui domnie s-au înregistrat progrese culturale semnificative pentru acea epocă și, datorită politicii duse de domnitor, principatul a traversat atunci un sfert de secol de pace și prosperitate. În plus, unul dintre produsele noastre de marcă, vinarsul, poartă numele aceluiași domnitor. În consecință, ne dorim ca acest concept, prin care recunoaștem meritele unor artiști, oameni de cultură sau de știință, să depășească granițele țării și să îi premiem pe cei care promovează imaginea României în lumeˮ,a precizat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

Prin acest parteneriat, Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrionîși doresc să colaboreze pentru organizarea în străinătate, în cadrul rețelei globale a Institutului Cultural Român, a unei serii de evenimente sub egida „Constantin Brâncoveanu”. Vor fi acordate nouă premii pentru istorie, arte plastice, teatru, muzică, literatură, arhitectură, film, economie și medicină. Premiile vor fi acordate atât unor personalități din țara în care are loc fiecare dintre evenimente – implicate în colaborarea cu România sau în promovarea valorilor românești în lume -, cât și unor personalități românești din diaspora.

Premiile „Constantin Brâncoveanu” se acordă sub girul unui juriu prestigios, alcătuit din personalităţi ale ştiinţei şi culturii române.

Fundația Alexandrion

Înfiinţată în anul 2003, Fundaţia Alexandrion şi-a pus amprenta în susţinerea constantă a artei, culturii şi sportului românesc. În domeniul cultural, Fundația Alexandrion va organiza, și anul acesta, Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, eveniment menit cinstirii valorilor culturale românești prin onorarea celor mai remarcabili oameni de artă și cultură ai anului. De asemenea, Fundația Alexandrion acordă annual Premiile Matei Brâncoveanu, având ca principal scop premierea și susținerea tinerilor oameni de cultură și artă din România. În domeniul sportiv, Fundația Alexandrion a fost și este în continuare implicată, în mod consecvent, atât prin susținerea unor prestigioase echipe de handbal și fotbal, dar și alte sporturi precum golful, rugby-ul, ciclismul și, mai nou, box-ul, cât și prin organizarea Galei Trofeele Alexandrion, eveniment prin care Fundația Alexandrion dorește să contribuie la susținerea și recompensarea valorilor sportive din România. Motto-ul Fundației Alexandrion este: „continuarea susținerii mișcării sportive din România”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508